Kolombiya Büyükelçisi ticari ilişkilerin arttırılması için İzmir'e geliyor

İhracatçılar için farklı pazarlar geliştirilmesi ve buralarda ihracatın arttırılabilmesi amacıyla çalışmalar yürüten Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), Ekonomi Bakanlığı tarafından ?öncelikli ülke? ilan edilen Kolombiya'nın Ankara Büyükelçisi Fernando Panesso Serna'yı İzmir'de ağırlamaya hazırlanıyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Haziran 2012 11:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Serna, 26 Haziran 2012 saat 16.00'da EİB'ye geliyor. EİB Genel Sekreteri Sezmen Alper, 45 milyondan fazla nüfusa sahip Kolombiya ile Türkiye arasındaki ticari ilişkiler ve yatırımların her geçen gün artmakta olduğunu söyledi. Kolombiya'nın geçen nisan ayında Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan tarafından öncelikli ülke ilan edildiğini hatırlatan Alper, "Kolombiya ile ticari ilişkilerimiz her geçen gün artıyor. 2011'de Türkiye'de büyükelçilik düzeyinde temsil edilmesiyle beraber iki ülke arasında çeşitli anlaşmalar ve organizasyonlar başladı. Kolombiya'ya ihracatımız 2011 yılında yüzde 110,6 artarak, 52 milyon 863 bin dolardan 111 milyon 367 bin dolara ulaştı. İki ülke arasında Türkiye aleyhine olan dış ticaretimizi dengelemek istiyoruz." dedi.

İKİ ÜLKE ARASINDA VİZE KALKTI

Kolombiya ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin hareketlendiğini kaydeden EİB Genel Sekreteri Alper, "Kolombiya'nın ABD ile yapmış olduğu serbest ticaret anlaşması, Türkiye ile arasındaki vizelerin karşılıklı kaldırılmış olması, iki ülkenin serbest ticaret anlaşması imzalamak üzere olması, Meksika-Panama-Kolombiya Paktı'nın varlığı, zengin petrol ve değerli maden rezervleri Kolombiya'yı demir-çelik, pamuklu mensucat ve makine başta olmak üzere birçok ihracat sektörü açısından avantaja çevrilebilecek bir pazar konumuna getiriyor. Bu bağlamda Türkiye ile Kolombiya'nın ticari ilişkilerinin hızla artacağı açıktır." şeklinde konuştu. Türkiye'nin Kolombiya ile ticari etkinliklere başladığının da altını çizen Alper, ?İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri, sektörel tekstil ve konfeksiyon ticaret heyeti gibi organizasyonlar başlatmıştır. Ayrıca Kolombiya hükümetinin Londra merkezli kurduğu PROEXPO adlı örgütün İstanbul'da geniş kapsamlı bir ofis açması da ticari ilişkilerin artmasına neden olmuştur. EİB olarak Kolombiya'yı, Türk ihracatçı ve işadamlarına tanıtabilmek ve olası işbirliği olanaklarını görüşebilmek amacıyla Ankara'daki Büyükelçisi Sayın Fernando Panesso Serna'yı İzmir'e davet ettik. Büyükelçi, davetimizi kabul etti. Bunun üzerine 26 Haziran 2012 Salı günü Serna ve ekibiyle işadamlarımızın katılacağı bir toplantı düzenleme kararı aldık." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber