Hakimlere uyarı: Rapor alıp izne çıkmayın

Haber Giriş : 11 Temmuz 2005 08:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargı hizmetlerinin aksamaması için bütün izinleri durduran Adalet Bakanlığı, hakim ve savcıları gerçeğe aykırı doktor raporu almamaları yönünde uyardı.

Yeni Türk Ceza Kanunu uyarınca bu tür bir belgeyi hazırlayan sağlık personeline 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası verilebiliyor. Bakanlık, yayınladığı ?Yaz Dönemi Kararname'siyle 7 Temmuz 2005'ten itibaren hakim ve savcılara ilişkin yıllık izin uygulamasını durdurdu. Daha önce verilen ancak henüz kullanılmayan izinleri de iptal etti. Genelgede yer alan ?Büyük bir özveri ile adalet hizmetlerini yerine getiren hakim ve cumhuriyet savcılarımızın daha titiz davranarak gerçeğe aykırı rapor alma yoluna tevessül etmemeleri gerektiği? ifadesi dikkat çekti.

Bakan adına Personel Genel Müdürü Sadık Demircioğlu'nun imzasını taşıyan genelge, bütün cumhuriyet başsavcılıklarına gönderildi. Hizmetlerin aksamadan etkin ve verimli bir şekilde sürdürülebilmesi amacıyla çıkarılan genelgede izinlerin durdurulmasıyla ilgili olarak şu açıklama yapıldı: ?Adli yargıda görev yapan hakim ve savcıların acil ve mecburi halleri hariç olmak üzere yıllık izin verme işlemleri bakanlığımızca durdurulmuş olup ilgililere gönderilen ve halen kullanılmamış olan (izin kullanmakta olanlar hariç) yıllık izinler ise 07.07.2005 tarihi itibarıyla iptal edilmiştir.? Ayrıca başsavcılıkların izin konusunda bakanlıkla gereksiz telefon ve yazışma yoluna gitmemeleri gerektiği de vurgulandı. Genelge uyarınca, izne ayrılmak isteyen hakim ve savcıların kararnamenin yayınlanmasından sonra ataması yapılmayanların bulundukları yerde, ataması yapılanların ise yeni görev yerlerinde, usulüne uygun bir şekilde izin talebinde bulunmaları halinde izin verilebilecek. Doktorlar tarafından gerçeğe aykırı olarak rapor verilmesi Yeni Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 210. maddesinde suç kapsamında yer alıyor. Gerçeğe aykırı belge düzenleyen sağlık mesleği mensubunun, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması öngörülüyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber