Gül iade etmezse, referandum zorunlu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Ekim 2012 08:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yerel seçimlerin erken yapılmasını öngören Anayasa değişikliği teklifi, 360 oyla kabul edildi. Cumhurbaşkanı, düzenlemeyi Meclis'e iade etmezse halk oyuna sunulacak.

Genel Kurul'da, 2. turda teklifin tümü üzerindeki oylamaya 440 milletvekili katıldı. Teklif, 72 ret oyuna karşılık 360 oyla kabul edilirken 1 oy boş çıktı, 3 oy geçersiz sayıldı. Oylamada 4 milletvekili ise çekimser kaldı.

''Anayasa'nın değiştirilmesi, seçimlere ve halk oylamasına katılmayı'' düzenleyen 175. maddesi uyarınca, düzenleme Cumhurbaşkanı tarafından Meclise iade edilmediği takdirde halk oylamasına sunulacak.

Başkanvekili Sadık Yakut, teklifin tümü üzerindeki oylamaya geçilmeden önce ara verdi. Aradan sonra Başkanlık Divanı'na, Meclis Başkanı Cemil Çiçek çıktı.

Teklifin tümü üzerindeki oylamanın tamamlanmasının ardından oyların tasnifine geçilmeden bir süre beklendi. CHP ve AK Parti'den bazı milletvekilleri Başkanlık Divanı'na giderek, konuyla ilgili bilgi aldı.

Bu sırada CHP'li katip üye Rıza Yalçınkaya, oylamadan 360 kabul oyu çıktığını yüksek sesle söyledi.

Tasnif işleminin ardından Cemil Çiçek'in sonucu açıklaması, Genel Kurul'da şaşkınlık yarattı.

Çiçek'in birleşimi, 16 Ekim Salı günü saat 15.00'de toplanmak üzere kapatırken, AK Parti Grup Başkanvekilleri ve milletvekilleri gruplar halinde toplanarak sonucu değerlendirdi.

Oylamaya AK Parti'ten 3, MHP'den 4 vekil katılmadı

Alınan bilgiye göre, Genel Kurul'da, 72 ret oyuna karşılık 360 oyla kabul edilen teklifin 1. maddesindeki oylamaya AK Parti'den, TBMM Başkanı Cemil Çiçek de dahil olmak üzere 7 milletvekili, 2. maddesindeki oylamaya 6 milletvekili, tümü üzerindeki oylamaya ise 4 milletvekili katılmadı.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in birleşimi yönettiği tümü üzerindeki oylamada, mazeretleri nedeniyle AK Parti İstanbul Milletvekili Hakan Şükür, Ankara Milletvekili Cevdet Erdöl ve Amasya Milletvekili Naci Bostancı hazır bulunmadı.

Oylamaya MHP'den ise İstanbul Milletvekili Engin Alan ile birlikte, Konya Milletvekili Faruk Bal, Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, Trabzon Milletvekili Koray Aydın ve Ankara Milletvekili Mustafa Erdem katılmadı.

Çiçek: Cumhurbaşkanının tasarrufuna bağlı

TBMM Başkanı Cemil Çiçek ''Şimdi Sayın Cumhurbaşkanının tasarrufuna bağlı. Ya iade edebilir veya referanduma gönderebilir. Ayrıca partilerin değerlendirme yapması gerekiyor. Meclis iradesi bu yönde tecelli etti'' dedi.

Çiçek, ''Kanunu bugün Köşk'e gönderir misiniz?'' sorusuna, ''Kanun yeni çıktı. Pazartesi günü göndeririz'' diye cevap verdi.

Referandumla ilgili sürenin, daha önce yapılan değişiklikle kısalmasına rağmen, halk oylamasının yine de kış şartlarına geldiğine dikkati çeken Çiçek, kanunun önümüzdeki hafta yürürlüğe girmesi durumunda referandumun Aralık ayında gerçekleşebileceğini söyledi.

Kuzu: Ya referanduma götürecek ya da iade

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, ''Cumhurbaşkanı ya referanduma götürecek ya da iade edecek. Çabuk iade ederse yeniden görüşürüz'' dedi.

Canikli: Zorunlu referandum

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli de Anayasa'ya göre Anayasa değişikliğinin, 330 ile 367 arasındaki bir oyla kabul edilmesi durumunda zorunlu olarak referanduma gideceğini söyledi.

Bahçeli: MHP var olan iradesini devam ettirecek

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, anayasa değişikliği teklifinin referandum eşiğinde kabul edilmesine ilişkin, ''Sayın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün değişikliği tekrar Meclise geri göndermesi halinde, MHP var olan iradesini devam ettirecek'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber