Vergi kanunları yılda ortalama 9.2 defa değişikliğe uğruyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Temmuz 2005 14:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Başkanı Mehmet Timur, "Son beş yıllık verilere göre vergi kanunları yılda ortalama 9.2 defa değişikliğe uğradı" dedi.

Timur, yaptığı açıklamada, temel vergi kanunlarında 1980 yılından bu yana 193 kez değişiklik yapıldığını belirterek, yapılan her değişikliğin yeni sorunlar yarattığını söyledi.

Yasal mevzuatın da adaletli, istikrarlı ve verimli olması gereken yapıdan tamamen uzaklaştığını iddia eden Timur, "Türk vergi mevzuatına asıl maddeler yerine ek ve geçici maddeler yön veriyor. 2000 yılından 2004 yılına kadar 5 yıllık sürede vergi mevzuatında değişiklik yapan veya yeni düzenleme getiren 46 kanun yayınlandı" diye konuştu.

Timur, Türk vergi mevzuatında kanunlar kadar mevzuatı oluşturan Bakanlar Kurulu kararı, tebliğler, sirkülerler, iç genelgeler, genel yazılar gibi idari kararlarının da önemli bir yer tuttuğuna dikkat çekerek, vergi oran ve hadlerinde Bakanlar Kurulu kararı ile düzenleme yapıldığını bildirdi.

"Tüm bu düzenleme ve açıklamalar Türk vergi mevzuatının bütünlüğünü kaybederek tamamen içinden çıkılmaz bir hal aldığını gösteriyor" diyen Timur, "Vergi sisteminin temelini oluşturan yasal mevzuat, bugünkü yapısıyla temel olmaktan tamamen uzaklaştı. Vergi Konseyi gündemine temel vergi kanunlarının yeniden yazılmasını aldı. Yasal mevzuatın adaletli, istikrarlı ve verimli olması için temel vergi kanunlarının yeni baştan bir bütünlük içinde düzenlenmesi gerekiyor" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber