Obeziteye karşı çocuklara hamur yemekleri yerine sebze yedirin

Antalya'nın Manavgat Sağlık Derneği(MASADER) Başkan Yardımcısı Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Emin Canan, çağın gizli ve sinsi hastalığının obezite olduğunu söyledi. Canan, ailelere çocuklara hamur yemekleri yerine sebze yedirmelerini tavsiye etti.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Nisan 2012 13:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Canan, dernek binasında yaptığı basın açıklamasında, Sağlık Bakanlığı'nın tütün kontrolü ile ilgili yaptığı çalışmalar kadar obezite ile ilgili çalışma yapmasının sevindirici gelişme olduğunu kaydetti. 21'nci yüzyılın en sinsi hastalığının gelişi güzel beslenmeye bağlı obezite olduğunu anlatan Canan, Amerika Birleşik Devletleri(ABD)'nin obezite ile mücadele için milyar dolarlık bütçeler hazırladığını bildirdi. Çağın gizli hastalığının rehavete bağlı bir hastalık olduğu için geç fark edildiğinin altını çizen Canan, hastalıkların yüzde 90'nın da şişmanlığa bağlı olduğunu söyledi.

Türkiye'de şişmanlığa bağlı damar çatlağı oluşmasının 3 yaşına kadar inmesinin üzüntü verici olduğunu belirten Canan, kontrolsüz beslenmeye karşı zamanında önlem alınmazsa belirli bir kilo alımı sonrası hastanın bir dilim ekmek yese de kilo alımın devam edeceğini ifade etti.

Canan, anne ve babaların çocuklarını hamurlu ve ayakta yenilen hamburger türü yiyecekler yerine sebze ve meyve ağırlıklı beslemeye özen göstermesinin vücut sağlığı için çok önemli olduğunu belirtti.

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Emin Canan şunları söyledi: "Günümüzün en sinsi hastalığı obezite. Sinsi olduğu için belirli bir süre kendini gizliyor. Kalp, damar, damar sertliği, kandaki yağ oranı, böbrek, karaciğer yağlanması, kalp krizi, yüksek tansiyon ve şeker hastalığının en önemli nedeni dengesiz beslenmeye bağlı şişmanlıktır. Getir tatlıları yiyelim, getir köfteleri yiyelim ve getir şu kuzuyu bitirelim diyerek başlanılan yanlış beslenme alışkanlığı belirli bir süre sonra vücudu sıkıntıya sokuyor. Günümüzde kanser hastalığına karşı erken tanı var. Fakat obezite sinsi bir hastalık olduğu için kendini son anda belli ediyor." Canan, obezite ile mücadelede diyetisyenlerin çok önemli bir görevi yerine getirdiğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber