Üniversitelerimiz AB yarışında yaya kaldı

Haber Giriş : 18 Eylül 2005 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AB'nin yüksek öğrenim standardını belirleyen Bologna kriterlerine göre, Türkiye en düşük notu 'üniversite kalitesi'nde aldı.

Avrupa Birliği'nde yüksek öğrenimin standardını belirleyen Bologna kriterlerine göre, Türkiye'deki üniversiteler "kalite" yarışında sınıfı geçemedi. 5 üzerinden renklerle değerlendirilen puanlamada Türkiye'deki üniversiteleri eğitim kalitesi yönüyle kötünün iyisi olarak tanımlanan "turuncu" alana girebildi. Üniversitelerimize kalitede 5 üzerinden 2 puan verildi. Bologna kriterlerine göre, üniversitelerimizin ortalama notu ise 3.44. Sarı renkte gösterilen bu puan "iyi performans" olarak nitelendiriliyor. En düşük notu, üniversitelerin kalitesinden alan Türkiye, "Kalite güvencesi sisteminin gelişmesi, değerlendirme sistemleri, öğrencilerin katılım düzeyi ve uluslararası işbirliği" yönüyle yetersiz bulundu.

10 ÜNİVERSİTE BAŞVURDU
Bologna kriterlerinin kalite notunu almak için ülke genelindeki 77 üniversiteden 10'u başvuru yaptı. İlk aşamada "ODTÜ, Boğaziçi, Uludağ ve İstanbul Teknik Üniversiteleri" geçer not aldı. "Ankara, Bilkent, Marmara, Erciyes, İzmir Ekonomi ve Bahçeşehir Üniversiteleri" için inceleme ise sürüyor. Avrupa üniversitelerinin eğitim kalitesini yükseltmek için kurulan Avrupa Üniversiteler Birliği (EUA) denetiminden geçen üniversiteler, Avrupa standartlarında olduklarını kanıtlıyor. Türkiye üniversiteleri, Bologna kriterlerine göre diploma derecelerinin tanınmasında olumlu gelişme yaşıyor. Bu kriterde verilen Türkiye notu, "açık yeşil" yani "çok iyi performans"ta. Belirlenen Bologna Kriterleri şunlar:

* İki aşamalı sistem uygulanacak. Bu sistem lisans ve lisansüstü eğitim olacak. Lisansüstü eğitim ise yüksek lisans ve doktora diye ayrılacak.

* 3 yıldan az süreli olmayan lisans ve yüksek lisans dereceleri tüm Avrupa ülkelerinde tanınacak.

* Doktora yapmak isteyenler lisansı başarıyla tamamlayacak, diploma derecesi Avrupa'nın gereksinim duyduğu nitelikli 'iş gücü' dikkate alınarak uygun bir kalite düzeyinde olacak.

* Öğrenciler (stajyerler ve mezunlar), öğretmenler, araştırıcılar ve yüksek öğrenim yöneticilerinin serbest dolaşımının önündeki engeller kaldırılacak.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber