Yargıda 4. reform paketi'nin ayrıntıları belli oldu
4. paket silahları eşitliyor
Yargının hızlandırılması ve verimliliğin artırılması için hazırlanan 'Yargıda 4. reform paketi'nin ayrıntıları belli oldu. Bireysel hakların korunması ve geliştirilmesinin ön plana çıktığı 13 maddelik pakette savcı ile avukat mahkemede aynı haklara sahip olacak. Avukatların delil toplamasının önündeki engel de kaldırılıyor. Tasarı Nisan'da Meclis'te
ANKARA
12 Eylül 2010'da yapılan referandumla kabul edilen anayasa değişiklikleri ile ilgili uyum yasaları çerçevesinde hazırlanan ve ilk ikisi uygulanan yargıda reform paketlerinin 4'üncüsünde üç paketin sağlaması yapılacak.
Halen TBMM Adalet Komisyonu'nda bulunan Yargıda 3. Reform paketinin yasalaşmasının ardından 4. paketle yargı hizmetlerinin hızlı ve verimli olması için atılan adımların da sağlaması yapılacak. Yapılan değişikliklerin hayata geçirilmesi sırasında yaşanan aksaklıklar ve eksiklikleri de çıkaran Bakanlık, son reform paketiyle, eleştirilerin de önünü kesmeyi amaçlıyor. Adalet Bakanlığı'nın nisan ayında Meclis'e sunmayı planladığı 'Yargıda 4. Reform Paketi'nde yaşama hakkının kutsallığı perçinlenecek. 4 Kasım 1950 tarihli AİHS'deki yaşama hakkı, "kişinin fiziksel varlığını sürdürebilmesinin güvencesini oluşturan insan hakkı" olarak belirlendi. Yaşam hakkının 4. paketle kapsamı genişletilecek. Bakanlık tarafından hazırlanan 4. reform paketinde işkence ve kötü muameleye karşı bir süredir yürütülen "Sıfır tolerans" uygulamasında kararlılıkla devam ettirecek yasal düzenlemeler getirilecek.
ÖZGÜRLÜK VAZGEÇİLMEZ
Tasarıda, özgürlük ve güvenlik ihlallerinin engellenmesi için de tedbirlerin alınması öngörülüyor. Bu kapsamda, vatandaşların güvenli bir şekilde özgürce hayatlarını devam ettirebilmeleri, başta eğitim, sağlık, çalışma hakkı gibi engellenemez haklarını kullanmaları için yeni düzenlemeler getiriliyor. "Gecikmiş adalet adalet değildir" anlayışıyla hareket eden Bakanlık, özellikle son zamanlarda kamuoyunun gündemini meşgul eden uzun tutukluluk ve yargılama sürelerinin düşürülmesi amacıyla attığı adımların üzerinde son pakette de önemle duruyor. Bu kapsamda TCK, CMK, Yargıtay ve Danıştay kanunlarında yeni düzenlemeler getirilecek. AİHM'in Türkiye'yi en fazla mahkum ettiği konuların başında gelen sanık haklarının ihlali ve savunmanın etkinliğinin artırılması da yeniden düzenlenecek.
SOMUT OLGU ARANACAK
Yasadışı dinlemeler ile bunların yayınlanması hakkındaki müeeyyideleri artırmayı planlayan Bakanlık yeni düzenlemeyle basın özgürlüğünün önündeki engelleri de kaldırmayı hedefliyor. Basın mensuplarına açılacak davalarda "somut olgu" aranacak.
Avukatlar da savcı gibi bilgi toplayabilecek
Avrupa insan Hakları Mahkemesi'nin ençok dikkat ettiği konulardan biri olan "silahların eşitliği" ilkesi Yargıda 4. reform paketiyle yeniden düzenleniyor. İddia makamı (savcılar) ile savunma makamının (avukatlar) aynı haklara sahip olarak bir soruşturmada delil toplanması olarak da bilinen silahların eşitliğinde, avukatların ilgili kurumlardan bilgi ve belge istemesinin önündeki engeller kaldırılıyor.
BiREYSEL HAKLARA VURGU
4. Pakette bireysel hakların korunması ve geliştirilmesi ön plana çıkıyor. En temel insan haklarından olan düşünce, ifade ve vicdan özgürlüğü önündeki engelleri kaldırmayı hedefleyen Bakanlık, mülkiyet hakkını ihlal eden uygulamalara da çözüm bulmayı planlıyor. Dernek kurma, toplanma, gösteri ve yürüyüş özgürlüğü gibi hakların önündeki engelleri de kaldırmayı hedefleyen Bakanlık, Yargıda 4. Reform paketiyle demokratik ve hukuki örgütlenmeleri de geliştirmeyi amaçlıyor.