Yabancı temsilcilikler, MERNİS bilgilerini, kaymakamlıklardan doğrudan isteyemez

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 31 Ağustos 2012 07:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yakup Bulut

İçişleri Bakanlığı Türkiye'deki demografik yapının derlendiği Mernis bilgilerine yabancı temsilciliklerin ilgisine karşı harekete geçerek valiliklerden gelen taleplerin karşılanmaması talimatı verdi.

İçişleri Bakanlığı Türkiye'deki demografik yapının ayrıntılı bir şekilde derlenip güncellendiği Merkezi Nüfus İdaresi Sistemindeki (MERNİS) bilgilere yönelik yabancı temsilciliklerin ilgisine karşı harekete geçti. Bakanlık, son dönemlerde yabancı temsilciliklerden artan bir şekilde valiliklerden MERNİS bilgileri talebinin karşılanmaması için talimat yayımladı. Bu talimata göre yurtdışından Dışişleri Bakanlığı atlanarak, vali ve kaymakamlara gelen nüfusa ilişkin bilgi talebi kesinlikle karşılanmayacak. Yabancı temsilciliklerin valilikler ve kaymakamlıklardan MERNİS tutanakları ve nüfus kayıt örnekleri gibi bilgi talep etmeleri İçişleri Bakanlığı'nı harekete geçirdi.

Dışişleri Bakanlığı istedi

Dışişleri Bakanlığı'ndan gelen talep üzerine Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden 81 il valiliğine gönderilen yazıyla yerel bürokrasi uyarıldı. Genel Müdür Dr. Ahmet Sarıcan imzalı yazıda söz konusu Dışişleri Bakanlığı talebine atıf yapıldı. Yazıda, bazı yabancı makamların ve temsilciliklerin zaman zaman valilikler ve kaymakamlıklarla doğrudan temasa geçmeye çalıştıkları, MERNİS tutanakları ve nüfus kayıt örnekleri gibi bilgi veya belge talep ettikleri aktarıldı.

Talep diplomatik yoldan olmalı

Valiliklere gönderilen yazıda, yabancı resmi makamların ve temsilciliklerin uluslar arası sözleşmelerle belirlenmiş olan bilgi ve belgeler dışındaki bütün taleplerini hangi amaçla kullanılacağı da belirtilmek suretiyle Dışişleri Bakanlığı kanalıyla diplomatik yoldan yapmaları gerektiği, diplomatik süzgeçten geçirilmeden bilgi ve belge taleplerinin karşılanmasının mümkün olmadığı hususlarında gerekli dikkat ve özenin gösterilmesi istendi. Türkiye'nin en kapsamlı veri ağına sahip sistemi olan MERNİS'te kişilerin bütün kütük bilgileri, aileleri, akrabaları, adres bilgileri, ekonomik şartları gibi kritik bilgiler yeralıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber