MEB'in Hizmet Puanlarının Dikkate Alınmadığından Haberi Var mı?

Memurlar.net maillerine ve Gelen Haberler bölümüne gelen bilgilere göre Osmaniye başta olmak üzere bazı illerde hizmet puanı dikkate alınmadan yer değişiklikleri yapılmıştır. Böyle bir işlemin yapılması mümkün olmamakla beraber taşrada bazı idarecilerin mevzuata uymadığı anlaşılmaktadır. Zira ilgili yönetmeliğin 5'inci maddesinde hizmet puanına göre işlem yapılacağı, "Görev Yeri Belirlemede Öncelik" başlıklı 26'ncı maddesinde ise görev yerlerinin hizmet puanı üstünlüğüne göre belirleneceği hüküm altına alınmıştır. Devamı için başlığa tıklayın.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 06 Haziran 2005 00:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KONUYA İLİŞKİN MEVZUAT HÜKÜMLERİ

Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği

Yayımlandığı Resmi Gazete Tarih: 11/06/2000 Sayı: 24076
Değişikliğin Yayımlandığı Resmi Gazete Tarih: 14/06/2000 Sayı: 24079
Değişikliğin Yayımlandığı Resmi Gazete Tarih: 06/12/2000 Sayı: 24252
Değişikliğin Yayımlandığı Resmi Gazete Tarih: 02/07/2003 Sayı: 25156

Temel İlkeler
Madde 5-
Bu Yönetmelik hükümlerine göre;
a) Atama ve yer değiştirme işlemlerinde eğitim kurumlarının atama yapılacak branşlarda boş norm kadrosunun bulunması,
b) Yer değiştirmelerde öğretmenin hizmet puanına göre işlem yapılması esastır.

Görev Yeri Belirlemede Öncelik
Madde 26
- Öğretmenlerin görev yerlerinin belirlenmesinde, 25 inci madde kapsamında yapılacak il içinde yer değişikliği isteyenlere öncelik verilir.
İl emrine yeni atanan öğretmenlerin görev yerleri ise, il içinde görev yeri değişikliği isteyenlerin görev yerlerinin belirlenmesinden sonra sırada öğretmen bulunmayan eğitim kurumları olacak şekilde il merkezinden başlayarak ilçe merkezi, belde ve köyler itibariyle branşlar bazında hizmet puanı üstünlüğüne göre belirlenir. Görev yerleri bu şekilde belirlenenlerin yeni görev yerleriyle ilgili bilgiler, görev yerlerinden ayrılmalarının sağlanması bakımından eski görev yerlerine bildirilir.

T.C.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
Personel Genel Müdürlüğü

Sayı : B.08.0.PGM.0.23.10.02-262 / 24713 25 NİSAN 2005
Konu : Öğretmenlerin 2005 Yılı Yer Değiştirme Kılavuzu

GENELGE
2005/27

2. İLKELER
a) İl içi ve iller arasında yer değiştirme başvuruları 2005 Yılı Yer Değiştirme Takviminde (EK-1) belirtilen süreler içinde,
T.C. Kimlik Numarası ile http://ilsis.meb.gov.tr adresindeki ?Elektronik Başvuru Formu? kullanılarak, internet bağlantısı olan herhangi bir bilgisayardan yapılacaktır.
b) Öğretmenlerin her tür yer değiştirme suretiyle atama ve alan değişikliği işlemleri, alanlarına göre norm kadro açığı ve tercihleri dikkate alınarak, hizmet puanı üstünlüğüne göre,
puan eşitliği hâlinde hizmet süresi, eşitliğin devam etmesi hâlinde bilgisayar kurası ile bilgisayar ortamında gerçekleştirilecektir.

1. İSTEĞE BAĞLI YER DEĞİŞTİRMELER
1.1. İl İçinde:

Görev yaptıkları hizmet alanı içindeki okul/kurumlara yer değiştirme isteğiyle başvuruda bulunanların sıralaması, tercih ettikleri okul/kurum bazında; görev yaptıkları hizmet alanı dışındaki hizmet alanlarına yer değiştirme isteğiyle başvuruda bulunanların sıralaması ise tercih ettikleri hizmet alanları bazında yapılacaktır. Her iki biçimde oluşturulacak sıra durumu http://ilsis.meb.gov.tr adresinde ilan edilecektir. Okul/kurumların öğretmen ihtiyacı bu sıradan karşılanacaktır. Sıra durumu oluşturulduktan sonra öğretmenlerin tercih değişikliği istekleri hiçbir şekilde dikkate alınmayacaktır. Sıra listesi eğitim öğretim bütünlüğü dikkate alınarak takip eden yılın şubat ayı sonuna kadar geçerli olup dönem içinde oluşacak öğretmen ihtiyaçları bu sıra listesinde bulunan öğretmenlerden karşılanacaktır.


