Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Mart 2012 15:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde yapılan yeni düzenlemeye göre, daha önce kamyonet olarak tanımlanan panelvan araçların hız limiti artırıldı.

Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, römorksuz araç cinsleri için saatteki asgari ve azami hız sınırları daha önce kamyonetle aynı olan Panelvan N1 araçların, hız limiti yeniden belirlendi.

Hız limiti, şehirler arası yollarda 80, bölünmüş yollarda 85, otoyollarda 95 olan panelvan tipi araçlar için bu limit, şehirler arası yollarda 85, bölünmüş yollarda 100 ve otoyollarda da 110'a yükseltildi.

-Sürücü belgesi için kimlik belgesi yeterli olacak-

Yeni değişikliğe göre, ayrıca sürücü belgesi başvurularında, trafik tescil kuruluşuna müracaat sırasında, nüfus cüzdanı ve sürücü sertifikasının aslı ile tahsil belgesi, sağlık raporu, adli sicil belgesi bilgilerinin elektronik sistemle alınabilmesi halinde, bu belgeler istenilmeyecek.

Sürücü adaylarının, söz konusu sistemin kurulması halinde ehliyet işlemleri için başvurularında sadece kimlik belgesini ibraz etmesi yeterli olacak.

Yeni yönetmelikte, Ceza Puanı Cetveli'ne yeni ceza puanları da eklendi. Buna göre, ''karayolu yapısı üzerine, trafiği güçleştirecek, tehlikeye sokacak veya engel yaratacak, trafik işaretlerinin görülmelerini engelleyecek veya güçleştirecek şekilde bir şey atmak, dökmek, bırakmak ve benzeri hareketlerde bulunmak, karayolu yapısı ve güvenlik tesisleriyle trafik işaretlerine zarar vermek, yerlerini değiştirmek veya ortadan kaldırmak'' konusunda 10, ''hız sınırlarını tespite yarayan cihazların yerlerini belirleyen veya sürücüyü ikaz eden cihazları araçlarında bulundurmak'' 15, ''dönüş ışıklarını geç anlamında kullanmak'' 5 ve ''karşılaşmalarda ışıkları söndürmek'' için de 10 ceza puanı uygulanacak.

-Trafik kazası tespit tutanağının düzenlenmesi-

Trafik kazası tespit tutanağıyla ilgili düzenlemeye göre de karayolu üzerinde ölüm veya yaralanmayla sonuçlanan, olay yerindeki iz ve delillerin tespit ve değerlendirilmesi sonucunda trafik kazası olduğu anlaşılan durumlarda, kazaya karışan tarafların olay yerinden ayrılmış olması halinde de trafik kazası tespit tutanağı düzenlenecek.

Önceden meydana gelmiş veya olay yerinden kaldırılmış araçların karıştığı ve yalnızca maddi hasarla sonuçlanan kazalar için trafik zabıtası ve genel kollukça hasar tespitine dair kazaya karışanlara verilmek üzere tutanak veya rapor düzenlenmeyecek. Bu durumlarda hasar tespitleri, ilgililerin sigortalarına veya yetkili mahkemelere başvurmaları suretiyle yapılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber