ÖSYM Başkanı, yeni ÖSS sistemini açıkladı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Temmuz 2005 12:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanı (ÖSYM) Ünal Yarımağan, Öğrenci Seçme Sınavı'nda (ÖSS) fen bilimleri testi ile sosyal bilimler testinin standart puanlarının çarpılacağı katsayıların 0.1'den 0.2'ye yükseltildiğini açıkladı.

Ünal Yarımağan, YÖK binasında, 2006-ÖSS'de uygulamaya konulacak değişikliklerle ilgili basın toplantısı düzenledi.

Yarımağan'ın verdiği bilgiye göre, ÖSS'de testlerin standart puanlarının çarpıldığı katsayılar değiştirildi. Eşit Ağırlıklı ve Sayısal puanlar hesaplanırken, Fen ve Sosyal Bilimler testinin standart puanları, Matematik testinin standart katsayıları düşürülerek yükseltildi.

Bu çerçevede, gelecek yıl uygulanmak üzere, Eşit Ağırlıklı puan türündeki bir bölümü tercih edecek adayın ÖSS'de Fen Bilimleri testini yapması halinde bu testin standart puanının çarpılacağı katsayı 0.1'den 0.2'ye çıkarıldı. Bu alanda Matematik testinin standart puanı da 1.0'dan 0.9'a düştü.

Aynı kapsamda, Sayısal puan türünde bir bölümü tercih edecek adayın Sosyal Bilimler testini yapması halinde bu testin standart puanı da 0.1'den 0.2'ye yükseltildi. Sayısal alanda Matematik testinin standart puanı da 1.1'den 1.0'e düşmüş oldu.

Yarımağan, bu değişikliklerin, adayların büyük bölümünün Fen ve Sosyal Bilimler sorularını, kendilerine fazla puan getirmediği için yapmamasından kaynaklandığını anlattı.

ÖSYM Başkanı Yarımağan, Yabancı Dil puanı hesaplanırken 2006'dan itibaren Matematik ve Fen testinin de etki etmesinin kararlaştırıldığını belirtti.

"Her adayın Fen ve Matematiğe ihtiyacı var" diyen Yarımağan, "Dil" puanı hesaplanırken Matematik testinin standart puanının 0.2, Fen testinin standart puanının da 0.1 katsayısıyla çarpılacağını, ayrıca Sosyal Bilimler testinin standart puanının çarpılacağı katsayının da 0.1'den 0.2'ye yükseltildiğini kaydetti. Dil puanı hesaplanırken Türkçe testinin standart puanı 0.7'den 0.5'e, yabancı dil testinin standart puanı da 1.4'ten 1.2'ye düştü.

Bu durumda, Dil puan türüyle bir bölüme girmek isteyen adaylara, gelecek yıldan itibaren Fen ve Matematik soruları da puan getirecek. Bu puan türü hesaplanırken, Türkçe'nin ve Yabancı dil testinin ağırlığı, Fen ve Matematiğin "Dil" Puanını etkilemesi için biraz azaltılırken, Sosyal Bilimlerin ağırlığı da artırılmış oldu.

Bundan önceki uygulamada, "Dil" sınavına giren adayların Matematik ve Fen testini yapmalarına gerek bulunmuyordu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber