Hakem heyeti tıkandı, sendikalar ortak karar alarak çekilmeli...
Toplu sözleşme sürecinde anlaşma sağlanamaması üzerine, üzerinde anlaşma sağlanamayan konular Kamu Görevlileri Hakem Heyetine götürülmüştü. Ancak, aldığımız bilgilere göre Kurulun bürokrat kökenli üyeleri, Kamu İşveren Kurulunun önerdiği zam önerisinin üzerine çıkılamayacağı yönünde fikre sahiptir. Kurul kararları kesin olduğu için 3 büyük memur konfederasyonun karar alarak, sendika üyelerini Kuruldan çekmesi ve bu yolla Kurul'u çalışamaz hale getirmesi en uygun strateji olarak görünmektedir. *Kamu-Sen: Memur-Sen katıldığı için katılmak zorundayız *Memur-Sen, Hakem Kurulu toplantısına katılma kararı aldı *Kamu-Sen Başkanı: Memur Sen'in kararını bekliyoruz *KESK Başkanı: Kuruldan çekilme önerisini uygun buluyoruz
Memurlar.net olarak, Kamu Görevlileri Hakem Heyetinin görüşmelerinden aldığımız bilgilere göre Kurul, Kamu İşveren Kurulunun önerdiği zam önerisinin üzerine çıkamayacaktır. Yine Kurul, hizmet kollarındaki bir çok talebi reddetmektedir. Bu çerçevede, Kurulun karar alması halinde, memurlar zararlı çıkacaktır. Bunu önlemenin yolu Kurulu çalışamaz hale getirmektir.
4688 sayılı Kanunun 34. maddesine göre, Kurul kararları kesindir ve toplu sözleşme hükmündedir. Kurul kararları taraflara üç gün içerisinde yazılı olarak bildirilir ve Resmî Gazetede yayımlanır.
Yine 34. maddeye göre, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, Başkan dahil en az sekiz üyenin katılımı ile toplanır.
Toplam 11 üyeli kurulda, sendikaların 5 üyesi bulunmaktadır.
Eğer memur konfederasyonlarının karar alarak masadan çekilmesi halinde Kurulun üye sayısı 6'ya düşecek ve Kurul karar alamayacaktır. Bu halde, Bakanlar Kurulu devreye girecektir. Bakanlar Kurulunun devreye girmesi halinde gayri resmi anlamda bir müzakere daha olması mümkündür. Bu konudaki sorumluluğu tümüyle siyasi organların üzerine bırakmak en uygun davranış olacaktır.