Kocaeli'nin 2012 LYS sonuçları çalıştayla değerlendirildi

Kocaeli Valisi Ercan Topaca, ilde 331 bin 450 öğrencinin eğitim hayatına devam ettiğini belirterek, ''LYS'de Matematik-Fen'de 74., Türkçe-Matematik'te 52., Türkçe-Sosyal'de ise 34. sırada yer alıyoruz. 2011 SBS'de 24. sıradayız. Bireysel anlamda bazı başarılar var ama genel anlamda bu başarıyı göremiyoruz." dedi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Ağustos 2012 15:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kocaeli'nin 2012 Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçlarını değerlendirmek için çalıştay düzenlendi. İzmit ilçesindeki bir otelde düzenlenen 'Kocaeli 2012 LYS Sonuçları Değerlendirme Çalıştayı'na, Vali Ercan Topaca da katıldı.

Topaca, yaptığı konuşmada, eğitimin çok boyutlu olduğunu, bu nedenle konuyla ilgili bütün yapıların farkındalığının önem arz ettiğine dikkati çekti. Vali Topaca, kalite, başarı ve verimliliğin artırılması için bütün kesimlerin başarıya inanması gerektiğini dile getirdi.

Çalıştaya katılanlardan bilgi ve tecrübelerini paylaşmasını beklediğini vurgulayan Topaca, ildeki okul sayısının 900'e ulaştığını belirtti.

Kocaeli'de 331 bin 450 öğrencinin eğitim hayatına devam ettiğini belirten Topaca, şöyle devam etti: ''Bu sayı birçok ilin nüfusundan daha fazladır. 15 bin civarında öğretmenimiz, 11 bin 98 dersliğimiz var. LYS'de Matematik-Fen'de 74., Türkçe-Matematik'te 52., Türkçe-Sosyal'de ise 34. sırada yer alıyoruz. 2011 SBS'de 24. sıradayız. Bu yılki rakamın daha iyi olduğunu düşünüyoruz. Bu yıl yapılan sınavda ilk binde 59, ilk 100'de ise 8 öğrencimiz var. Bireysel anlamda bazı başarılar var ama genel anlamda bu başarıyı göremiyoruz. LYS'de üzülerek söylüyorum, Türkiye ortalamasının altındayız. Anadolu liselerinde Türkiye ortalaması Türkçe-Sosyal'de 303.532, Kocaeli'de 306.854. Türkiye ortalamasının üstünde olduğumuz tek bölüm bu. Bunun dışındaki diğer bütün bölümlerde ve liselerde Türkiye ortalamasının altındayız. Bunu çok iyi analiz etmemiz gerekiyor.''

Topaca, meslek liselerinin, Kocaeli'nin başarı ortalamasını aşağı çektiği gibi yanlış bir algılama bulunduğunu ifade ederek, ''Birinci hedefimiz, Türkiye ortalamasını yakalamak ve yukarı doğruya gitmek, Türkiye ortalamasının altında bir Kocaeli düşünemiyorum.'' diye konuştu.

Topaca, eğitim öğretimi aksatacak uygulamalara izin vermeyeceklerine vurgu yaparak, şunları aktardı: ''2011-2012 eğitim öğretim yılında değişik gerekçelerle 8 bin 916 öğretmenimiz derse gelmemiş. 58 bin 496 saat bu sebeple boş geçmiş. Bu durumdan yaklaşık 100 ile 150 bin arasındaki öğrenci etkilendi. Başarısızlığın bir sebebi de bu. Öğretmen ve okul idarecilerinin performanslarını izleyeceğiz. İlk uygulamayı da okullar açılmadan yapacağız. 5 yıllık sonuçları alıyoruz, performansı düşük, iniş çıkışları olan arkadaşların durumlarını gözden geçireceğiz. Kimse kusura bakmasın, buradaki temel hedef, sorunu çözmek.''

Çalıştayda Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Rektörü Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu da sunum yaptı. Öğretim üyeleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve uzmanların katıldığı çalıştay, yarın sona erecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber