Yöresel Ürünler Fuarı Anadolu'yu buluşturdu

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Hediyelik Yöresel ve Geleneksel Ürünler Fuarı'nda 71 ilden yüzlerce Anadolu ürünü tanıtıldı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Haziran 2012 13:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Antalya Ticaret Borsası öncülüğünde, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası ile Batı Akdeniz Geliştirme Vakfı'nın desteğiyle Antalya Expo Center'da düzenlenen fuarda açılan stantlarda her şehir önplana çıkan ürünlerini tanıttı.

Fuarda 45 metrekarelik alanda stant açan Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Salamon Halyo, fuarın yöresel ürünlerin markalaşması için önemli katkılar sunduğunu söyledi. Söz konusu organizasyonun, yerelde bilinen birçok ürünün ulusal ve uluslararası boyutta tanıtılmasına da imkan sağladığını belirten Halyo, Çanakkale standında ezine peyniri, zeytin ve zeytinyağı, bal, Gelibolu sardalyesi, mevlevi tatlısı, közlenmiş biber, kuru bakliyat, şarap, reçel, kurutulmuş ürünler, mantar gibi ürünlerin tanıtıldığını kaydetti.

Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mirza Nadiroğlu da Van standında Van kahvaltısının yanı sıra ayran aşının ikram edildiğini, Van kilimi, Van kedisi ve Van savatlı gümüş tanıtımının yapıldığını söyledi.

Fuara katılarak, yöresel değerlerini tanıtan Samsun Ticaret ve Sanayi Odası da fuara 18 köşe kasketi, yumurta topuk ayakkabı, kıvratması, kuru çay simidi, salça pide pirinç, Vezirköprü semaveri, zembili, Samsun lokumu ile katıldı. Fuarda, Bafra standına gelen ziyaretçilere Bafra Ticaret ve Sanayi Odası'nın 'Coğrafi İşaret' alarak tescillediği Bafra Pidesi Buhara Restorant tarafından ikram edildi. Fuarda renkli stantlardan birini oluşturan Akşehir standında Nasreddin Hoca, yöresel kıyafetler, ipek dokuma el işleri, coğrafi işaretli Ekşehir kirazı, vişne kurusu ile kirazlı lokum, kirazlı pasta çeşitleri tanıtıldı.

Amasya'nın standında ise 15 köy kadını hem el emekleri iğne oyalarını hem de gıda ürünlerini sergileme imkanı buldu. Demir çeliğiyle meşhur Karabük de fuarda kadınların el emeği, göz nuru ürünleri ile Kardemir'i ve baklava, börek, çörek ve lokum gibi ürünleri fuarda tanıttı.

Fuarda, Antalya'nın bazı ilçeleri de ayrı stand kurdu. Bu kapsamda, Alanya Belediyesi'nin standında açılan Hanımeller İpek Atölyesi'nde yapılan çalışmalar uygulamalı olarak sergilendi. Stantta ayrıca, Alanya L Tipi Kapalı Cezaevi tarafından hazırlanan su kabağı çalışmaları ile yöresel kıyafetler de katılımcıların beğenisine sunuldu. Yoğun ilgi gören Döşemealtı Belediyesi'nin standında da Döşemealtı halısı ve narı tanıtıldı. Portakal suyunun yanı sıra lokum ve reçel ikramının yapıldığı Antalya Ticaret Borsası'nda da Antalya Cezaevi'nde kalan mahkumların yaptığı el emeği göz nuru hediyelikler ise ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.

Fuara katılan Eskişehir Ticaret Odası'nın standında ise kalkan helva, eriş helva, Kemal Kükrer, Akın Lületaşı, Simin Gümüş, Kırım Çibörek, Cam Sanatları Atölyesi yer aldı.

FUARDA YER ALAN YÖRESEL ÜRÜNLER

Yöresel Ürünler Fuarı'nda yeralan ürünlerden bazıları şöyle: "Çeşit çeşit sabunlar, Mardin telkari el sanatları, Sürmene bıçakları, Kayseri pastırması, sucuğu, mantısı, Kastamonu yöresel el dokuma halıları, Kastamonu sarımsağı, bakır işlemeleri, Uşak kilimi, Trabzon gümüş işlemeleri, Burdur ceviz ezmesi, Isparta gül ürünleri, elması, ekmeği, elma kurusu, Aydın coğrafi işaretli kestanesi, Aydın zeytini, zeytinyağı, GDO'suz mısırı, goji berry ve inciri, Tokat bakır işlemeleri, Tokat baskılı el işlemesi, Kahramanmaraş dondurması, Elazığ bal ile Erzincan tulum peyniri, yağı, Karadeniz balı, Afyonkarahisar haşhaşı ve çikolataya rakip haşhaşella isimli doğal lezzeti, menengiç kahvesi, Artvin balı, yeşil çayı, Manisa el dokuma ürünleri, bebekleri, Rize çayı, tereyağ ve peyniri, Kocaeli ipek halısı, pişmaniyesi, Malatya kayısısı, Antakya salçası, nar ekşisi, Hatay şalgam suyu ile Adıyaman yöresel ürünleri, Ankara Beypazarı kurusu, Devrek bastonu."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber