Afetler Kızılay'dan sorulacak
Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfü Akar, AFAD'la imzalanacak protokolün taslak aşamasında olduğunu söyleyerek, "Artık Kızılay lojistik küme lideri olacak" dedi.
Kızılay'ın bölge toplantısı, Bolu'nun Karacasu beldesinde bulunan Gazelle Otel'de yapıldı. Toplantıya; Kızılay Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Kızılay Genel Müdürü Ömer Taşlı, Genel Sekreter Muzaffer Komit, Bolu Valisi İbrahim Özçimen, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Kızılay Bolu Şube Başkanı Hüseyin İka ve çok sayıda yetkili katıldı.
Toplantı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kızılay Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile Kızılay arasında imzalanacak anlaşma ve son günlerde Kütahya ve İzmir çevresinde meydana gelen depremlere değindi. Artık bütün afetlerde lojistik çalışmaların Kızılay'dan sorulacağını söyleyen Ahmet Lütfi Akar, "AFAD ile imzalanacak protokol taslak aşamasında. Ama Türkiye'de bir ilki gerçekleştirmek istiyoruz. Başbakan Yardımcımız Sayın Beşir Atalay'ınbaşkanlığında AFAD'la bir araya geliyoruz. Kızılay'ın afetlerde oynayacağı rolü tespit etmeye çalışıyoruz. Ham olarak söylemek gerekirse Kızılay lojistik küme lideri olacak. Yani bir afetin tüm lojistiği Kızılay tarafından sağlanacak. Türkiye'deki tüm lojistik depolar Kızılay tarafından işletilecek. Eğer lojistik olarak bu işe katkıda bulunmak isteyenler olursa Kızılay'la koordinasyon içerisinde bu işi yapacaklar. Çadır, battaniye, yatak, yorgan, yastık, uyku tulumu, yiyecek ve giyecek gibiişlerin sorumluluğu, bunların ulaştırılması ve nakliyesi Kızılay'dan sorulacak. Dolayısıyla Kızılay artık bu konunun tek muhatabı olacak" diye konuştu.
Türkiye genelindeki depoları artırmak istediklerini söyleyen Akar, "Bizim Türkiye genelinde 10 tane büyük depomuz, 23 tane de orta boy depomuz var. Bunları ara depolarımızla birlikte 15'e çıkarmayıplanlıyoruz. Hatta 23 depomuza da biraz ilave yaparak koltuk altı depoları oluşturmaya gayret ediyoruz" şeklinde konuştu.
Son günlerde Kütahya ve İzmir'de meydana gelen artçı depremlerden sonra iki ile TIR'larla çadır ve battaniye gönderdiklerini söyleyen Akar, herhangi bir afet durumunda gerekli yardımın yapılabileceğini söyledi. Genel Başkan Akar, "Bizim çadır ve lojistik kapasitemiz Van depreminden sonra biraz zaafa uğramıştı. Daha sonra aldığımız önlemlerle bunları tekrar artırdık. Özellikle de bu Batı Anadolu'da gördüğümüz son zamanlardaki deprem aktivitesine önlem olarak bir miktar kaydırma yaptık. Şu anda çadır vebattaniye stoklarımızdan bir kısmını İzmir ve Kütahya çevresine taşıdık. Hatta orada TIR'larımızın üzerinde konuşlandırılmış olarak bekletiliyor. Herhangi bir olay sonrası gerekli çalışma yapılacak.
Ben bunların bir enerji boşalması olduğu ve fazla zararlı bir deprem üretmeyeceği kanaatindeyim" ifadelerini kullandı.