Marmara Denizi'ndeki deprem

Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaşanan depremin öncül olmadığını düşündüğünü söyledi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Haziran 2012 15:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Marmaraereğlisi açıklarında dün meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremle ilgili

"Ana fay üzerinde değil ama (lokasyona göre, Kandilli'ye göre söylüyorum) fakat ikincil bir faylanma gibi görünüyor" dedi.

Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaşanan depremin öncül olmadığını düşündüğünü söyledi.

Yaşanan depremde anormal bir durumun söz konusu olmadığını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Gündoğdu, şunları kaydetti:

"Ana fay üzerinde değil ama (lokasyona göre, Kandilli'ye göre söylüyorum) fakat ikincil bir faylanma gibi görünüyor. Zaten çözülen mekanizmada bunu teyit eder nitelikte, normal - ters falan gibi karmaşık bir deprem. Bu ikincil faylanmada Marmara'da ana fayın gerilmesi sonucu olan şeyler bunlar. Öncül değil, bunu söylemek için elimizde veri yok. Öncül olsaydı muhakkak bir şeyler görmemiz gerekirdi öncül olsaydı. Normal seyrinde devam ediyor, 20'nin üzerinde deprem kaydedildi. Bunlara artçı demiyorum, tutar 5'lik bir daha yapar, hangisi artçı, hangisi öncül karışır.

O yüzden bir süre beklemek gerekiyor. Anormal bir durum yok ama insanlar korkuyor, bu da normal. Kentsel dönüşümün ne kadar önemli olduğunu ve çok geciktiğini gördük. Halkla diyalog içinde hızlandırmak lazım. (İstanbul'u tetikler mi-) diye sorular geliyor, zaten tetiklendi oralar, 17 Ağustos'tan sonra tetiklendi bütün Marmara, oradaki çok büyük fayın kırılması, üzerindeki enerjileri buralara attı, burada da sırası gelen kırılıyor. 5,1'de tetiklenmiş bir parçaydı işte, bunları böyle algılamak lazım."

Halk arasında depremin Venüs'ün geçişi sonrası yaşanmasının dikkat çekici olduğu yönündeki söylentilere de Yrd. Doç. Dr. Gündoğdu, "Venüs, gele gele bizim 5,1'i mi buldu-" diye yorumladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber