Hükümetten, yargıyı arayı düzeltme çabası

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Temmuz 2005 00:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, yargı erkinin siyasal etkiden uzak tutulması gerektiğini bildirdi. Şahin, kamuda kadrolaştıkları yönündeki iddialara ilişkin olarak da, "Ne benim ne de diğer bakan arkadaşlarımızın kadrolaşalım diye partili kişileri devlet kadrolarına yerleştirme gibi bir düşüncemiz var" dedi.

Hükümet ile yargı organları arasında giderek tırmanan 'yargı siyasallaşıyor' tartışmaları, Bakan Şahin'in Türkiye Barolar Birliği'ni (TBB) ziyareti ile soğuma aşamasına girdi. Birlik Başkanı Özok ile TBB Genel Merkezi'nde yaklaşık 45 dakika baş başa görüşen Şahin, yargı bağımsızlığını da kapsayan yeni bir Anayasa çalışması içinde olduklarını söyledi. Basına kapalı olarak yapılan görüşmenin ardından Şahin ve Özok, gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Bakan Şahin'in, kamuda çalışan personelden sorumlu Devlet Bakanı sıfatı ile kendilerini ziyaret ettiklerini belirten Özok, TBB olarak bu ziyaretten büyük bir memnuniyet duyduklarını dile getirdi. Bakan Şahin'in özellikle kadrolaşma iddialarına ilişkin olarak kendilerine bilgi verdiğini ve tüm atamaların ÖSYM'nin yaptığı sınava göre gerçekleştirildiğini anlattığını aktardı. Hükümetin bu derece önemli bir isminin kendilerine bilgi vermesinden dolayı memnuniyet duyduklarını kaydeden Özok, "Bakan Şahin'e bu uygar davranışından dolayı teşekkür ederiz" dedi.

'Yargı siyasallaşıyor' tartışmalarına da değinen Özok, "Yargı bağımsızlığı eleştirileri bugünkü siyasi iktidar ile ilgili değil. 1982 Anayasası ile yapılan değişikliklere karşıyız; bunu da her zaman söyledik. Barolar Birliği olarak Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısı ve yargı bağımsızlığı konusundaki kaygılarımızı anlattık" diye konuştu.

Bakan Şahin de, işsizlik bakımından sorun yaşayan Türkiye'de kamuda iş bulma konusunun yoğun ilgi gördüğünü ifade ederek, kadrolaşma iddialarına ilişkin olarak TBB'ye bilgi verdiğini aktardı. Kendisinin de TBB üyesi olduğunu dile getiren Şahin, yargı siyasallaşıyor eleştirilerine de "Yargı erkinin siyasi etkiden uzak tutulması gerekir" dedi. Şahin, hükümet olarak bu konuda bir yeni bir Anayasa çalışması içinde olduklarını bildirdi. Şahin, kadrolaşma iddialarına ilişkin olarak da "Ne benim ne de diğer bakan arkadaşlarımızın kadrolaşalım diye partili kişileri devlet kadrolarına yerleştirme gibi bir düşüncemiz var. Böyle bir uygulamanın olmaması konusunda hassasız. Gözden kaçan uygulamalar varsa da bunların üzerine gideriz" ifadelerini kullandı. 59. hükümet olarak herkese hizmet etmekle görevli olduklarını dile getiren Şahin, Türkiye'de konuşarak halledilemeyecek bir konu olmadığını söyledi.

TBB Başkanı Özok, 'Bakan Şahin'in söylediklerinden emin oldunuz mu?' sorusuna "Hükümetin çok sayın bir üyesinin söylediklerini ciddiye aldık. İnanıyoruz. Çok yararlı bir ziyaret oldu. Bu uygar ve demokratik davranışından dolayı kutluyoruz. Bir takım sorularımıza yanıt aldık" cevabını verdi. Özok, başka bir soru üzerine de yargı bağımsızlığı konusunun 1982 yılından beri gündemlerinde olduğunu belirterek, "Tüm hükümetler bu konuda eleştirildi. Bu hükümet de bu eleştirilerden nasibini aldı" dedi. Bakan Şahin'in kendisine 50 maddelik bir Anayasa çalışması hazırladıklarını söylediğini aktaran Özok, burada HSYK'nın yapısının da yeninden ele alındığını ifade etti.

Öte yandan ziyarette, Özok, yargının bağımsızlığı konusunda bugüne kadar yaptıklarını anlatan bir klasör verdi. Ayrıca, Özok bir de Anayasa taslağı sundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber