Büyükşehirde yaşayana büyük vergi geliyor

Haber Giriş : 30 Haziran 2005 08:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Belediyelerin gelirlerinde yüzde 20'ye varan artış öngören yasa taslağı hazır. Taslak, Emlak Vergisi oranlarını yeniden düzenliyor. Buna göre bina vergisi oranları büyükşehir sınırları içinde olan yerlerde yüzde 100 fazla uygulanacak. Taslak ilk kez mahalli vergi olarak ?konaklama vergisi' getirilmesini de öngörüyor

BELEDİYE gelirlerini artıracak ama aynı zamanda da vatandaşı yeni vergilerle tanıştıracak yasa geliyor. ?İl Özel İdaresi ve Belediye Gelirleri Kanunu Tasarısı' adını taşıyan taslak, özellikle Emlak Vergisi'ni tamamen yerel bir vergi olarak düzenliyor. Emlak Vergisi oranlarının da yeniden belirlendiği taslağa göre, bina vergisinin oranı konutlarda binde 1.5, diğer binalarda binde 3 olacak. Büyükşehir belediyesi sınırları içinde olan yerlerde bu oranlar yüzde 100 artırımlı uygulanacak.

2'NCİ TAKSİDE İNDİRİM

ARSA ve arazi vergisi oranı arsalarda binde 5, arazilerde ise binde 2 olacak. Büyükşehir belediyesi sınırları içinde olan yerlerde bu oran yüzde 100 artırılarak tahsil edilecek. Emlak Vergisi'nin birinci taksidi mart, nisan ve mayıs aylarında, ikinci taksidi kasım ayında ödenecek. İlk taksidi süresi içinde peşin ödeyene ikinci taksitte yüzde 10 oranında indirim uygulanacak. Büyükşehir belediyelerine Emlak Vergisi gelirleri üzerinden pay verilmesi uygulaması yeniden getiriliyor. Toplanan Emlak Vergisi'nin yüzde 25'i büyükşehir belediyesi payı olarak ayrılacak.

OTELLERE VERGİ VAR

İLK kez mahalli vergi olarak ?konaklama vergisi' getirilmesini de öngören taslağa göre ayrıca Motorlu Taşıtlar Vergisi'nden de yerel yönetimlere pay ayrılacak. Verginin yüzde 50'si il özel idareleri ve belediyelere aktarılacak. Yüzde 50 payın yüzde 60'ı belediyelere, yüzde 40'ı il özel idarelerine verilecek. Taslak ile merkezi idareden mahalli idarelere aktarılan payların miktarında en az yüzde 20 oranında artış olması öngörülüyor. Genel Bütçe Vergi Gelirleri'nden (GBVG) belediyelere yüzde 6, il özel idarelerine yüzde 1.12 oranında pay ayrılacak.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber