Okul müdür yardımcıları mutemetlik yapmak zorunda mı?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 25 Ağustos 2005 10:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SORU: Ben bir İlköğretim okulunda çalışan okul müdür yardımcısıyım.Bulunduğumuz ilçede tahakkuk memurluğu kurumumuza verilmiş ben de müdür yardımcısı olarak, mutemetlik hizmetlerini yürütmekle görevlendirilmiş bulunmaktayım. Okul personelimiz 1 müdür,1 müdür yardımcısı ve 16 öğretmenden oluşmaktadır.Mutemetlik hizmetlerine bakacak bir memur çalışmamaktadır. Sorum şöyle:

SORU-1: -Tüm okul personelinin maaş ve ek ders ücretlerini hesaplayıp bordroya dökmekle mükellef miyim?

- Evet mükellefsiniz. İlköğretim yönetmeligine göre müdür yardımcısı olduğunuz kurumun yönetmeliğini okumanızı tavsiye ederiz.

SORU- 2: -Tüm okul personelinin sağlık giderleri , yolluk, hastane giderleri vb. ile ilgili hesap tutarlarını belirlemek ve ödeme belgesi düzenlemekle görevli oluyor muyum?
- Evet

SORU-3: Yapılan kırtasiye harcamaları ve ulaşım ücretlerini; mutemetlik ücreti alınmaması doğrultusunda İlçe ve İl Milli Eğitim Müdüründen gelen uyarı yazıları ve öğretmenlerin cebimden yaptığım yukarıdaki harcamaları vermeye yanaşmamaları durumunda resmi(hukuki) olarak nasıl davranmalıyım? Bu konuda hakkımı nasıl savunabilirim?

- Bir hakkınız yok. Bu görevi yapmakla görevlisiniz. Ancak, cebinizden para harcamayın. Mutemetlik ücreti almanız halinde hakkınızda soruşturma açılır.

SORU-4: Öğretmenlerin, maaş ve ek ders ödemeleri dışındaki kalemlerdeki giderlerini hesaplama, bordroya dökme konusunda yeterli bilgi ve tecrübeye sahip değilim. Rica, minnet ile bu işleri başka kurumların memurlarına yaptırıyoruz. Benim bu işlerdeki hukuki sorumluluğum nedir? Ne yapabilirim?

CEVAP: Bu önemli bir sorundur. Amrilerin görev dağıtımında bu husus gözeterek görev dağılımı yapması gerekmektedir. Ancak, tüm bunlara rağmen görevinizi yapmamanız halinde sorumlu olursunuz.


MUTEMETLİK KONUSUNUN MEVZUATI

Diğer taraftan 657 sayılı Kanunun, "Aylığın Ödeme Zamanı ve Esasları" başlıkları 164'üncü maddesinin son fıkrasında, personelin özlük haklarının ve tahakkuk işlemlerinin belli merkezlerden yapılabilmesi ve ödemelerin bankacılık sistemi aracılığı ile gerçekleştirilmesi konularında gerekli düzenlemeleri yapmaya ve gerekli tedbirleri almaya Maliye Bakanlığının yetkili olduğu belirtilmiştir.14.1.2003 tarihinde Muhasebat Genel Müdürlüğünde yayımlanan 6 Sıra No'lu Tebliğ ile bu husus düzenlenmiş ve istisnalar dışında, maaş mutemetliğinin kamu görevi olmaktan çıkarıldığı açıklanmıştır. Ancak, kamu kurumlarında, özellikle Milli Eğitim Bakanlığında öğretmenlere ödenen ek ders ve diğer ödemeler ilköğretim kuramları yönetmeliği ile müdür yardımcılarına verilmiştir.

Millî Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin müdür başyardımcılarının görevlerini belirten 61'inci maddesinde "Müdür başyardımcısı, ders okutmanın yanında müdürün en yakın yardımcısıdır. Müdürün olmadığı zamanlarda müdüre vekâlet eder.
Müdür başyardımcısı, okulun her türlü eğitim-öğretim, yönetim, öğrenci, personel, tahakkuk, ayniyat, yazışma, eğitici etkinlikler, yatılılık, bursluluk, güvenlik, beslenme, bakım, koruma, temizlik, düzen, nöbet, halkla ilişkiler gibi işleriyle ilgili olarak okul müdürü tarafından verilen görevleri yapar. Bu görevlerin yapılmasından ve okulun amaçlarına uygun olarak işleyişinden müdüre karşı sorumludur.
Müdür başyardımcısı, görev tanımında belirtilen diğer görevleri de yapar."
hükmü, müdür yardımcılarının görevlerini belirten 62'inci maddesinde ise "Müdür yardımcıları, ders okutmanın yanında okulun her türlü eğitim-öğretim, yönetim, öğrenci, personel, tahakkuk, ayniyat, yazışma, eğitici etkinlikler, yatılılık, bursluluk, güvenlik, beslenme, bakım, koruma, temizlik, düzen, halkla ilişkiler gibi işleriyle ilgili olarak okul müdürü tarafından verilen görevleri yapar. Bu görevlerin yapılmasından ve okulun amaçlarına uygun olarak işleyişinden müdüre karşı sorumludurlar.
Müdür yardımcıları, görev tanımında belirtilen diğer görevleri de yapar.
" hükmü yer almaktadır.

Yukarıdaki hükümler çerçevesinde müdür yardımcıları kendilerine verilen görevleri yapmakla yükümlüdür. Bu görevi yapmak istemeyenler hakkında 657 sayılı kanunun 11'inci maddesine göre işlem yapılabilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber