Mühendislik Fakültesi Mezunu Teknisyenler Dava Açmalı
SORU: Bir kamu kurumunda teknisyen olarak görev yapıyorum. Mühendis
kadrosuna atanmadan Mühendisin ek göstergesinden faydalanabilir miyim?
CEVAP: Bu konu uygulamada sorunlu bir konudur. Devlet Personel Başkanlığı
ve Maliye Bakanlığı bu konuya ilişkin olarak verdikleri görüşlerde, teknisyen
olan kişinin, sonradan mühendis olarak mezun olması halinde, mühendisin ek göstergesinden
yararlanamayacağını belirtmektedir. Ancak, bu iki görüş de bize göre hatalıdır.
Devamı için başlığa tıklayın
Konuya esas açıklamalarımız aşağıda yer almaktadır
1- Maliye Bakanlığı, konuya ilişkin görüşünü 152 Seri No.'lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği'nde açıklamıştır. Tebliğ'de yer alan hüküm şu şekildedir:
"1- Teknik Hizmetler Sınıfına dahil kadrolarda bulunan yükseköğrenim mezunlarından 657 sayılı Kanuna ekli I Sayılı Cetvelin "II- Teknik Hizmetler Sınıfı" bölümünün (a) ve (b) sıralarında unvanları sayılan kadrolara atanmış olanlar dışında kalan personelin mezun oldukları yükseköğrenimin niteliğine bakılmaksızın söz konusu bölümün (c) sırasında belirtilen ek göstergelerden yararlandırılması gerekmektedir"
Tebliğin bu bölümünde iki de örnek verilmiştir. Örneklerde teknisyen olan memurların ister bir sosyal bölümü isterse de bir teknik bölümü bitirmiş olsun üst öğrenimin ek göstergesinden yararlanamayacağı belirtilmektedir. Görüldüğü üzere Maliye Bakanlığı konuya olumsuz yaklaşmaktadır.
2- 657 sayılı Kanunun ekinde yer alan ve ek göstergeleri düzenleyen (I) sayılı Cetvelin "Teknik Hizmetler Sınıfı"nın (a) bölümünde "unvanını almış olanlar" terimi kullanılmıştır. Burada kadroya atanma şartı bulunmamaktadır.
3- Bazı Lise, Okul ve Fakülte Mezunlarına Unvan Verilmesi Hakkında Kanunun 3'üncü maddesinde hangi öğretim mezununa hangi unvanın verileceği hükme bağlanmıştır. Buna göre mühendislik fakültesini bitirenler Mühendis unvanını ihraz etmektedirler.
4- Danıştay 11. Dairesinin 22.12.2003 tarihli ve E.No:1165, K.No:5619 sayılı Kararında konuya ilişkin önemli hususlar bulunmaktadır. Bu karar ne kadar emekliliğe ilişkin ek gösterge tespiti ise de yazımıza konu soruya da uygulanabilecek niteliktedir. Kararı özetleyerek aşağıya alıntılıyoruz:
"5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununun 41. maddesinde, emekli aylığının hesaplanmasında, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 43. maddesinde yer alan gösterge tablosu ve personel kanunlarındaki ek göstergelerin esas alınacağı belirtilmiş, 657 sayılı Yasanın 43/B maddesinde de, bu Kanuna tabi kurumların kadrolarında bulunan personelin aylıklarının, hizmet sınıfları, görev türleri ve aylık alınan dereceler dikkate alınarak bu kanuna ekli ek gösterge cetvelinde gösterilen ek gösterge rakamlarının eklenmesi suretiyle hesaplanacağı hükme bağlanmıştır? (Burada ek gösterge cetvelinin ilgili bölümü yazılmıştır) Görüleceği üzere, (I) sayılı Ek Gösterge Cetvelinin, Teknik Hizmetler Sınıfı bölümünün (a) bendinde yer alan ek göstergelerden yararlanmak için, Teknik Hizmetler Sınıfında bulunmak ve yine aynı bentte belirtilen kariyer unvanlara sahip olmak yeterli olup, bu unvanlara ilişkin kadrolarda bulunmak gibi bir koşul öngörülmemiştir. Olayda da, davacının emekli olmadan önce davalı idarede Teknik Hizmetler Sınıfında .. kadrosunda, ancak (5) yıllık mühendislik fakültesi mezunu olarak görev yaptığı tartışmasızdır.
Bu durumda, ..Üniversitesi ?Fakültesi ?Mühendisliği bölümü mezunu olması dolayısıyla, Mühendis unvanına sahip olup, Teknik Hizmetler Sınıfına ait bir kadroda görev yapmaktayken emekliye ayrılan davacıya, 657 sayılı Yasaya ekli I sayılı Cetvelin Teknik Hizmetler Sınıfı bölümü (a) bendinde öngörülen (3600) ek gösterge rakamının uygulanması gerekirken, yukarıda anılan yasa kuralının aksine tesis edilen dava konusu işlemlerde ve temyize konu kararda hukuka uyarlık bulunmamaktadır."
5- Sonuç olarak, Mühendis unvanını ihraz etmiş olmanız nedeniyle ek göstergeden yararlanmanız gerektiğini düşünüyoruz ve yukarıdaki Kararda bizim bu görüşümüzü güçlendirmektedir. Ancak, Maliye Bakanlığı ile Devlet Personel Başkanlığı kadro şartını aramaktadır. Bu ek göstergeden faydalanabilmeniz için dava açmanız gerekmektedir.