Başmüzakereci Babacan'ı bekleyen 22 önemli konu

Haber Giriş : 27 Mayıs 2005 17:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başmüzakereciliğe getirilen Devlet Bakanı Ali Babacan'ı, AB ile müzakerelerde zorlu bir süreç bekliyor. Genç bakan, dört grupta, 22 konu başlığı altındaki müzakereleri yürütecek

Avrupa Birliği ile müzakereleri ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan başkanlığındaki heyet yürütecek. Başbakan Erdoğan tarafından geçtiğimiz günlerde görevlendirilen Babacan'ı şimdi çok zorlu bir süreç bekliyor. Genç bakan birbirinden zorlu 22 konuda AB ile pazarlık yapacak.

EN KOLAY SANAYİ
Müzakerelerin en kolay görülen konuları, ''sanayi, eğitim, kobi, istatistik, bilim ve araştırma politikaları'' gibi başlıklardan oluşurken, ''balıkçılık, ekonomik ve parasal birlik, telekomünikasyon ve bilgi teknolojileri, tüketiciyi koruma ve tüketici sağlığı, gümrük birliği, dış ekonomik ilişkiler, ortak dış ve güvenlik politikaları, mali kontrol, kültür ve görsel-işitsel politikalar'' ise ikinci derecede kolay müzakere başlıkları olarak kabul ediliyor. ''Malların serbest dolaşımı, hizmetlerin serbest dolaşımı, şirketler hukuku, rekabet, ulaştırma, vergilendirme, enerji, istihdam ve sosyal politika'' konuları nispeten zor müzakere başlıklarını oluşturuyor.

TARIM ZORLAYACAK
''Tarım, çevre, adalet ve içişleri, kişilerin serbest dolaşımı, finansman ve bütçe, kurumlar'' en zor konu başlıkları içinde yer alıyorlar. Söz konusu konu başlıkları arasında, AB bütçesinin yüzde 80'ini oluşturan tarım ve bölgesel politikalar, ayrıca adayların net katkılarını ve alacakları yardımları da kapsayan bütçe düzenlemeleri yer alıyor. Türkiye'nin müzakere sıralamasında 'kolay olan müzakere başlıklarından başlama' prensibi çerçevesinde hareket etmesi bekleniyor. Edinilen bilgiye göre, AB Komisyonuyla da görüş birliğine varılması halinde, 3 Ekim öncesinde, en kolay olan müzakere konusunda müzakere hazırlıkları başlatılabilecek. AB'ye sunulacak müzakere taslakları ise, ilgili bakanlıklar ya da müzakere sürecinden sorumlu kurum bünyesinde oluşturulan çalışma grupları tarafından hazırlandı. Müzakereleri yürütmek üzere müzakere heyeti ve bir müzakere heyet başkanı belirlendi. Müzakere heyetinde konu başlığına göre ilgili bakanlık ve kurum temsilcileri yer alırken, genel olarak tüm müzakerelerde Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili ile aday ülkenin AB nezdindeki temsilcisi bulunuyor.

EKİP ÖNEMLİ
Müzakerelerde başarının anahtarının, müzakere sürecini götürecek ''ekip'' olduğu belirtiliyor. Müzakere sürecine ilişkin atılması gereken önemli diğer bir adımın, müzakereleri başarılı götürecek bir kurumsal yapılanmanın yanı sıra, müzakerenin teknik dosyalarına hakim, sektörlerin nabzını tutabilecek,AB'nin çalışma usullerinde deneyimli ekiplerin oluşturulması ve tüm bu faktörler göz önünde bulundurularak idari kadroların güçlendirilmesi olarak gösteriliyor. Müzakere konu başlıklarının önemli bir kısmını ise ekonomi ağırlıklı teknik konular oluşturuyor.

d.b.tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber