Üniversite öğrencilerinden AB'yi kıskandıracak projeler

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Mayıs 2005 16:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hacettepe Üniversitesi öğrencisi Yavuz Kırlı'nın (25) geliştirdiği bir cihaz evine hırsız giren kişinin cep telefonuna, "Evinde hırsız var" mesajı gönderiyor. Bununla birlikte cihaz, ev ya da işyerindeki gaz sızması, yangın ve su baskını gibi olağanüstü durumları da SMS yoluyla ev ya da işyeri sahibine bildiriyor. Ahmet Kurtdere (24) ve Serhat Bayrak (22) isimli öğrencilerin yaptığı cihaz ise sürücüye ihtiyaç duyulmadan aracın kendi kendine park etmesini sağlıyor. Bu iki gencin buluşuna göre, araç park ederken yaşanan zorluklar artık tarihe karışıyor.

Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencilerinin hazırladığı birbirinden ilginç projeler bugün görücüye çıktı. Mühendislik Fakültesi'ne bağlı 10 bölümden toplam 32 proje Öğretim Üyeleri Kafeteryası'nda sergilendi. Sergide Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü 4. sınıf öğrencisi Yavuz Kırlı'nın hazırladığı, "GSM Ev Güvenlik Sistemi" isimli projesi büyük ilgi gördü. Projesini yaklaşık 3 aylık süre sonunda tamamladığını belirten Yavuz Kırlı, "Evde muhtelif sensörler aracılığıyla güvenlik tehdidi oluşturan unsurlar kullanıcıya SMS yoluyla haber veriliyor" dedi. Kişinin evinden ya da işyerinden çıkarken içeriye yerleştirilen sensörleri aktif hale getirdiğini ifade eden genç mucit, "Evden çıkmadan önce kullanıcıya 50 saniye süre veriyoruz. 50 saniye sonra sensörler aktif hale geliyor ve cihaz çalışıyor. Evden herhangi bir uyarı gelirse SMS yoluyla kullanıcıya yollanıyor. Bununla birlikte cihaz hareket, ısı, gaz sızması olarak da programlanabilir. En büyük hayalim, geliştirdiğim cihazın seri üretime geçmesi" diye konuştu.

Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü 4. sınıf öğrencileri Ahmet Kurtdere ile Serhat Bayrak'ın birlikte geliştirdiği, "Kendi Kendine Park Eden Araba" projesi ise sergide en fazla dikkat çeken projeler arasında yer aldı. Aracın sürücünün herhangi bir müdahalesine gerek olmadan kendi kendine park etmesini sağlayan cihazı geliştiren mucit öğrenciler, aracın cihaz yardımıyla park edebileceği boşluğa, bir yere çarpmadan girebildiğini anlattı. Ahmet Kurtdere, konuyla ilgili olarak şu bilgileri verdi:

"Kızılötesi sensörler sürekli araçla duvar arasındaki mesafeyi ölçüyor. Ön sensörler boşluk olduğunu algıladığında arka sensörlerden gelen sinyali bekliyor. Aracın girebileceği mesafe ölçülüyor ve uygun mesafe olduğu belirlendikten sonra park etme işlemi başlıyor. Cihazın bu işlemi yapması için mikro denetleyici kullandık. Cihaz biraz daha geliştirildikten sonra normal araçlar için de rahatlıkla kullanılabilir. Böylece park etmek çok daha kolay hale gelecek."

Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selçuk Geçim ise son sınıf öğrencilerinin bitirme ödevi olarak yaptıkları projeleri sergilediklerini belirterek, katılımın çok büyük olduğunu; ancak sadece 32 projeyi sergileyebildiklerini kaydetti. Mezun olan öğrencilerinin devlet kapısında iş beklemesi yerine kendi işlerini kurarak üretime katkıda bulunmasını amaçladıklarını vurgulayan Prof. Dr. Geçim, bu amaçla Teknoloji Merkezi kurmak için çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.


Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber