Kazada esnekliğini kaybeden emniyet kemerleri yenilenmeli

Kaza anında hayat kurtardığı bilimsel olarak ispatlanan emniyet kemerinin, yaşanan bir trafik kazasının ardından esnekliğini kaybettiği ve yenilenmesinin şart olduğu belirtildi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Haziran 2012 15:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kaza anında hayat kurtardığı bilimsel olarak ispatlanan emniyet kemerinin, yaşanan bir trafik kazasının ardından esnekliğini kaybettiği ve yenilenmesinin şart olduğu belirtildi. önemli olduğu özelliğini kaybetmeye başlayınca yenilenmesi gerektiği belirtildi. Araçların trafiğe çıktığı günden beri aynı emniyet kemerinin yaklaşık 20 yıl kullanıldığı ve kazalarda yıpranma nedeniyle zamanla özelliğini kaybeden kemerlerin değiştirilmesinin, sonraki kazalarda can güvenliği açısından önemli olduğu bildirildi.

Uzmanlar bir halat özelliği taşıyan emniyet kemerinin özel olarak birbirine geçmeli şekilde hazırlandığını ve lifler arasında bir esneme payı bırakıldığını aktarıyor. Küçük çaplı da olsa yaşanan bir trafik kazasında emniyet kemeri gerginleşiyor ve aradaki lifler kapanarak esneme özelliğini kaybediyor. Bu durumdaki kemer ikinci bir trafik kazasında kişiye zarar verebiliyor. Esneme özelliğini kaybederek kişinin daha sert kemere çarpmasıyla vücuda ve iç organlara ciddi hasar verebiliyor. O nedenle bir kez gerginlik oluşan kemerlerin yenisiyle değiştirilmesi tavsiye ediliyor.

Hurmoğlu Eğitim Danışmanlık (HED) Şirketi sahibi Canbek Hurmoğlu, emniyet kemerinin sürekli kullanımda ekstra bir bakıma ihtiyacı olmadığını dile getirdi. Hurmaoğlu, ancak emniyet kemerinin bir kez gerginlik yaşamasıyla özelliğini kaybettiğini ifade etti. Kemerin iplerle dokunmuş bir halat olduğunu hatırlatan Hurmaoğlu, bu dokunma sırasında ipler arasında boşluklar bırakılarak esneme özelliği kazandırıldığını anlattı. Hurmoğlu, maddi hasarlı trafik kazalarında şiddetli çarpışma yaşanabildiğini hatırlatarak, ?Bu anda emniyet kemeri çarpma şiddeti ile ileriye doğru fırladığımız an bizi tutar. İnsana zarar vermemesi için dokunma sırasındaki boşluklar aracılığıyla kemere verilen esneme özelliği gerginlik sonucu kapanır. Bu esneme kişinin daha sert kemere vurarak vücudunun zarar görmemesi için tasarlanmıştır. Bu kemerdeki önemli bir detaydır.? dedi.

Canbek Hurmoğlu, esnekliğini bir kez kaybeden kemerin mutlaka değiştirilmesi gerektiğini açıkladı. İkinci kez yaşanabilecek kazada bu kemerin kişiye daha sert çarpmaya bağlı olarak daha çok zarar verebileceğini anlattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber