Profesyonel sürücüler bile bu levhaların ne anlama geldiğini bilmiyor.

Avrupa Birliği uyum süreci kapmasında Türkiye'de değişen 39 trafik işaret levhasının bilinme oranı araştırıldı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Eylül 2012 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Ulaşım Araştırma Merkezi tarafından yapılan araştırmada üniversite mezunları başta olmak üzere profesyonel sürücülerin dahi bazı trafik işaretlerinin ne anlama geldiğini bilmedikleri ortaya çıktı.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Ulaşım Araştırma Merkezi Dr. Hediye Tüydeş Yaman ve Erkut Kırmızıoğlu, trafikteki işaretlerin ne anlama geldiği konusunda araştırma yaptı. Ankete, büyük çoğunluğu üniversite mezunu, sürücü belgesi olan, bin 134'ü erkek, 327'si kadın olmak üzere toplam bin 478 sürücü katıldı. Ankete katılanların 271'inin otobüs ve taksi şoförü gibi profesyonel sürücü olması dikkat çekerken, bin 160 katılımcı ise profesyonel olarak sürücü olmadığını belirterek ankette trafik levhalarıyla ilgili soruları cevapladı

Araştırmaya göre bazı trafik işaret levhalarının tam doğru olarak bilinmesine rağmen, bazılarının hiç bilinmediği, Avrupa anlaşması standartları kapsamında değiştirilen bazı levhaların tam tersi yönde anlaşıldığı ortaya çıktı. En çok ters anlam çağrıştıran levhaların ise çapraz kırmızı çizgisi kaldırılan ?kamyon giremez?, ?öndeki taşıtı geçmek yasaktır? ve ?taşıt geçme yasağı? levhaları olduğu belirlendi. Katılımcıların önemli bir kısmının ters anlamda bildiği levha, yüzde 44 oranında ters algılanan ?karşıdan gelene yol ver? levhası oldu. ?Kamyon giremez? levhası da sürücülerin yüzde 27'si tarafından ?kamyon girebilir? şeklinde algılandığı, yüzde 36'sı tarafından yorumsuz bırakıldığı ve ?sollama yapılmaz? levhasının ise yüzde 12 oranında ?sollama yapılabilir? şeklinde anlaşıldığı, yüzde 40?ı tarafından da yorumsuz bırakıldığı tespit edildi.

?Kamyon giremez? levhasının eski hali, yüzde 90'ı tam doğru bilinen levhalar arasında yer alırken, yeni levhanın anlamını tam doğru bilen sürücülerin oranı yüzde 22'ye düştü. Yüzde 36 oranında yorumsuz bırakılan bu levha, yüzde 6 oranında ise yanlış cevapladı.

Benzer şekilde ?taşıt geçme yasağı? levhasının eski hali de yüzde 85 oranında tam doğru bilinirlik seviyesindeyken, yeni levhanın anlamını tam doğru bilenler yüzde 34.5'e düştü. Buna karşılık yüzde 40.5 oranında yorumsuz bırakılan bu levhanın yüzde 12.7 oranında ?sollama yapılır? şeklinde ters cevaplandığı görüldü.

EN ÇOK YANILAN HER GÜN DİREKSİYONDA OLAN SÜRÜCÜLER

Ankete katılanlardan, kendilerini profesyonel sürücü olarak değerlendiren taksi ve otobüs şoförleri ise levhaların anlamını en çok ters anlayan grup oldu. Profesyonel sürücü olmayanların daha başarılı cevaplar verdiği ankette, profesyonel sürücülerin daha fazla ters ve yanlış derecede cevap verdiği görüldü. Profesyonel sürücülerin levhalara ters cevap verme oranı 6.38, yanlış cevap oranı yüzde 8.05 ve tam doğru oranı yüzde 40.40 olurken, kişisel sürücülerin ise levhalara verdiği cevaplarda ters cevap oranı 4.41, yanlışlık 5.22, tam doğru oranı da yüzde 42.47 olarak belirlendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber