Bombacı da şaştı kaldı: 3 yıl yatar çıkarım demişti, 10 ayda tahliye oldu

Haber Giriş : 14 Eylül 2005 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Trabzon'da liseli öğrencilerin doğum günü partisi yaptığı McDonald's'ın önüne parça tesirli bomba koyduğu iddiasıyla 12 yıl hapis istemiyle yargılanan 24 yaşındaki Yasin Hayal tahliye edildi. Atatürk Alanı'nda 24 Ekim 2004'te meydana gelen olayda, el yapımı parça tesirli bombanın patlaması sonucu 5'i çocuk 6 kişi yaralanmış, işyeri ve çevredeki bazı otomobillerin camları kırılmıştı. Polis, patlamadan birkaç saniye önce olay yerinden kaçan ve Ramazan davulcusu olduğu tespit edilen Yasin Hayal'i cep telefonu sinyalini takip ederek kısa sürede yakalamıştı.

Umduğundan az yattı
Eylemi, Afganistan ve Irak'a müdahale eden Amerikalıları 'cezalandırmak' amacıyla yaptığını söyleyen "Kafirlere ölüm. Amerikalılar ölecek' diye bağıran Yasin Hayal, gazetecilere "3 yıl yatıp çıkarım, Rus Konsolosluğu ve HSBC'yi bombalayacağım. Efsaneyi şimdiden çekin" demişti.

Nitekim tahmininden de az yattı. Trabzon Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmalarda sanığın akli dengesinin yerinde olduğu saptandı. Ancak olayda yaralananlardan hiçbiri şikayetçi olmayınca Yusuf Hayal, yedinci duruşmada tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Mahkeme heyeti, duruşmayı 17 Kasım'a ertelendi.

Bu kadar kısa sürede nasıl tahliye oldu?
Yasin Hayal'e, "bomba imali", "patlayıcı kullanma", "mala zarar verme" ve "yaralama" olmak üzere 4 suçtan dava açılmıştı. Ama "yaralama" ve "mala zarar verme" suçlarından, hiç kimse şikayetçi olmadığı için kurtuldu. Bu durumda sadece "bomba imali" ve "patlayıcı kullanma"dan ceza alması söz konusu. Bir terör örgütü üyeliği tespit edilemediği için de muhtemelen yasanın öngördüğü en az cezayı alacak. Bu da toplam 42 ay yapıyor. İyi halden ve infaz kanunundan da yararlandığında yatacağı süre, yattığından daha az bir süreye denk geliyor.

4 suçun 2'sinden kurtuldu
1- Patlayıcı kullanma-TCK 170-1/c (En az cezayı alabilir): 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası.

2- Bomba imali-TCK 174-1 (En az cezayı alabilir): 3-8 yıl arası hapis cezası.

3- Mala zarar verme-TCK 152-2/a (Kurtuldu): 1-6 yıl arası hapis cezası.

4- Kasten yaralama-TCK 86-2 (Kurtuldu): 4 aydan 1 yıla kadar hapis cezası.

Burası ABD
Ayakkabı bombacısına ömür boyu
İngiltere'nin en azılı teröristlerinden Tarık Raca, 2003 yılında ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Suçu, 22 Aralık 2001 tarihinde ayakkabılarının içine yerleştirdiği bombaları American Airlines Havayolları'nın Paris-Miami uçağında patlatmayı planlamaktı. Fakat Boeing 767 tipi uçaktaki yolcular ve hostesler şüphelenip Raca'yı etkisiz hale getirdi. Uçak da Boston'a acil iniş yaptı. Böylece bir facia engellendi. Hiç kimse yaralanmamasına rağmen, ABD'de yargılanan Raca'nın girişimi ömür boyu hapisle cezalandırıldı. Ona yardım ettiği ortaya çıkan Saajid Mohammed Badat ise 2004'te, 13 yıl hapis cezası aldı. İngiliz baba ve Sri Lankalı annenin oğlu olan 32 yaşındaki İngiltere vatandaşı Raca'nın üzerinden, yakalandığında Richard Reid adına düzenlenmiş bir pasaport çıkmıştı.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber