YÖK Yasa Taslağındaki uzlaşma havası, üniversitelerin kadro sıkıntısına da olumlu yansıdı. Bakanı Çelik, rektörlere kadro kısıtlamasının kaldırılması için yardımcı olacağını söyledi.
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in, hükümetle üniversitelerin birlikte hareket edeceğini duyurarak verdiği ??uzlaşma'' sinyalinin, rektörleri ayağa kaldıran Yükseköğretim Yasa taslağı üzerinde değil, ??diyaloğun sürmesi'' yönünde olduğu ortaya çıktı. Üniversitelerarası Kurul'un (ÜAK) ??şartlı uzlaşma'' çağrısı üzerine önceki gün Ankara'da bir araya gelen rektörlerle hükümet tarafı, ilk kez olumlu yöne giren diyalog sürecinin devam etmesi kararına vardılar. Hükümet tarafı olarak TBMM Milli Eğitim Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ve komisyon üyeleri, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ile bakanlık üst düzey bürokratlarının katıldığı toplantıya, üniversiteler adına ÜAK Başkanı Prof. Dr. Ayhan Alkış ile ÜAK alt komisyonun dokuz rektör üyesi katıldı. Yaklaşık dört saat süren ve ??diyalog uzlaşması'' sonucu çıkan toplantıda özetle şu görüşler ortaya atıldı:
UZLAŞMA DİYALOĞU
ÜAK Alt Komisyonu: Milli Eğitim Bakanlığı'nca hazırlanan tasarı taslağı rektörler tarafından ??Kabul edilemez'' ilan edildi. Bunun nedeni; taslak 21. yüzyıl üniversite vizyonunu kucaklamıyor. Taslak AB üyeliğine hazırlanan Türkiye'nin üniversite sistemine ilişkin hiçbir öngörüyü getirmiyor.
Hükümet: Taslak üzerinde çalışabiliriz.
ÜAK Alt Komisyonu: Taslak kabul edilemez. Biz de, revize komisyonu değiliz. Üniversitelerarası Kurul'un, alt komisyon olarak bize verdiği ve çalışmalarımıza kaynak teşkil eden talimat, ??21. yüzyılda nasıl bir üniversite?''. Hazırladığımız taslağı ÜAK'ye sunacağız.
Hükümet: Tamam. Yeni çalışma yapılsın ama tarihi öne alın. Ayrıca taslağın askıya alındığı yönündeki açıklama ve ifadeleri kullanmamaya hassasiyet gösterilmesini de istiyoruz.
ÜAK Alt Komisyonu: Denizli'de yapılan toplantı sonrasında da açıklanmıştı; üniversite kanunu aceleye gelmez. Ayrıca, bu dönem bütçe hazırlığı ve öğretim yılı açılış dönemi. Bu sıkışıklık içerisinde öğretim üyesi arkadaşlarımızın görüşlerini almamız oldukça zor. ÜAK'nin bize verdiği dead-line da var. Bu da en erken kasım sonu, aralık başıdır.
Hükümet: Yine de, yeni dönem Meclis çalışmaları öncesine yetiştirme gayreti içinde olalım.
ÜAK Alt Komisyonu: Görüşmelerde, bir uzlaşma dönemine girildi. Bunu iyi değerlendirmeliyiz. Çalışmalara ve görüşmelere bu uzlaşma anlayışı içinde devam etmeliyiz.
Hükümet: 20 Eylül'de toplanacakmışsınız. Biz de toplantıya katılalım.
ÜAK Alt Komisyonu: Çalışma takvimimize göre, toplantı özel. Ama, 21 Eylül'de sizlerle bir araya gelelim ve çalışmalar konusunda bilgi verelim.
KUŞATMAYI KALDIRMA VAADİ
Toplantıda rektörlerin, taslak hakkında konuşurken ağırlıklı olarak tasfiye öngören geçici maddeler üzerinde durdukları öğrenildi. Akademik özerkliğin tanımında tasfiyenin yerinin bulunmadığının altını çizen rektörlerin ayrıca, kadro ve ödenek yönünden sürdürülen sınırlamalara da dikkat çektikleri bildirildi.
Üniversitelerin akademik ve mali konularda büyük zorluk içinde oldukları konusundaki
ısrarlı ifadeler üzerine Çelik'in, öncelikle kadro kısıtlamasının kaldırılmasına
yardımcı olacağını söylediği öğrenildi.
hürriyet