Rektör: Mahkeme, atama kararlarını degil, sartları iptal etti

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 27 Eylül 2012 08:42, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Hukuku dolanıp dersbaşı yaptılar

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'nin 'adrese teslim' öğretim üyesi atamaları yargıdan döndü, ancak o hocalar göreve başladı. Rektörden çarpıcı savunma geldi: Mahkeme atamaları değil, aranan şartları iptal etti. Biz de hocaları şartsız alımla görevlendirdik

Doruk ÇAKAR / ANKARA

KİŞİYE özel şartlarla öğretim üyesi atamalarıyla gündeme gelen Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'nin Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan ilk kez konuştu. Danıştay'ın atamalara ilişkin verdiği 'iptal' kararını 'uygulamadığı' gerekçesiyle Ankara Tapip Odası (ATO) tarafından hakkında savcılığa suç duyurusu yapılan rektör, 'Mahkeme atamaları değil, alınacak öğretim üyelerinde aranan şartları iptal etti. Bu durum atamanın iptal edildiği anlamına gelmez. Şartlar iptal edilmişse, öğretim üyeleri şartsız alımla görevlendirilmiş olurlar' dedi.

ÖZCAN'IN KULAKLARI ÇINLADI

Rektör Doğan'ın bu sözleri, 2009'da üniversiteye girişte katsayı farkının kaldırılmasının ilişkin Danıştay'ın verdiği 'iptal' kararına rağmen, iptal edilen düzenlemeye paralel sistemde ısrar eden dönemin YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın, 'Gerekirse hukuku da dolanırız hocam' sözlerini akıllara getirdi. Önceki gün düzenlenen açılış törenine Rektör Doğan'ın yanı sıra, fakülteye alımları tartışma konusu olan öğretim üyeleri de katıldı.

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi, 26 Ocak 2011 tarihinde öğretim elemanı alımı için verdiği ilanda 'kişiye özel şartlar' bulunduğunu tespit eden ATO, 31 öğretim elemanının ismini noterden tasdik ettirmişti. Atanan 35 öğretim elemanından 31'i ATO'nun notere tasdik ettirdiği listesindeki isimlerden oluştu. ATO bu gelişme üzerine atamaları yargıya taşıdı ve önce idare mahkemesinden, ardından da Danıştay'dan 'iptal' kararı çıktı. Ancak, Rektör Doğan, 'noter tasdikli' atamalar yargıdan dönmesine rağmen, 'adrese teslim' öğretim üyelerinin üniversiteyle ilişkilerini kesmedi. ATO 'yargı kararını uygulamadığı' gerekçesiyle rektör hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusu yaptı.

Rektör Doğan, yaşananların ardından ilk kez AKŞAM'a konuştu:

- ATAMALAR DEĞİL, ŞARTLAR İPTAL: Ankara Tabip Odası yargı kararını yanlış anlamış. Mahkeme atamaları değil, alınacak öğretim üyelerinde aranan şartları iptal etti. Bu karar atamaların iptal edildiği anlamına gelmez.

- ŞARTSIZ ALIM FORMÜLÜ ('Şartların iptali, atamaların iptali anlamına gelmez mi?' sorusu üzerine): Şartlar iptal edilmişse, öğretim üyeleri şartsız alımla görevlendirilmiş olurlar. Atamaların iptaline kararı verilmiş gibi bilgi verilmesi art niyetli bir tutum.

- TABİP ODASI SİYASİ DAVRANIYOR: Tabip Odası'nın siyasi davranıyor. Henüz 1.5 yıllık bir üniversiteyiz, eksiklerimiz de olabilir. Dozunda ve iyileştirmeye yönelik olduğu sürece her türlü eleştiriye açığız. Ancak bunun dışında düşmanca tavırları kabul etmeyiz, muhatap almayız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber