Bir Devlet Memurunun Emekli Aylığının Hesaplanma Usulü
Emekli Aylığının hesaplanmasında dikkate alınan maaş unsurları, örnek bir emekli aylığı ve ikramiyesinin hesaplanması, Dul ve Yetim Aylığının hesaplanmasına dair bilgiler bu bölümde yer almaktadır.
Emekli aylığı bağlanması gereken iştirakçilerin, görevlerinden ayrıldıkları tarihte, emekli keseneğine esas aylığı veya ücretleri tutarı ile bu tarihe kadar kazanmış oldukları fiili ve itibari hizmet müddetleri toplamı üzerinden aylık bağlanmaktadır.
Emekli, adi malüllük ve vazife malüllüğü aylıklarının hesaplanmasında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 43.maddesinde yer alan gösterge tablosu ve Personel Kanunlarındaki ek gösterge, taban aylığı ve kıdem aylığı ile özel hizmet tazminatının ek göstergelere göre %40'ından aşağı olmamak üzere tekabül eden miktarı esas alınır.
Emeklilik için gerekli olan fiili ve itibari hizmet süresi toplamı 25 yıl olan Emekli sandığı iştirakçilerine emekliliğe ayrılmadan önce en son almakta oldukları aylık gösterge, ek gösterge, makam tazminatı gösterge, temsil tazminatı gösterge rakamlarının her yıl bütçe kanunu ile veya Bakanlar Kurulu Kararına göre tespit edilen aylık katsayı, taban aylık göstergesinin ise aynı şekilde( Bütçe kanunu ile veya Bakanlar Kurulu Kararına göre) tespit edilen taban aylık katsayısı ile çarpılması sonucu bulunan tutarlar ile sandık iştirakçilerinin almakta olduğu özel hizmet tazminatı ve benzeri tazminatlarla ödeneklerine karşılık gelmek üzere, en yüksek devlet memuru aylığı (ek gösterge dahil) brüt tutarının 5434 sayılı Kanunun Ek 70 inci maddesine göre tespit edilen oranlara karşılık gelen miktarından oluşan toplam tutarın %75'ı, fiili ve itibari hizmetleri toplamı 25 yıldan az olanlara her tam yıl için %1 eksiği, fazla olanlara ise her tam yıl için %1 fazlası üzerinden emekli aylığı bağlanmaktadır.
Fiili ve itibari hizmet toplamındaki ay kesirleri tam ay sayılır. Yıl kesirlerinin her ayı için emekli aylığı bağlanmasına esas aylık tutarının % 1'inin 12 de biri emekli aylığına ayrıca eklenir.
Bağlanacak aylıkların toplamı bağlanacak emekli aylığının %100'ünü geçemez. Vazife malullüğü aylıklarında bu sınır uygulanmaz. Emekli maaşından herhangi bir kesinti yapılmamaktadır.
Özel hizmet tazminatı hesaplanması ise şu şekildedir.
Emekli aylığı hesaplaması formülü aşağıda verilmiştir;
İkramiye için de tazminat aylığı olarak En yüksek devlet memuru aylığını(9500*Maaş Katsayısı);
Buna göre ikramiye hesabı 30 yılı geçmemek üzere şu şekilde hesaplanır;
DUL - YETİM AYLIĞI BAĞLANMASI
5434 sayılı Kanunun 67. maddesine göre, karı ve koca ?dul?, çocuklar, ana ve baba ise ?yetim? olarak adlandırılmaktadır.
Emekli iken vefat edenin geride kalan dul ve yetimleri ile görevde iken vefat eden ve hizmet süresi 10 yıl ve daha fazla olan iştirakçilerin eşine, kanunda belirtilen şartları taşıyan çocuklarına, anne ve babasına aylık bağlanmaktadır.
Fiili hizmet süresi 5 yılı doldurduktan sonra vefat eden iştirakçilerin ölüm tarihinde 18 yaşını, orta öğretimde 20 yaşını, yüksek öğrenim yapmakta ise 25 yaşını doldurmamış çocuklarına 15 yıl hizmet süresi üzerinden bu yaşları geçmemek üzere yetim aylığı bağlanmaktadır.
Ayrıca fiili hizmet süresi 5 yılı doldurduktan sonra vefat eden iştirakçilerin ölüm tarihinde malül ve muhtaç olan eşlerine de dul aylığı bağlanmaktadır.
Dul ve yetimlere bağlanacak aylık miktarı, aylığa hak kazanan kişinin yaşıyor olması halinde kendisine bağlanacak aylık miktarını geçemez.
DUL - YETİM AYLIĞI BAĞLANMSI İÇİN GEREKEN BELGELER
Dul ve yetimlere ait aylık bağlama oranları şu şekildedir:
ÖRNEK EMEKLİ MAAŞI VE İKRAMİYESİ HESAPLAMASI
Çözüm : 31 yıl 6 ay üzerinden emekli aylığı hesaplanacaktır.
Emekli İkramiyesi