A grubu polis sayılmamaya 2 bin dava..
Polis akademisi dışında 4 yıllık fakülte bitirdikten sonra teşkilata giren polisler, Emniyet Teşkilatı Kanunu'nda 2001 yılında yapılan değişiklikle emniyet müdürü olmanın yolu kapandığı gerekçesiyle dava açtı. Değişiklik öncesi teşkilata giren yaklaşık 2 bin polisten 500'ünün açtığı davalarda, rütbe ve kıdemlerin geçmişe dönük tekrar düzenlenmesi talep edildi.
ŞULE DAĞLI İSTANBUL
-Emniyet Teşkilatı Kanunu'nda 2001 yılında yapılan değişiklikle, başkomiser, emniyet amiri ve emniyet müdürü gibi terfilere gelmeleri imkânsızlaşan 4 yıllık fakülte mezunu polisler, akademi mezunları ile eşit şartlarda terfi almak için mahkemeye başvurdu. Değişiklik öncesi emniyet teşkilatına giren 4 yıllık yükseköğretim mezunu polisler, 6 aylık komiser yardımcılığı kursunu bitirdiklerinde A grubu polis amirliğine geçiş yapıp emniyet müdürü olabiliyordu. Değişiklik sonrasında ise terfi ve atamayı düzenleyen 55. madde ile 'komiser yardımcılığı kursunu bitiren memurlar B grubu polis olur' ibaresi sebebiyle akademi mezunu olmayan memurların emniyet müdürü olabilme imkânı ortadan kalktı. Bunun üzerine kazanılmış haklarının olduğunu belirten polis memurları, kanundaki değişikliği Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı. Düzenlemeyi eşitlik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle 2001 öncesi girişli polis memurları bakımından iptal eden mahkeme, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne 6 ay içinde yasal boşluğu doldurması için süre verdi. Ancak 2008 yılından bu yana düzenleme yapılmadığını gören polisler farklı terfili işlemlerin iptali için idare mahkemesine başvurdu.
Yasa değişikliğiyle mağdur olduklarını iddia eden 10 polis memurunun avukatlığını üstlenen Ali Çitil, 12 Mayıs'ta açtığı dava ile müvekkillerinin A grubu polis amiri olarak değerlendirilmesini, rütbe ve kıdeminin geçmişe dönük tekrar düzenlenmesini talep etti. 2001 yılından önce emniyet teşkilatına giren polisler, söz konusu değişikliğin anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirterek eşit terfi yapılması ve polis akademisi mezunları gibi A grubu polis memuru sayılmalarını istedi. Çitil, 2 bini aşkın polis memurunun dava açması yerine yasadaki boşluğu dolduracak yeni bir düzenleme yapılması gerektiğini vurguladı. Düzenleme yapılmazsa da Danıştay'ın bu konuda kanun hükmüne geçecek bir içtihadı birleştirme kararı vermesi gerektiğini söyleyen Çitil "Ortaya çıkacak mahkeme kararı Emniyet Müdürlüğü'nün teşkilat yapısını yeniden düzenleyecek niteliktedir." şeklinde konuştu.