Doktor şiddetinin önüne 'oyuncak ayı' geçecek
Teddy Bear Hospital projesi ile 4-7 yaş aralığındaki çocukların doktorları sevmelerine yönelik çalışma yapılacak. Bu yaşlardaki çocuklara, oyuncak ayıcıklar üzerinden doktorların insanların sağlığını kazanması için çaba harcadıkları, bu yüzden onları sevmeleri sağlanacak. Proje ile uzun vadede sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesi amaçlanıyor.
'Teddy Bear Hospital' Oyuncak Ayı Hastanesi, 2009 yılında İngiltere'nin başkenti Londra'da başladı. Proje, 4-7 yaş arası çocukları, hastanenin düşündükleri gibi korkutucu bir yer olmadığı, tıbbi işlemlerin ürkütücü olmadığının anlaşılmasını amaçlıyor. Proje Türkiye'de 2010 yılında İstanbul, İzmir, Ankara, Manisa, Konya, Afyon, Antalya, Sivas, Kocaeli, Kayseri, Konya, Edirne, Kırklareli ve Zonguldak gibi illerde hayata geçirildi. Proje dahilinde 2011 yılında 2 bin 215 çocuğa proje kapsamında doktor ve hastane sevgisi anlatıldı.
Söz konusu projede çocuklar, kendilerine ait oyuncak ayıcıklarının ebeveynleri oluyor. Çeşitli hastalığı olan ayıcıklarını hastaneye getiren çocuklar öncelikle oyuncak ayıcıklarının hasta kaydını yaptırıyor. Ardından hastanedeki oyuncak doktor setini de alarak başvuracağı doktorun yanına gidiyor. Burada ayıcığının şikayetini söyledikten sonra doktorlarla birlikte oyuncaklarını tedavi ediyor. Muayenede çocuklarla birlikte oyuncak stetoskop, dil basacağı, enjektör ve görüntüleme yöntemleri kullanılıyor ve çocuklara muayene teknikleri anlatılıyor. Bu işlemlerin sonunda 'ayıcık'lara şeker şeklinde ilaçlar veriliyor. Çocuklar böylece doktorların can acıtmak için değil, insanların hayatını iyileştirmek, kurtarmak amacında olduklarının farkına varıyor. Proje sayesinde çocuklar hastaneden, doktorlardan ve tıbbi işlemlerden (iğne olmak) korkmamaları sağlanıyor.
Projenin uzun vadede yaygınlaşmasıyla doktor korkusu olmayan nesillerin yetiştirilmesi ve hastanelerdeki şiddet olaylarının önlenmesine katkı sağlaması bekleniyor.
Proje Koordinatörü Hazal Dursun, oyuncak ayılara uygulanan tedavilerle çocukların doktor korkusunu yeneceğini ifade ediyor. Uzun vadede doktor korkusu olmayan nesillerin yetiştirilmesinin hedeflendiğini kaydeden Dursun, "Projemizle çocuklara doktorları sevdirmeyi amaçlıyoruz. Çocuklar projede ebeveyni olduğu hasta oyuncaklarının hayatlarının doktorlar sayesinde kurtulduğunu görünce doktorların amacını, insanlara yardım etmek için çabaladıklarını görüyorlar. Henüz çocukluktan doktorların amacını anlayan çocukların büyüdüklerinde de doktor sevgilerinin devam etmesini istiyoruz." dedi.