Parasız eğitimin 40 farklı adla 'zoraki tahsilatı'

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Haziran 2005 11:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Parasız eğitim yapılan okullanda 'isteğe bağlı zorunlu bağışlar' yıl boyunca 40 farklı isim altında toplanıyor. İşte zorunlu olmayan ama velinin vermeye mecbur olduğu harcamalar:

Milli Eğitim Bakanlığının, okullarda artık kayıt parası alınmayacak açıklamasına rağmen işkenceye dönüşen kayıt işlemleriyle ilgili Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcu, Milli Eğitim Bakanlığı'nın ne şiş yansın ne kebap politikası güttüğünü belirterek, "0Sayın MEB Bakanı Hüseyin Çelik'in de itirafıdır ki; Devletin Eğitime ayırdığı bütçenin üç katı, 25 milyonun üzerindeki öğrenci velilerinin cebinden çıkmaktadır. Sayın Bakan bir taraftan velilere kayıt parası vermeyin diyor, öte taraftan da okulların zaruri ihtiyaçları için para göndermiyor. Okul müdürleri de adeta veliden dilenir hale geliyor" dedi.

RAKAMLARLA EĞİTİM BÜTÇESİ

GSMH: 419.692.000.000
MEB BÜTÇESİ: 12.366.236.268
VELİLERİN CEBİNDEN ÇIKAN PARA: 29.936.110.000 (Özel okul ve dershaneler hariç)
KONSOLİDE BÜTÇE: 149.945.082.065
GSMH ye oranı: % 2.94

Anayasanın 42. maddesinin her yurttaşa devlet okullarında "parasız eğitimi" emrettiğini belirten Avcı, "Ama bu gün gelinen durum "Paran varsa oku! Paran kadar oku!" acı gerçeğidir. Hükümetin kapitalist bir yaklaşımla özel okulları destekleyen, devlet okullarını ise bütçeye yük olmaktan kurtulmuş kar getiren işletmeler olarak planlaması, eğitimi ayrıcalıklı insanların faydalanabildiği 'lüks' bir hizmet haline getirecektir. Bu gün 7 milyon çocuğumuzun halen zorunlu eğitimden faydalanamamasının sebeplerinden biriside budur. Bu eğitim politikası kasıtlı olarak cahil ve fakir bırakılmış halkımızın geleceğini iyice karartmaktan başka bir şey değildir" dedi.

AVCI, şöyle devam etti; "Devlet 'eğitime katkı' adı altında uçan kuştan vergi alıyor. Cep telefonundan tutun, tapu işlemleri, loto ve totoya varıncaya kadar. Bütün bu paraları eğitim için değil, bütçe açıklarını kapatmak için kullanıyor. Hükümet, işine gelen konularda AB'yi, Kophenag kriterlerini referans gösteriyor. AB ülkelerindeki meslektaşlarımızın bizim 8-9 katımız ücret aldıklarını, bütçelerinden eğitime % 9-10 gibi paylar ayrıldığını niçin görmezlikten geliyor"

AVCI, kayıtta "1. isteğe bağlı zorunlu bağış" la başlayan ve yıl boyunca 40 farklı isim ve gerekçeyle velilerden "zorla" toplanan ücretleri sıraladı.

* Eğitime katkı payı
* Okul forma parası
* Okul arması parası
* Vakıf parası
* Tiyatro ve temsil giderleri
* Fotokopi ve sınav ücretleri
* Okul Aile birliği parası
* Gezi parası
* Servis ücreti
* Yetiştirme kursları parası
* Bayram törenleri için kıyafet parası
* Pul parası
* Kızılay'a yardım parası
* Bilgisayar ve Tepegöz alım parası
* Sınıf temizletme parası
* Diploma parası
* Fotoğraf parası
* Temizlik malzeme parası
* Muhtelif hediye parası
* Sınıf köşeleri donatımı parası
* Okul etkinliği bilet parası
* Dergi parası
* Bayramlar için süs ve süsleme parası
* Yakıt parası
* Yardımcı kitap parası
* Perde parası
* Paso parası
* Elektrik parası
* Teşekkür, takdir belge parası
* Su parası
* Tebeşir ve tahta kalemi parası
* Telefon parası
* Masa örtüsü parası
* Kapı,musluk vb. tamir parası
* Kaloriferci parası
* Hizmetli parası
* Boya tamirat ücreti
* Spor kolu parası
* Okul bekçi parası



Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber