Askeri personelin zorunlu hizmetinde istifa hakkı şart/ Video
Milli Savunma Bakanlığı, hazırladığı yasal düzenlemeyle mecburi hizmet süresini 15 yıldan 10 yıla düşürürken, zorunlu hizmeti tamamlamak istemeyenlere ilk kez istifa hakkı tanımayı planlıyor.
Ebru TOKTAR ÇEKİÇ / ANKARA
Mecburi hizmet yükümlülüğünü eşitlikçi bulmayan bir grup mağdur eski asker ise facebook üzerinden örgütlendi. '15 yıl Zorunlu Hizmet Platformu' adlı oluşum, AHİM'e giderek, uğradıkları kayıpların tazminini isteyecek.
FİRAR SUÇU İŞLİYORLAR
Grubun avukatı Oğuz Evren Kılıç, yaşanan mağduriyetleri şöyle anlattı: 'Mart ayı sonunda AHİM'e başvuracağız. 20 eski asker, 200 bin euro tazminat talebiyle AHİM'de dava açmak istiyor. TSK Personel Kanunu'na göre, mecburi hizmetini tamamlamayan kişilere istifa hakkı tanınmıyor. İstifa dilekçeleri verildiğinde, amirleri tarafından reddediliyor. Onlar da firar suçu işlemek zorunda kalıyorlar. Firar ettikleri dönemde, hiçbir sigortalı işte çalışamıyor, kaçak hayatı yaşıyorlar. Daha sonra firar suçundan yakalandıklarında 200 gün hapis cezası alıyorlar. Askerlikle ilişiklerinin kesilmesi iki yılı buluyor.' Kılıç, istifa hakkı tanınırken, askere mecburi hizmetini yapmadığı için ödetilecek tazminat miktarının da rasyonel hesaplanmasını istedi: 'Aynı hizmet süresine sahip askerlere bile birbirinden farklı miktarlar çıkarılıyor. 30 milyardan 130 milyara kadar değişen tutarlarda tazminat ödeme zorunluluğu getiriliyor. Çoğu ödeyemediği için icra takibine giriyor.
'Ölümü gösterip sıtmaya razı etme'
Askerlerin yaşadığı mağduriyete de değinen Kılıç, şöyle devam etti: Yeni yasayla zorunlu hizmet süresi 10 yıla indiriliyor. Ama bu da ölümü gösterip sıtmaya mecbur etmektir. Hakim ve savcıların zorunlu hizmeti 2 yıl iken, subay/astsubayların zorunlu hizmetinin 10 yıl olması eşitlik ilkesine aykırıdır. Firar etmiş ve askerlikle ilişiği kesilerek sivile ayrılmış olmasına rağmen askeri mahkemede yargılanmış ve hatta infaz çekmiş olanların mağduriyetleri halen ortada olan bir mesele.