Gençlik ve Spor Bakanlığı yurtdışında ofis açacak, koordinatör görevlendirecek
5 Ağustos 2012 PAZARResmî GazeteSayı : 28375
BAKANLAR KURULU KARARI
Karar Sayısı : 2012/3233
Ekli ?Gençlik ve Spor Bakanlığı Yurt Dışı Koordinasyon Ofisleri Hakkında Karar?ın yürürlüğe konulması; adı geçen Bakanlığın 12/4/2012 tarihli ve 2831 sayılı yazısı üzerine, 638 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 3 üncü maddesine göre, Bakanlar Kurulu'nca 2/5/2012 tarihinde kararlaştırılmıştır.
GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI YURT DIŞI KOORDİNASYON OFİSLERİ HAKKINDA KARAR
Amaç ve kapsam
MADDE 1- (1) Bu Kararın amacı, Gençlik ve Spor Bakanlığının yurt dışında yürüteceği program, proje ve faaliyetlerin gerektirdiği koordinasyonun sağlanması amacıyla koordinasyon ofislerinin açılması, söz konusu ofislerde Bakanlık ve bağlı kuruluşların personelinden koordinatör ve koordinatöre yardımcı olmak üzere görevlendirilenler ile mahallinden temin edilen ve ofis hizmetlerinde çalışan personelin niteliği, sayısı, görev süresi ve bunlara ödenecek ücretlerin belirlenmesi, personele yapılacak ödemeler dışında kalan harcamaların neler olacağı ile bu harcamalara ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
Dayanak
MADDE 2- (1) Bu Karar, 3/6/2011 tarihli ve 638 sayılı Gençlik ve Spor Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 3 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 3- (1) Bu Kararın uygulanmasında;
a) Bakan: Gençlik ve Spor Bakanını,
b) Bakanlık: Gençlik ve Spor Bakanlığını,
c) Koordinatör: Ofisin yöneticisi ve yürütülecek program, proje ve faaliyetlerinin koordine edilmesinden ve takibinden sorumlu Bakanlık veya bağlı kuruluş personelini,
ç) Mahalli personel: İlgili koordinatörün teklifi ve Bakanlığın onayı ile ofislerde sözleşmeli olarak istihdam edilen yerel personeli,
d) Ofis: Yurt dışı Koordinasyon Ofisini,
e) Yardımcı personel: Ofiste koordinatöre yardımcı olmak üzere görevlendirilen Bakanlık veya bağlı kuruluş personelini,
ifade eder.
Ofislerin kurulması
MADDE 4- (1) Bakanlık, yurt dışında yürüteceği program, proje ve faaliyetlerin gerektirdiği koordinasyonun sağlanması amacıyla ihtiyaç duyulan ülkelerde Dışişleri Bakanlığının görüşü ve ikili anlaşmalar çerçevesinde ofis açabilir. Ofislerin açılacağı yerler ve süresi Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenir.
(2) Ülke şartlarının gerektirdiği durumlarda, farklı şehirlerde olmak kaydıyla, aynı ülkede birden fazla ofis açılabilir.
(3) Bakanlığın program, proje ve faaliyetlerinin yoğunluğunun müstakil bir koordinasyon ofisi kurmayı gerektirmediği durumlar ile ofis açılmasına ilişkin işlemlerin tamamlanmasına kadar geçen süre için, Bakanlık yabancı ülkelerde diğer kurumlar tarafından açılmış ofisler veya yurt dışı temsilciliklerde Maliye Bakanlığının uygun görüşü üzerine personel görevlendirebilir. Bu personel görevlendirildiği ofis koordinatörüne veya dış temsilcilik misyon şefine bağlı olarak çalışır.
(4) Birden fazla ülkeyi kapsayacak şekilde ofis açılabileceği gibi, bir ülkede kurulan ofis, coğrafi veya ekonomik durumları göz önünde bulundurulmak ve Dışişleri Bakanlığının görüşü alınmak suretiyle birden fazla ülkedeki program, proje ve faaliyetleri koordine etmek üzere yetkilendirilebilir.
Koordinatör ve personel görevlendirilmesi
MADDE 5- (1) Koordinatörler; ilgili ülkelerde ofis kurulmasına ilişkin işlemlerin tamamlanmasını müteakip bilgi ve birikimleri, tecrübeleri ve temsil kabiliyetleri dikkate alınarak, Bakanlık ya da bağlı kuruluşlarda kadrolu veya sözleşmeli olarak ya da 638 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 27/A maddesi kapsamında çalışan personel arasından Bakan onayıyla, üç yılı geçmemek üzere görevlendirilir. Bu süre aynı usulle bir yıl daha uzatılabilir.
