Tarım Bakanlığından, mühendis istihdamında geri adım
?GIDA GÜVENLİĞİNİ SAĞLANMAKTAN SORUMLU BAKANLIK, UYGULAMALARIYLA, GIDA GÜVENLİĞİNİ TEHLİKEYE ATIYOR !..?
Yayımladığı yönetmeliklerdeki yetkilerin bir kısmının aslında kendinde olmadığını, Mayıs 2005 tarihli Danıştay Kararı ile öğrenen ve gıda işyerlerinin ruhsatlandırılması ve denetlenmesinde yetkilerini Belediyelere devretmek zorunda kalan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, şimdi de, gıda güvenliğini sağlamaya yönelik mesleki çalışma yürüten Gıda, Kimya, Ziraat Mühendisi ve Veteriner Hekim istihdamı konusunda geri adım atıyor.
10.09.2005 gün, 25932 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan ?Gıda ve Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemeleri Üreten İş Yerlerinin Çalışma İzni ve Gıda Sicili ve Üretim İzni İşlemleri ile Sorumlu Yönetici İstihdamı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik?in istihdam maddesi, meslek odalarının görüşleri alınmadan değiştirilmiştir.
Yapılan değişiklikle gıda güvenliğinin sağlanmasında önemli geri adımlar atılmış ve;
· Süt ürünleri gibi son derece riskli gıda maddelerini üreten işyerlerinin 1 mühendis veya veteriner hekim istihdam etme zorunluluğu kaldırılarak, 60 Beygir Gücü'nden düşük motor gücü bulunan veya 10 kişinin altında çalışanı olan işletmelerde 5 işyerine bir sorumlu yöneticinin bakabilmesi sağlanmıştır. Böylece, Bakanlık, bir kez daha, üretim yaparken kar etmek dışında bir ilkesi olmayan 3-5 işletmenin baskısına boyun eğmiştir.
· Bununla da kalınmamış; kuruyemiş ve baharat ambalajlayan, bitkisel sıvı yağ üreten/ambalajlayan, un ? bulgur üreten, hububat ve bakliyat işleyen/ambalajlayan, taze ? kuru meyve sebze ambalajlayan işyerlerinde; bu ürünlerin insan sağlığına uygun üretilmesinden sorumlu olacak meslek grupları arasına, aynı yönetmeliğin 29 uncu maddesi ile çelişmesine bakılmaksızın, tarım meslek lisesi mezunları laborantlar da ilave edilmiştir. Tarım Meslek Lisesi mezunu laborantlar da tüm meslek adamları gibi saygın bir mesleği icra etmekle birlikte, gıda güvenliği ve ambalajlama süreci ile uzaktan yakından bir ilgileri bulunmamaktadır.
Anayasa'nın 135 inci maddesi kapsamında ?kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşu? olan ODA'ların görüşünü almadan, ?yangından mal kaçırma anlayışı? ile düzenlemeler yapan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nı, insan sağlığını doğrudan ilgilendiren gıda güvenliği alanında düzenlemeler yaparken sorumluluğunun bilincinde olmaya ve Yönetmelik değişikliği öncesi eğitim kurumlarından görüş alıp almadığını kamuoyuna açıklamaya davet ediyoruz.
Sektörde çalışan işyerlerinin karlılığını, kamu yararına tercih eden bu tür yaklaşımların faturası daima ağır olmaktadır, olacaktır.
Hedefimiz insanımıza güvenli gıda sunmak, dış pazarlarda pay sahibi olmak ise meslektaşlarımız ve tüketicilerimiz adına Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nı uyarıyor ve;
- Bilimsel gerçeklerden taviz vermemeye,
- İnsan sağlığını doğrudan ilgilendiren konularda kamu yararı doğurmayacak uygulamalardan uzak durmaya,
- Uzmanlığa ve mesleki yükseköğretime önem vermeye, işinin uzmanı olmayanların sektörde çalışmaları ile yaratacakları olumsuzluklar konusunda duyarlı olmaya,
- Kadrolarını nitel ve nicel olarak artırarak gıda denetimlerini etkinleştirmeye,
- Sözde değil; uygulamada ?katılımcı yönetim? ilkesini yaşama geçirmeye
davet ediyoruz.
Unutulmamalıdır ki, sektörün günü kurtarmaya yönelik yanlış uygulamalara tahammülü kalmamıştır.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur...
Gıda çalışanları