Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 24)
Maliye Bakanlığından:
ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ
(SERİ NO: 24)
4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu1 uygulamasına ilişkin olarak aşağıda belirtilen hususlara göre işlem yapılması uygun görülmüştür.
A) 1 SERİ NO.LU ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ GENEL TEBLİĞİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER
Bu Tebliğin yayım tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin2 (9.1.), (11.) ve (16.3.) bölümleri ile söz konusu Tebliğin ekindeki (EK: 22) ve (EK: 23) Bilgi Formlarında yer alan ?%5? ibareleri ?%25? olarak değiştirilmiştir.
B) 6 SERİ NO.LU ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ GENEL TEBLİĞİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER
6 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinde3 bu Tebliğin yayım tarihinden itibaren geçerli olmak üzere aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır.
a) Tebliğin 3 üncü bölümünün;
- birinci paragrafında yer alan ?ÖTV mükellefiyetinin bulunduğu yer vergi dairesinden alınan? ibaresi ?ÖTV mükellefiyetinin bulunduğu yer vergi dairesi müdürlüğünün bağlı olduğu Vergi Dairesi Başkanlığı/Defterdarlık tarafından verilen?; ?ilgili vergi dairesinden? ibaresi ?ilgili Vergi Dairesi Başkanlığı/Defterdarlıktan?; ?vergi dairesine müracaat? ibaresi ?Vergi Dairesi Başkanlığı/Defterdarlığa müracaat?; ?500.000? ibaresi ?2.000.000? olarak,
- ikinci paragrafı ?Dağıtıcıların, müracaat tarihinde gerekli olan şartları taşımadığının sonradan anlaşılması veya dağıtım izin belgesi aldıktan sonra söz konusu belgeyi alabilmek için gerekli olan şartlardan bir ya da birkaçını ihlal etmeleri halinde, dağıtım izin belgesi ilgili Vergi Dairesi Başkanlığı/Defterdarlık tarafından iptal edilecek ve dağıtıcılar vergi incelemesine sevk edilecektir.? şeklinde,
- son paragrafında yer alan ?iptal eden vergi daireleri? ibaresi ?iptal eden Vergi Dairesi Başkanlığı/Defterdarlık? olarak,
değiştirilmiş ve son paragrafından sonra gelmek üzere aşağıdaki paragraflar eklenmiştir.
?Kararname kapsamındaki faaliyetlerini sonlandırmaları nedeniyle vermiş oldukları teminatlarını geri almak isteyen dağıtıcıların teminat çözümü işlemleri, Kararname kapsamında teslim edilmesi gereken akaryakıtların, bu Tebliğde belirlenen usul ve esaslara uygun olarak teslim edildiğini deniz yakıtı kullanıcıları nezdinde yapılacak karşıt incelemeleri de içerecek şekilde tevsik eden vergi inceleme raporu sonucuna göre yapılacaktır.
Kendilerine dağıtım izin belgesi düzenlenen dağıtıcılar, Kararname kapsamındaki teslimlerini gelecek yıllarda da devam ettirmeleri halinde, geçmiş akaryakıt teslimlerinin bu Tebliğde belirlenen usul ve esaslara uygun olup olmadığının deniz yakıtı kullanıcıları nezdinde yapılacak karşıt incelemeleri de içerecek şekilde tespit edilmesi amacıyla üç yılda bir vergi incelemesine sevk edileceklerdir.?
b) Tebliğin (5/d) bölümüne altıncı paragrafından sonra gelmek üzere aşağıdaki paragraf eklenmiştir.
?Kararname kapsamında teslim edilmesi gereken akaryakıtların bu Tebliğde belirlenen usul ve esaslara uygun olarak teslim edilmediğine dair yetkili makamlarca tespitte bulunulması ya da sahte veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenlediği veya kullandığına ilişkin herhangi bir vergi inceleme raporunda tespitte bulunulması halinde, dağıtıcılar vergi incelemesine sevk edilecek ve bunların dağıtım izin belgesine el konulacaktır. Yapılan vergi incelemesi sonucunda herhangi bir vergi tarh edilmemesi veya tarh edilen vergi ile bu vergiye ilişkin gecikme zammı, gecikme faizi ve uygulanan cezaların ödenmesi halinde, el konulan dağıtım izin belgesi iade edilecek veya yenisi verilebilecektir. Ancak söz konusu incelemeler sonucunda Vergi Usul Kanununun 359 uncu maddesinde sayılan suçların işlendiğine ilişkin görüşleri içeren vergi suçu raporu düzenlenmesi halinde el konulan dağıtım izin belgesi iade edilmeyecek veya yenisi düzenlenmeyecektir. Bu suçların kesinleşmesi halinde ise dağıtıcılara yeni dağıtım izin belgesi verilmesi söz konusu olmayacaktır.?
c) Tebliğin ekindeki (EK: 4) numaralı dağıtım izin belgesi bu Tebliğ ekinde yer aldığı şekilde değiştirilmiştir.
C) 18 SERİ NO.LU ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ GENEL TEBLİĞİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER
18 Seri No.lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliğinde4 bu Tebliğin yayım tarihinden itibaren geçerli olmak üzere aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır.
a) Tebliğin 1 inci bölümünde yer alan ?Dağıtım İzin Belgesi? tanımı içerisindeki ?Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından verilen? ibaresi ?ÖTV mükellefiyetinin bulunduğu yer vergi dairesi müdürlüğünün bağlı olduğu Vergi Dairesi Başkanlığı/Defterdarlık tarafından verilen? olarak değiştirilmiştir.
b) Tebliğin (2.2.) bölümünün dördüncü paragrafı ?Üreticilerin, müracaat tarihinde gerekli olan şartları taşımadığının sonradan anlaşılması veya L.P.G. satın alma izin belgesi aldıktan sonra söz konusu belgeyi alabilmek için gerekli olan şartlardan bir ya da birkaçını ihlal etmeleri halinde, L.P.G. satın alma izin belgesi ilgili vergi dairesi tarafından iptal edilmek suretiyle üreticiler vergi incelemesine sevk edilecek ve aynı gün içinde dağıtıcılara da bildirilmek üzere konu hakkında Gelir İdaresi Başkanlığına bilgi verilecektir.? şeklinde değiştirilmiş ve beşinci paragrafı yürürlükten kaldırılmıştır.
c) Tebliğin 3 üncü bölümünün;
- birinci paragrafındaki ?Gelir İdaresi Başkanlığından alınan? ibaresi ?Vergi Dairesi Başkanlığı/Defterdarlık tarafından verilen? olarak değiştirilmiş,
- üçüncü paragrafındaki ?kurumlar vergisi ve KDV borcu? ibaresi ?herhangi bir vergi borcu? olarak değiştirilmiş, ?3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlardan hükümlü bulunmamaları,? ibaresinden sonra gelmek üzere ?213 sayılı Vergi Usul Kanununun 359 uncu maddesinde yazılı kaçakçılık suçlarını işlememiş olmaları,? ibaresi ve aynı paragrafa ?- İlgili vergi dairesine 1.000.000 Türk Lirası karşılığı, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 10 uncu maddesinde sayılan (5 numaralı fıkrası hariç) teminatlardan herhangi birini vermiş olmaları,? ibaresi eklenmiş,
- dördüncü paragrafındaki ?Gelir İdaresi Başkanlığınca yukarıdaki? ibaresi ?Vergi Dairesi Başkanlığı/Defterdarlıkça yukarıdaki? olarak değiştirilmiş ve bu paragrafın sonuna ?Dağıtım izin belgesi düzenleyen veya iptal eden Vergi Dairesi Başkanlığı/Defterdarlık, söz konusu belgelerin bir nüshasını Gelir İdaresi Başkanlığına gönderir.? cümlesi eklenmiş,
- beşinci paragrafı ?Dağıtıcıların, müracaat tarihinde gerekli olan şartları taşımadığının sonradan anlaşılması veya dağıtım izin belgesi aldıktan sonra söz konusu belgeyi alabilmek için gerekli olan şartlardan bir ya da birkaçını ihlal etmeleri halinde, dağıtım izin belgesi ilgili Vergi Dairesi Başkanlığı/Defterdarlık tarafından iptal edilecek ve dağıtıcılar vergi incelemesine sevk edilecektir.? şeklinde değiştirilmiş,
- son paragrafı yürürlükten kaldırılmış ve aşağıdaki paragraflar eklenmiştir.
?Kararname kapsamındaki faaliyetlerini sonlandırmaları nedeniyle vermiş oldukları teminatlarını geri almak isteyen dağıtıcıların teminat çözümü işlemleri, Kararname kapsamında teslim edilmesi gereken L.P.G.'nin, bu Tebliğde belirlenen usul ve esaslara uygun olarak teslim edildiğini üreticiler nezdinde yapılacak karşıt incelemeleri de içerecek şekilde tevsik eden vergi inceleme raporu sonucuna göre yapılacaktır.
Kendilerine dağıtım izin belgesi düzenlenen dağıtıcılar, Kararname kapsamındaki teslimlerini gelecek yıllarda da devam ettirmeleri halinde, geçmiş L.P.G. teslimlerinin bu Tebliğde belirlenen usul ve esaslara uygun olup olmadığının üreticiler nezdinde yapılacak karşıt incelemeleri de içerecek şekilde tespit edilmesi amacıyla üç yılda bir vergi incelemesine sevk edileceklerdir.?
d) Tebliğin (4.1.1.) bölümünün son paragrafından sonra gelmek üzere aşağıdaki paragraf eklenmiştir.
?Diğer taraftan 4760 sayılı ÖTV Kanununun 12 nci maddesinin 4 numaralı fıkrası uyarınca, Kararname kapsamında satın alınan L.P.G.'nin normal teslimlerinde uygulanan ÖTV tutarının yarısı kadar nakit veya banka teminat mektubu alınması uygun görülmüştür. Buna göre Kararname kapsamında teslimin yapıldığı döneme ait beyanname ile birlikte dağıtıcının bağlı olduğu vergi dairesine teminat verilecektir. Beyanname verme süresi içerisinde söz konusu teminatın verilmemesi halinde Kararname kapsamındaki uygulamadan yararlanılması mümkün bulunmamaktadır. Teminatın çözümü işlemi ise bu Tebliğ kapsamında usulüne uygun düzenlenen aerosol üretim tasdik raporunda üretimde kullanıldığı belirtilen L.P.G.'nin satın alma tarihi ve miktarına ait bilgileri içeren bir yazının, üreticinin vergi dairesi tarafından dağıtıcının vergi dairesine gönderilmesi üzerine gerçekleştirilecektir.?
e) Tebliğin (4.2.) bölümünün,
- birinci paragrafından sonra gelmek üzere aşağıdaki paragraf eklenmiş,
?Diğer taraftan 4760 sayılı ÖTV Kanununun 12 nci maddesinin 4 numaralı fıkrası uyarınca, Kararname kapsamında satın alınan L.P.G.'nin normal teslimlerinde uygulanan ÖTV tutarının yarısı kadar nakit veya banka teminat mektubu alınması uygun görülmüştür. Buna göre teminat, bu Tebliğin (4.1.1.) bölümünde olduğu gibi, Kararname kapsamında teslimin yapıldığı vergilendirme dönemine ilişkin beyannamenin verilme süresi içerisinde dağıtıcının ÖTV yönünden bağlı bulunduğu vergi dairesine verilecektir. Bu süre içerisinde söz konusu teminatın verilmemesi halinde Kararname kapsamındaki uygulamadan yararlanılması mümkün bulunmamaktadır. Teminatın çözümü işlemi ise bu Tebliğ kapsamında usulüne uygun düzenlenen aerosol üretim tasdik raporunda üretimde kullanıldığı belirtilen L.P.G.'nin satın alma tarihi ve miktarına ait bilgileri içeren bir yazının, üreticinin vergi dairesi tarafından dağıtıcının vergi dairesine gönderilmesi üzerine gerçekleştirilecektir.?
- ikinci paragrafında yer alan ?listenin? ibaresinden sonra gelmek üzere ?ve yine dağıtıcıların ilgili teminatların süresinde yatırıldığına dair bağlı bulundukları vergi dairelerinden almış oldukları yazının? ibaresi eklenmiştir.
f) Tebliğin 7 nci bölümünün üçüncü paragrafı yürürlükten kaldırılmış ve bu paragrafın yerine aşağıdaki paragraflar eklenmiştir.
?Kararname kapsamında teslim alınan L.P.G.'nin, bu Tebliğde belirlenen usul ve esaslara uygun olarak üretimde kullanılmadığına dair yetkili makamlarca tespitte bulunulması halinde, üreticiler vergi incelemesine sevk edilecek ve bunların L.P.G. satın alma izin belgesine el konulacaktır. Yapılan vergi incelemesi sonucunda herhangi bir vergi tarh edilmemesi veya tarh edilen vergi ile bu vergiye ilişkin gecikme zammı, gecikme faizi ve uygulanan cezaların ödenmesi halinde, el konulan L.P.G. satın alma izin belgesi iade edilecek veya yenisi verilebilecektir. Ancak söz konusu incelemeler sonucunda Vergi Usul Kanununun 359 uncu maddesinde sayılan suçların işlendiğine ilişkin görüşleri içeren vergi suçu raporu düzenlenmesi halinde el konulan L.P.G. satın alma izin belgeleri iade edilmeyecek veya yenisi düzenlenmeyecektir. Bu suçların kesinleşmesi halinde ise üreticilere yeni L.P.G. satın alma izin belgesi verilmesi söz konusu olmayacaktır.
Kararname kapsamında teslim edilmesi gereken L.P.G.'nin, bu Tebliğde belirlenen usul ve esaslara uygun olarak teslim edilmediğine dair yetkili makamlarca tespitte bulunulması ya da sahte veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenlediği veya kullandığına ilişkin herhangi bir vergi inceleme raporunda tespitte bulunulması halinde, dağıtıcılar vergi incelemesine sevk edilecek ve bunların dağıtım izin belgesine el konulacaktır. Yapılan vergi incelemesi sonucunda herhangi bir vergi tarh edilmemesi veya tarh edilen vergi ile bu vergiye ilişkin gecikme zammı, gecikme faizi ve uygulanan cezaların ödenmesi halinde, el konulan dağıtım izin belgesi iade edilecek veya yenisi verilebilecektir. Ancak söz konusu incelemeler sonucunda Vergi Usul Kanununun 359 uncu maddesinde sayılan suçların işlendiğine ilişkin görüşleri içeren vergi suçu raporu düzenlenmesi halinde el konulan dağıtım izin belgeleri iade edilmeyecek veya yenisi düzenlenmeyecektir. Bu suçların kesinleşmesi halinde ise dağıtıcılara yeni dağıtım izin belgesi verilmesi söz konusu olmayacaktır.?
g) Tebliğin ekindeki (EK: 2) numaralı dağıtım izin belgesi bu Tebliğ ekinde yer aldığı şekilde değiştirilmiştir.
D) DİĞER HUSUSLAR
Bu Tebliğin yayım tarihinden önce kendilerine 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliği uyarınca (EK: 22) ve (EK: 23) Bilgi Formları düzenlenmiş bulunan mükellefler, mevcut formlarında belirtilen azami miktardan kalan miktarlar bitene kadar %5 oranındaki indirimli teminat hakkından yararlanmaya devam edebileceklerdir. Söz konusu mükelleflere bu Tebliğin yayım tarihinden sonra düzenlenecek (EK: 22) ve (EK: 23) Bilgi Formları ise %5 oranındaki indirimli teminat hakkını içeren mevcut formlar iptal edilmeksizin bu Tebliğde belirlenen %25 oranı üzerinden yeni form olarak düzenlenecektir.
6 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliği kapsamında, bu Tebliğin yayım tarihine kadar kendilerine dağıtım izin belgesi düzenlenmiş bulunan dağıtıcılardan, 2012 yılı için bu Tebliğde belirtilen teminatlar aranmayacaktır.
18 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliği kapsamında bu Tebliğin yayım tarihine kadar kendilerine üç takvim yılı için dağıtım izin belgesi düzenlenmiş bulunan dağıtıcıların, bu Tebliğde dağıtım izin belgesi verilmesi için belirlenen teminatlarını 31/12/2012 tarihine kadar tamamlamaları uygun görülmüştür. Buna göre söz konusu dağıtıcılardan teminatlarını 31/12/2012 tarihine kadar tamamlamayanların dağıtım izin belgeleri ilgili Vergi Dairesi Başkanlığı/Defterdarlıkça iptal edilecektir.
Tebliğ olunur.
-----------------------------------
1 12/6/2002 tarihli ve 24783 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.
2 30/7/2002 tarihli ve 24831 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.
3 31/12/2003 tarihli ve 25333 (3 üncü Mükerrer) sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.
4 6/3/2010 tarihli ve 27513 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.
Ekler:
1- 6 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin bu Tebliğ ile değiştirilen (EK: 4) formu
2- 18 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin bu Tebliğ ile değiştirilen (EK: 2) formu