(2) Koordinatör olarak görevlendirilen personel, görev yapılan ülkede Bakanlık tarafından yürütülen tüm etkinlikleri takip edip sonuçlarını her ay bir raporla Bakanlığa bildirir. Bu Kararın 4 üncü maddesinin üçüncü fıkrasına göre görevlendirme yapılması durumunda bu sorumluluk görevlendirilen personel tarafından yerine getirilir.
(3) Ofislerde, koordinatöre yardımcı olmak üzere görev süresi iki yılı aşmamak üzere birinci fıkrada belirtilenler arasından Maliye Bakanlığının uygun görüşü ve Bakanın onayıyla yardımcı personel görevlendirilebilir. Bu süre aynı usulle bir yıl daha uzatılabilir.
(4) İlgili koordinatörün teklifi, Maliye Bakanlığının uygun görüşü ve Bakanlığın onayı ile ofislerde sözleşmeli olarak mahalli personel istihdam edilebilir. Mahalli personel, yürütecekleri görevin niteliğine göre eğitim durumları ile bilgi ve tecrübeleri dikkate alınarak tercihen Türkçe bilenler arasından seçilir.
(5) Mahalli personel hariç olmak üzere Bakanlıkça görevlendirilen koordinatör ve yardımcı personel koordinasyon ofislerinde en fazla iki kez görevlendirilebilir. Bu iki görevlendirme arasında Bakanlık veya bağlı kuruluşlarında en az üç yıl görev yapılmış olması gerekir.
(6) Ofislerde görevlendirilecek personel, görevin gereğine ve görev yapacakları ülkenin özelliklerine uygun hizmet içi eğitime tabi tutulur.
Koordinatör ve diğer personele ödenecek ücretler
MADDE 6- (1) Ofislerde görevlendirilen koordinatörler ile yardımcı personele sadece resmi gidiş ve dönüşleri için 6245 sayılı Harcırah Kanununa göre geçici görev yolluğu ödenir.
(2) Ofislerde görevlendirilen koordinatör ve yardımcı personelden; ofislerdeki görevleri süresince kadro dereceleri, görevlendirildikleri ülkenin ekonomik ve sosyal şartlan ile ofisin bulunduğu şehrin hayat standartları göz önünde bulundurularak, koordinatörler için günlük net 140 ABD Dolarını, yardımcı personel için ise günlük net 100 ABD Dolarını geçmemek üzere Bakan tarafından belirlenecek tutarda ücret ödenir. Ofislerde görevlendirilecek personele talepleri halinde, ilk gidişleri sırasında bu Karar esaslarına göre hesaplanacak iki aylık ücret tutarında avans ödenebilir. Ödenen avans ilk dört aylık ücretlerinden eşit şekilde aldıkları döviz cinsi kullanılarak mahsup edilir.
(3) Ofislerde görevlendirilen mahalli personele, yürüttükleri görevler, eğitim durumları, yabancı dil bilgileri ve ülkenin geçim koşulları göz önünde bulundurularak, ilgili koordinatörün teklifi ve Bakanlık onayı ile aylık 1500 ABD Dolarını geçmemek üzere ücret ödenir.
(4) Ofislerde çalışan personele yapılacak ödemeler, Merkez Bankasınca içinde bulunulan yıl için açıklanan ilk Dolar/Euro paritesi dikkate alınmak suretiyle Euro olarak da yapılabilir.
(5) Ofislerde daimi olarak altı aydan fazla süreyle görevlendirilen personelin sağlık harcamaları, yurt dışında sürekli görevlendirilen personelin tabi olduğu esas ve usullere göre gerçekleştirilir. Altı aydan az süreyle görevlendirilen personel ise, geçici görevle yurt dışına gönderilenlerin tabi olduğu esas ve usullere göre sağlık hizmetlerinden yararlandırılır.
(6) Ofislerde görev yapan personelin başka şehirlere ya da görev yapılan ülke dışına görevlendirilmesine ilişkin işlemlerde 30/1/2012 tarihli ve 2012/2760 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı hükümleri uygulanır.
Mal ve hizmet alımları, yapım işleri ve temsil-ağırlama giderleri
MADDE 7- (1) Ofisler tarafından gerçekleştirilecek;
a) Her türlü mal ve hizmet alımları,
b) Her türlü yapım işleri,
c) Esas, usul ve limitleri Bakanın onayı ile belirlenecek temsil ve ağırlama giderleri,
14/9/2004 tarihli ve 2004/8030 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan
İdarelerin Yabancı Ülkelerdeki Kuruluşlarının Mal ve Hizmet Alımları ile Yapım İşlerine İlişkin Esaslara göre yürütülür.
Hüküm bulunmayan haller
MADDE 8- (1) Bu Kararda hüküm bulunmayan hallerde ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.
Yürürlük
MADDE 9- (1) Sayıştayın görüşü alınan bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 10- (1) Bu Karar hükümlerini Gençlik ve Spor Bakanı yürütür.