SİTEMİZE İLETİLEN SORUN

Sayın memurlar.net,

Ben 2005 İl İçi Öğretmen atamalarında 3 okul tercih ettim. İlsis kayıtlarında da hepsinde 1'nci sırada olduğum yayınlandı. Ancak, yapılan il içi yerleştirmelerinde 1.Tercihim degilde 3.Tercihim olan başka bir okula atandığımı öğrendim. Benim ilk terchim olan ve 1'nci sırada olduğum okula, hizmet puanı ve sırası daha geride olan başka bir öğretmenin atandığını
gördüm. Durumu, Osmaniye İl Milli Eğitimi Atama Şubesine ilettim. Aldığım yanıt ise çok garip: " Tercih sırası önemli değil. Biz seni istemiş olduğun herhangi bir okula verebiliriz." Tekrar bir düzeltmenin olmayacağını söyleyerek mağduriyete sebeb verildi.

İl İçi Atama işlemlerinde tercih sırasının bir geçerliliği var mı? Yoksa yukarıdaki verilen yanıt geçerli mi? Kendimi haksızlığa uğramış hissediyorum. İdare mahkemesine başvurmam gerekir
mi? Cevaplarsanız,çok sevinirim.


GELEN HABERLER BÖLÜMÜNE GELEN BİR DEĞERLENDİRME

Bilindiği gibi öğretmenlerin 2005 yılı zorunlu ve isteğe bağlı yer değiştirmeleri tamamlanmıştır. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı bütün şaibeleri ortadan kaldıracağı taahhüdünü verdiği ve bizzat hazırladığı 2005 Yılı Yer Değiştirme Kılavuzunda da (bkz."İlkeler" bölümü "b"bendi") belirttiği her türlü yer değiştirmelerde hizmet puanın esas olacağı kuralı kısmen uygulanmamış ve birçok eğitimcinin hakkı tam anlamıyla gasp edilmiştir.

Öyleki bu konuda Milli Eğitim Bakanlığına itiraz dilekçeleri yağmakta; ancak Bakanlık bu konuda mağdur eğitimcileri rahatlatacak bir açıklamada bulunmamaktadır. İlgili yönetmelikler ve yer değiştirme kılavuzu yakından incelendiğinde, titiz bir şekilde hazırlanmış olduğu, eğer doğru kullanılırsa hiçbir şaibeye yer bırakmayacak uygulamalar, maalesef gerçekleşmemiştir. Bakanlık yetkilileri konuya duyarsız kalmış, gönderilen elektronik postalara, bilgi edinme hakkıyla yapılan başvurulara cevap vermemiş, telefon görüşmelerinde kaçamak cevaplar vermişlerdir. Eğitimcilerimiz bu tür haksız uygulamaların mahkemeler yoluyla düzeltilebileceğini bilmekle beraber mahkeme sonuçlanana kadar beraberinde birçok sorun getirmektedir. Kaldı ki Milli Eğitim Bakanlığı mahkeme kararlarını uygulamakta per de hevesli değildir.

Bu nedenlerle;bakanlık yetkilileri şu sorulara yanıt vermek zorundadırlar.

1-Eğitimcilere görev yaptıkları hizmet bölgelerine göre verilen hizmet puanları ne işe yaramaktadır?

2-Eğer hizmet puanları yer değiştirmelerde kullanılıyorsa bazı öğretmenlerimizin yukarıda anlatılan mağduriyetleri hangi durumdan kaynaklanmaktadır.

3-Bakanlığın devasa boyutuyla övünen sayın Bakanımızın eğitimcilerin sorunu ile ilgilenecek bir bürokratı dahi yok mudur?

4-Ülkemizde hak aramak ne zaman eziklik sebebi olmayacaktır?

"Haberi Gönder" yoluyla haberi yazan: öğretmeN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber