YÖK Yürütme Kurulu üyesi: ÖYP ile 8 bin asistan yetişecek, bu 8 yıl sonra 8 bin doçent demek

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Mart 2012 18:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Muhittin Şimşek, ?Öğretim Üyesi Yetiştirme Projesi (ÖYP) ile yaklaşık 8 bin asistanın yetiştirileceğini söyledi. Şimşek, ?8 bin asistan demek 7?8 yıl sonra 8 bin doçent demektir. Şuandaki sayıyla karşılaştırdığımız zaman, bütün doçentlerimizin yüzde 70'ini oluşturan bir bilim adamı profili ortaya çıkıyor.? dedi.

Bölge üniversitelerinin ÖYP temsilcileri ile görüşmek için Gaziantep'e gelen Şimşek, Gazikent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özdemir'i makamında ziyaret etti.

Burada basın mensuplarını proje ile ilgili bilgilendiren Şimşek, projeyi 2 yıldır uyguladıklarını hatırlattı. Uygulama esnasında bazı sıkıntılarla karşılaşılmasının doğal olduğunu kaydeden Özdemir, ?Bu sıkıntıları bertaraf etmek içinde bir çalışma yaptık. YÖK'ün internet sayfası aracılığıyla bir forum açtık. Bu forma ÖYP ile ilgili öğrenci ve asistanlarımızdan binlerce teklif, eleştiri ve öneriler geldi. Bunlar bir ekip tarafından konsolide edildi. Eş zamanlı olarak da rektörlerimizle birebir görüşerek onların düşüncelerini aldık. Bu çalışmalar kapsamında son olarak 3 ayrı bölgede ÖYP koordinatörlerini bir araya topluyoruz. Bu konuyla ilgili ilk çalıştayımızı da Gaziantep'te yapıyoruz.? ifadelerini kullandı.

Projede 8 bin asistanın yetiştirilmesinin söz konusu olduğunu dile getiren Şimşek, şunları kaydetti: ?8 bin asistan demek 7?8 yıl sonra 8 bin doçent demektir. Şuandaki doçent sayımızla karşılaştırdığımız zaman şuana kadar gelen bütün doçentlerimizin yüzde 70'ini oluşturan bir bilim adamı profili ortaya çıkıyor. Bu proje özellikle gelişmekte olan üniversitelerimize yeni kurulmuş üniversitelerimize asistanların dağılımı yapılır. Gelecekle ilgili üniversitelerimiz çalışma yapmak istiyorsa o alanda asistanları bünyesine alır. Sonra bu asistanlar 35'nci madde ile görevlendirilir."

Türkiye'de büyük üniversitelerde özellikle yabancı dil konusunda sıkıntısı olan asistanların, bir yıl yoğunlukla yabancı dil eğitimine tabi tutulmasının planlandığını aktaran Şimşek, daha sonra söz konusu asistanların yurt dışına gönderileceğini aktardı.

Yurt dışından dönen asistanların Türkiye'deki büyük üniversitelerimizde mastır ve doktoralarını yapacağına işaret eden Şimşek, "Mastır ve doktoralarını yaparken de her bir öğrenciye harcanmak üzere devletimiz 50 bin TL destek parası verir. Bu aslında devletimizin gelecekte bilim adamı yetiştirmeye verdiği önemin bir göstergesidir.? şeklinde konuştu.

Vakıf üniversitelerinin de projeden faydalanmalarına ilişkin kendi aralarında bir tartışma olduğunu aktaran Şimşek, ?Bu henüz netleşmemiş bir tartışma. Ama şunu taktir edersiniz ki, vakıf üniversiteleri adı üstünden anlaşılacağı gibi vakıf faaliyetleri yürüten üniversitelerimizdir. Dolayısıyla biz onlardan asistanlarını, öğretim üyelerini vakıf üzerinden yetiştirmelerini ve vakfın öğretim üyesi yetiştirmeye yönelik ciddi kaynak aktarımında bulunmalarını arzu ederiz.? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber