İstanbul Emniyetindeki atamalar kriz yarattı

Haber Giriş : 17 Eylül 2005 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul'da görev yapan 1209 trafik polisi yeni görevlere atandı. Tayinlerin 'rüşvet' iddialarını körüklediğini belirten polisler iade davası açtı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü bünyesinde görevli 1209 trafik polisi, İl İdaresi Kanunu'na dayanılarak, trafikten alınarak diğer birimlere verildi. Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah tarafından İstanbul Valisi Muammer Güler'in onayıyla gerçekleştirildiği ileri sürülen atamaların ardından 40 trafik polisi görev yerlerine iade için mahkemeye başvurdu. Trafik polisleri tayinlerle "rüşvetçi" damgası yediklerini iddia etti.

GENÇ POLİSLER ATANDI
Ağustos başında meydana gelen olayda İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, İl İdaresi Kanunu'nun 'takdir' yetkisini içeren 11'inci maddesinin 'c' fıkrasına dayanarak, İstanbul Valisi Muammer Güler'in de oluruyla görevden aldığı trafik polislerini yeni görevlere getirdi. Polislerin yerine yeni mezun polisler atandı. Ancak bu görev değişikliği emniyette krize yol açtı. Trafikten alınarak, ilçe emniyet müdürlükleri ile idare kadrolarında görevlendirilen polisler, haklarında yaygın olan 'rüşvet' iddialarının üstlerince tescil edilmeye çalışıldığını ileri sürdü. Tamamı memur olan polisler, avukatları aracılığıyla İstanbul Nöbetçi Bölge İdare Mahkemesi'ne göreve iade davası açtılar.

GEREKÇE GÖSTERİLMEDİ
'Gerekçe' gösterilmeden görev yerlerinin değiştirildiğini iddia eden 40 trafik polisinin avukatlığını üstlenen İmam Bazan, müvekkilleri için İstanbul Bölge İdare Mahkemesi'ne başvuruda bulunduğunu söyledi. Müvekkillerinin İstanbul Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü kadrosunda görevliyken valilik oluruyla branşları dışında görevlendirildiklerini ileri süren Avukat Bazan, kanun idareye, memurların görev yerlerinin değiştirilmesi hususunda takdir yetkisi verse de, bu takdir yetkisi mutlak ve sınırsız bir yetki olmayıp 'kamu yararı ve hizmet gerekleri ile sınırlıdır' diye konuştu. Bazan sözlerine şöyle devam etti: "İdare, takdir yetkisini kullanırken herhangi bir somut nedene dayanmamış, yalnızca müvekkilimin 'trafik' branşında görevli olması belirtilmiştir. Öncelikle idarenin, takdir yetkisini kullanırken somut somut ve hukuken geçerli bir sebebe dayanmamış olması nedeni ile işlemin öncelikle bu yönüyle iptali gerekir." Avukat İmam Bazan, atamaların personel yönetmeliğine de aykırı olduğunu belirterek "Kural olarak branşlı personelin, daha verimli olması için kamu yararı açısından kendi biriminde istihdam edilmesi gerekmektedir. Çünkü kendi branşında uzman olan müvekkilimin yerine getirilen yeni personelin hiçbir uzmanlığının olmadığı "trafik" branşında, müvekkilimin de kendi branşından alınarak hiçbir bilgi ve tecrübesi olmadığı birimde görevlendirilmiş olması bu birimde verimliliğin düşmesine ve hizmet aksamasına yol açacağı ortadadır" diye konuştu. Avukat Bazan, ayrıca yaklaşık 3 bin trafik polisi bulunan İstanbul'da 2003'te de 800 trafik polisinin benzer şekilde başka birimlere atandığını, bunlardan 6'sının açtıkları davayı kazanarak 'göreve iade' hakkı kazandığını ancak Emniyet Müdürlüğü'nün Danıştay'ın bu kararına uymadığını da ileri sürdü.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber