Vali eşi öğretmen, 77 bin kadını kanser konusunda bilgilendirdi

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 04 Haziran 2012 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Samsun valisinin eşi Hülya Aksoy, 16 ayda 13 bin kadına meme ve rahim kanseri taraması yaptırdı. Aslen öğretmen olan Aksoy, 5 yıldır eşinin görev yaptığı illerde köy köy dolaşıp, yüzlerce kadını hayata döndürdü

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy'un resim öğretmeni eşi Hülya Aksoy, 16 aydır düzenlediği toplantılarla il genelinde 77 bin kadının kanser konusunda bilinçlenmesini sağladı. Bu süre içinde Kadın Sağlığı Eğitim Projesi kapsamında 13 bin kadın üzerinde tarama yapıldı, memesinde kitle belirlenen bin 100 kadın hastanelere sevk edildi. İlk gelen tahlil sonuçlarına göre aralarında doktor ve öğretmenlerin de bulunduğu kadınlardan yedisinin kanserli olduğu belirlendi. Hülya Aksoy, "Ben öğretmenim. Ancak mesleğimi yapmayıp, her şeyimi bu projeye adamaya karar verdim. Ne kadar doğru bir iş yaptığımız, ortaya çıkan sonuçlarla kanıtlandı. Bugüne kadar 3 bin toplantı düzenledik. Ne yazık ki meme kanseri kadınlarda sıkça görülen ve en sık ölüme neden olan kanser türü. Mücadele etme adına gitmediğimiz, köy, kasaba ve ilçe kalmadı" diye konuştu.

70 KİŞİLİK EKİP KURULDU

Hülya Aksoy Kadın Sağlığı Eğitim Projesi'ni ilk olarak eşi Vali Hüseyin Aksoy'un atandığı Muğla'da başlattı. Daha sonra Mersin ve 16 ay önce Samsun'da devam ettiği proje için İl Sağlık Müdürlüğü'nde, Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi çalışanlarından oluşan 70 kişilik ekip kuruldu. Samsun merkez, 17 ilçe ve binin üzerinde köyde çalışma başlatıldı. Meme kanseri konusunda kadınların bilgi düzeyinin arttırılması, erken tanı için "kendi kendine meme muayenesi" öğretildi. Ayrıca, meme kanserinin yanı sıra kadın sağlığını etkileyen cinsel yolla bulaşan hastalıklar, sigara, menopoz hakkında bilgiler verildi. Projenin yöneticisi Dr. Hatice Öz, taramalarda kitle tespit edilen kadınların hiçbirinin bu taramadan önce kanser konusunda bir şey bilmediğini hatırlatarak, şunları söyledi: "Yapılacak ultrason, mamografi ve biyopsi sonucunda maalesef kanser bulgularında önemli ölçüde artış olacağını tahmin ediyoruz. Fakat şu bir gerçek ki tespit ettiklerimiz meme kanseri olduklarını bilmiyorlardı. Bu taramalarla öğrendiler. Bilgilendirme çalışmaları sayesinde kadınların hayat kalitesini arttırıp, ölümleri önlüyoruz."

'MEME KANSERİNE SMAÇ'

Türkiye'de meme kanserinden çok sayıda kadının hayatını kaybettiğini belirten Hülya Aksoy, "Projeyi ilk olarak 5 yıl önce Muğla'da başlattık. Ardından Mersin, şimdi Samsun. Bugüne kadar 829 bin 448 kadına ulaştık, onları hayata kazandırdık" dedi. Meme ve rahim kanserinde farkındalığın artması için konuya farklı yaklaştıklarını da vurgulayan Aksoy, "Meme Kanseri Smaç", "Rahim Kanserine Blok" ve "Kansersiz Yaşam" adlarını verdikleri üç voleybol takımı kurup, bir turnuva düzenlediklerini de sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber