Meram belediyesinden içki satışına sınırlama

Haber Giriş : 25 Ağustos 2005 07:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Konya'nın merkez ilçelerinden Meram'da, belediye zabıta ekipleri, 5 Ağustos'tan itibaren sorumluluk bölgelerindeki mahalle ve sokaklarda yaptıkları denetimlerde bakkal ruhsatıyla içki satan 27 işyeri hakkında tutanak tuttu. Aynı zamanda "Tekel bayii" ruhsatı da bulunan işyerleriyle ilgili tutanaklarda "Ruhsatında ana faaliyet konusu bakkallık yazmasına rağmen, işyerinde, ihtiyacını karşılayacak bakkaliye malzemeleri bulundurmayıp, sadece kapalı Tekel maddesi satışı yaptığı görüldüğünden hakkında tutanak tanzim edilmiştir" denildi.

Belediye encümeni de 17 Ağustos'ta söz konusu işyerlerinin kapatılmasına karar verdi. Söz konusu 27 işyerine tebliğ edilen kararın 10 gün içinde uygulanacağı bildirildi.

Belediye Başkanı Refik Tuzcuoğlu da, Tekel bayilerinin bakkaliye ruhsatıyla hem gıda hem de içki satışı yapabileceğini belirterek, "Ancak aynı ruhsatla dükkânında sadece içki satışı yapamaz" dedi.

'Noterden belge getirin'

Konya'daki belediyelerin Tekel bayii ruhsatı vermediğini ifade eden Konya Bakkallar Odası Başkanı Münir Angı, "Bu yüzden Tekel bayii açmak isteyenler yani içki ve sigara satabilmek için bakkaliye ruhsatıyla müracaat ediyorlar. Açık olan Tekel maddesi satabilen bakkalların ruhsatı çok eskidir. Şimdi de belediyeler, bakkal açmak isteyenlere 'Gidin noterden içki satmayacağız diye yazılı belge getirin' diyor. Hem belediye, hem esnaf zor durumda kalıyor" diye konuştu.

Karara tepki gösteren bayilerden Dursun Kantarcı, şunları söyledi: "Tekel bayileri zaten bakkal ruhsatı taşır. Ruhsat kararnamemizde, yan ürün olarak Tekel ürünleri satacağımız açıkça belli. Herkes istediği ürünü satar. Bakkaliye ruhsatıma rağmen dükkânımda içki dışında hiçbir şey de satmayabilirim. Buna hiçbir yasal engel yok. Tezgâhın üzerine 2 yumurta, 1 süt şişesi koyup takıye yapmaya zorluyorlar."

'Bakkaliye az diye'

İdare mahkemesine dava açacaklarını belirten bayilerden Mustafa Adıbelli de, "Benim dükkânımda sadece içki ve sigara vardı. Ali Osman Işık arkadaşımızın dükkânında bakkaliye malzemeleri de var, ama o da 'bakkaliye malzemesi az' diye kapatılıyor. Bu işyerleri kapatılınca Meram'da içki satan yer kalmayacak" diyerek tepki gösterdi.

2002'de Danıştay'dan dönmüştü

Meram Belediyesi, 2002'de de aynı gerekçeyle bazı bayilerin ruhsatlarını iptal ederken Konya İdare Mahkemesi, kararı bozmuştu. Temyiz için başvuran belediyenin isteği Danıştay'dan da dönmüştü.

Konya Tekel Başmüdürlüğü, Tekel maddesi satmak isteyenlerden vergi levhası, adli sicil belgesi, Bakkallar Odası'na kayıt belgesi, nüfus cüzdanı fotokopisi ve ikametgâh belgesi ile 110 YTL depozito alıyor.

Milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber