Samsun İl Sağlık Müdürü: Terme'deki salgının sebebi araştırılıyor

Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, Terme'de 0-10 yaş arası çok sayıda çocuğun yüksek ateş, bulantı ve kusma şikayeti nedeniyle hastane ve aile hekimlerine başvurmasıyla ilgili açıklama yaptı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Eylül 2012 14:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kasapoğlu, Terme Devlet Hastanesi'ne ve aile hekimlerine benzeri şikayetlerle toplam bin 170 müracaat yapıldığını, bunlardan 18'inin dirençli ateş şikayeti nedeniyle çocuk hastalıkları servisine yatırılarak tedavi altına alındığını, diğer hastaların da tetkik ve tedavilerinin ise ayakta yapıldığını söyledi. Terme'nin suyundaki klor seviyesinin yeterli olduğunun tespit ettiklerini anlatan Kasapoğlu, Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Müdürlüğü'nden oluşturulan bir ekiple kaynağa, etkene ve bulaşmaya yönelik çalışma başlatıldığını kaydetti.

Basın toplantısıyla, Terme'de çocuklarda görülen salgınla ilgili bilgi veren İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, Terme Devlet Hastanesi'ne ve İlçe Aile Hekimliği birimlerine pazartesi günü bulantı-kusma-ateş şikâyetiyle az sayıda başvuru yapıldığını söyledi. Salı günü ise sabahtan itibaren ishalli hasta sayısında artış olduğunun gözlendiğini, özellikle öğleden sonra artışın ivme kazandığını ifade eden İl Müdürü Dr. Kasapoğlu, ?Başvuru artışının devam ettiğinin tespiti için hastane ve aile sağlığı merkezlerinden güncel detaylı listeler ve hasta sayıları sözlü ve yazılı olarak talep edildi. Başvuruların tamamının ilçe merkezinden yapıldığı anlaşıldı. Vakaların yoğunlaştığı 5 bölgeden su numunesi ve eş zamanlı 5 hastadan da gaita numunesi alınarak inceletmek üzere Samsun Halk Sağlığı Laboratuarı'na gönderildi.? dedi.

İlçe merkezinin içme ve kullanma suyunun tek şebeke aracılığıyla sağlandığına dikkat çeken Dr. Mustafa Kasapoğlu, ?İlçe merkezinde bakılan bakiye klorun yeterli olmadığı tespit edildiğinden Terme Belediyesi ile irtibata geçildi ve yapılması gerekenler sözlü ve yazılı olarak bildirildi. Sonra su numunelerinde bakiye klorun yeterli olduğu görüldü. Halk Sağlığı Müdürlüğü'nden oluşturulan bir ekiple kaynağa, etkene ve bulaşmaya yönelik çalışmalar başlatıldı. Su numuneleri Samsun ve Ankara Halk Sağlığı Laboratuarları'na da gönderildi. Samsun Halk Sağlığı Laboratuarı'nda mikrobiyolojik ekimler yapıldı ve sonuçlar bekleniyor.? diye konuştu.

Etkene yönelik çalışmalarda ise 10 vakadan gaita numunesi alınıp Ankara Hıfzıssıhha Laboratuvarı'na gönderildiğini söyleyen Dr. Kasapoğlu, ?Bulaşmaya yönelik de tüm depolar tekrar yeniden gözden geçirilip, temizlenip ve klorlama işlemlerinin takibi yapılıyor. Epidemiyolojik çalışmalar başlatıldı. Ayrıca acil serviste yaşanan yoğunluk nedeniyle hekim sayısı artırıldı. İl merkezinden Çocuk Hastalıkları Uzmanı takviyesi yapıldı.? bilgisini verdi.

Çoğunluğu çocuk olmak üzere Terme Devlet Hastanesi'ne 970, aile hekimlerine de yaklaşık 300 vaka müracaatı yapıldığını aktaran Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Kasapoğlu, ?Bunlardan 18 tanesi dirençli ateş şikayetlerinden dolayı çocuk hastalıkları servisinde yatırılarak tedavi altına alındı. Geri kalanlar ise ayaktan tetkik ve tedavileri tamamlandı. Gerek serviste yatan, gerekse ayaktan tedavisini yaptığımız hastalarımızın genel durumları iyi.? ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber