Bilgi Edinme Yasası'na 'mahalle düğünleri' ve 'değnekçiler' damgasını vurdu.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Temmuz 2005 12:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Avrupa Birliği'ne (AB) uyum çerçevesinde çıkarılan Bilgi Edinme Yasası'na "mahalle düğünleri" ve "değnekçiler" damgasını vurdu. Vatandaşlar en çok mahalle düğünleri ve değnekçi olarak tabir edilen yasadışı parkçıların durumuna ilişkin bilgi edinme başvurusunda bulundu.

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde Emniyet Genel Müdürlüğü'ne internet üzerinden ve yazılı talep yoluyla 9 bin 651 kişinin çeşitli konularda bilgi edinmek için müracaatta bulunduğunu açıkladı. Aksu, başvuruların büyük bir bölümünün mahalle düğünleri, park yeri parası, pasaport, ruhsat, trafik, sürücü belgesi, polis olma şartları, özel güvenlik için tahkikat, kayıp şahıs, çalıntı araç, misyonerlik faaliyetleri, GBT, nüfus kaydı, dernek ve kafeler gibi konularla ilgili olduğunu kaydetti.

AK Parti Bursa Milletvekili Ertuğrul Yalçınbayır'ın Bilgi Edinme Yasası'na ilişkin sorularını cevaplandıran İçişleri Bakanı Aksu, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne Bilgi Edinme Hakkı Kanunu çerçevesinde hangi konularda ve kaç kişi tarafından bilgi edinme başvurusunda bulunduğunu açıkladı. 4982 sayılı Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde Emniyet Genel Müdürlüğü'ne internet üzerinden ve yazılı talep yoluyla 9 bin 651 kişinin çeşitli konularda bilgi edinmek için müracaatta bulunduğunu belirten Bakan Aksu, müracaatta bulunanların 5 bin 178'inin emniyet teşkilatı personeli olduğunu ifade etti. Başvuruların pasaport, ruhsat, trafik, park yeri parası, sürücü belgesi, polis olma şartları, özel güvenlik için tahkikat, kayıp şahıs, çalıntı araç, misyonerlik faaliyetleri, mahalle düğünleri, GBT, nüfus kaydı, dernek ve kafeler gibi konularda yoğunlaştığını vurgulayan İçişleri Bakanı Aksu, emniyet teşkilatı personelinin başvurularında ise sicil notu, atama, rütbe terfi, taltif, ceza ve kurs gibi mesleki konuların ön plana çıktığının tespit edildiğini kaydetti. Kanunun uygulanmasına ilişkin yönetmeliğe uygun olarak başvuru sahiplerine gerek elektronik ortamda gerekse yazılı olarak cevap verildiğini dile getiren Aksu, bazı başvuru sahiplerinin ise ilgili kurum ve kuruluşlara yönlendirildiğini açıkladı.

Aksu, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından personelin Bilgi Edinme Kanunu'ndan kaynaklanan haklarını sınırlandıran bir genelge yayımlanmadığını veya başka bir ad altında herhangi bir işlemin tesis edilmediğini bildirdi. Bakan Aksu, "Ancak Emniyet Teşkilatı personelinin Bilgi Edinme Kanunu hakkında bilgilendirilmesi, kanun kapsamı dışındaki hususlarda bilgi edinme talebinde bulunulmaması, bilgi edinme talebine konu olan veya olmayan bilgilerin 'Polnet Bilgisayar Sistemi' üzerinden personele açılması çalışmaları hakkında bilgi verilmesi ve personelin motive edilmesi amacıyla Emniyet Genel Müdürlüğü'nce bir genelge yayımlanmıştır. Bu genelgeyle, Hükümetimizin Acil Eylem Planı'nda yer alan kırtasiyeciliğin ve bürokrasinin asgari seviyeye çekilmesi çalışmalarına katkıda bulunulması da hedeflenmiş ve bu çerçevede personel, araç-gereç ve zaman tasarrufu sağlanmıştır" dedi.

çişleri Bakanı Aksu ayrıca, Devlet Memurlarının Müracaat ve Şikayetleri Hakkında Yönetmelik hükümlerine aykırı davranan bazı Emniyet Teşkilatı personeli hakkında hiyerarşik yapıya uymama gerekçesiyle, gerekli işlemler yapılarak herhangi bir disiplinsizliğe meydan verilmediğini de sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber