Hakeme küfreden, memura hakaretten içeri girecek

Haber Giriş : 30 Temmuz 2005 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu'nun, 2005-2006 futbol sezonu hazırlık kampı çerçevesinde düzenlediği hakem semineri, Bolu Abant'da başladı. Seminerin açılışına katılan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardırması Mehmet Ali Şahin, Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) yapılan değişiklikle hakemlerin artık kamu görevlisi statüsünde yer alacağını belirterek şunları söyledi: "Hakemlere karşı yapılan her hareket kamu görevlisine yapılmış sayılacak. Bu bana göre hakemlerin haklarının korunması anlamında önemli bir gelişme. Bana göre yargıcın işlevi neyse yeşil sahalardaki hakemin işlevi de odur. Hakem ile hakim arasında yalnızca bir harf farkı var. Hakemlerin işi hakimlere göre daha zor. Düşünmek için vakitleri yok"

TCK ne diyor
Küfreden 1 yıl saldıran 5 yıl hapis yatar!
Hakemin kamu görevlisi olmasıyla ne değişti? Bu sorunun cevabı TCK'da. Öncelikle hakeme hakaret edildiğinde, hakem kamu görevlisi olduğu için şikayete gerek kalmadan savcılık hakaret eden kişi hakkında işlemlere başlıyor. TCK'nın 125'inci maddesine göre hakeret edea kişiye 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezası veriliyor. Ancak hakaret kamu görevlisine yapılırsa hapis cezasının alt sının 1 yıl oluyor. Yani hakeme hakeret eden en az 1 yıl hapis cezasına çarptırılacak. Hakeme saldırıda bulunmanın da cezası yüksek olacak. TCK'nın 86'ıncı maddesine göre 'vücud dokunulmazlığına karşın kasten yaralama' suçunu işleyen bir kişi 1 yıl ile 3 yıl arası hapis cezasıyla yargılanıyor. Bu suç kamu görevlisine karşı yapılırsa ceza 2 yıldan başlıyor ve 5 yıla kadar çıkıyor.

Ahmet Çakar (Emekli hakem): Yürekten destekliyorum
Bu yasa değişikliğini yürekten destekliyorum, çok sevindirici. Bu yeni yasaya göre görev başındaki memura hareket edildiğinde veya saldırıda bulunduğunda devlet, memurunu nasıl koruyorsa, hakemini de aynı şekilde koruyacak. Hakemlerimize sözlü ve fiili saldırıları önlemede caydırıcılık açısından etkili olur.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber