'Ölçü ve ayar memurlarının tümü kaçakçı'
MAHMUT İNAN'IN AÇIKLAMALARI
Eski Bursa Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Mahmut İnan, akaryakıt kaçakçılığını önlemek için ölçü ve ayar memurlarının sıkı denetlenmesi gerektiğini söyledi.
İnan, şahsına kurulan komplolar, akaryakıttaki vurgunları ve bürokrasideki açmazlarla ilgili basın toplantısı düzenledi. İnan, ülkemizde akaryakıt kaçakçılığından dolayı yılda beş milyon TL'lik bir vergi kaybı olduğunu, bu kayıp ve kaçağın birçok sebepten ötürü ortaya çıktığını belirtti. İnan, kara yolu ile yurda sokulan kaçak akaryakıt ve çift liman yöntemiyle yapılan akaryakıt kaçakçılığının çok olduğunu ifade etti.
Devletin akaryakıt kaçakçılığına karşı ağustos ayında ??Akaryakıt Kaçakçılığı ile Mücadele Kurulu'' kurduğunu ve komisyonlar oluşturduğunu açıklayan İnan, aslında hükümetin bu kaçakçılığı önlemek için büyük çaba gösterdiğini söyledi. Ancak piyasayı iyi bilen, sürekli sahada bulunan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesindeki ölçü ve ayar memurlarının durumunun gözden kaçırıldığını ileri süren İnan, Türkiye çapında sayıları 500 ile 600 civarında olan bu memurların bakanlığın kangren olmuş bir yarası olduğunu söyledi.
İnan, 81 il müdürünün çok yakından bildiği, ancak şerlerinden korktukları için bu personelin üzerine gidemediğini, tehdit ve şantajlarına, yaptıkları yolsuzluk ve usulsüzlüklere boyun eğmek zorunda kaldıklarını belirtti. İnan, bu memurların yeni işe alınan dürüst memurları işin içine sokmadığını, kendi aralarında rayiç bedeller belirlediklerini, hatta havuz sistemi oluşturduklarını açıkladı.
Kendisinin de bu tür olaylarla yüz yüze geldiğini belirten İnan, 8 yıl boyunca görev yaptığı Bursa Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü'nde çıkarlarına engel olduğu, çalışmadan maaş almak isteyen bir takım memurlar yüzünden altı defa müfettiş soruşturmasına tabi tutulduğunu, ama her defasında alnının akıyla çıktığını belirtti.
Ellerinden damga yetkisini aldıkları memurların kendisine şantaj yaptığını ve tehdit ettiğini belirten İnan, en son kamuoyunun da yakından bildiği gibi asla yapmadığı ve ahlak anlayışıyla asla bağdaşmayan bir iftiraya maruz kaldığını anlattı. Böylesine çirkin bir suçun en son isnat edileceği kişilerden birinin kendisi olacağını ve on yıl görev yaptığı kurumu yıpratmamak adına, emeklilik yolunu seçerek sabırla gerçeğin ortaya çıkmasını beklediğini ifade eden İnan, emekli olduktan sonra damgaları kendilerine geri verilen memurlar hakkında, kurumda aynı görevi yapan dürüst bir memurun şikayeti üzerine yapılan müfettiş soruşturmasında yolsuzluk yaptıkları için memurlardan birisinin tayininin Kilis'e, diğerinin ise Ardahan'a çıktığını açıkladı.
İnan, iki yılı aşkın bir süre yargılandığı Bursa 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nce ??hükmün açıklanmasının geriye bırakılması kararı'' ile aklandığını ifade etti.
TÜRK ENERJİ SEN'İN TEPKİSİ
Türk Enerji Sen yaptığı açıklamada, yıllarca Sanayi ve Ticaret İl Müdürü olarak çalışan birinin, mesnetsiz bir açıklama ile bütün ölçü ve ayar memurlarını töhmet altında bırakmasının son derece yakışıksız bir durum olduğunu belirtti.
Sayın İnan'ın elinde tüm ülke genelindeki ölçü ve ayar memurlarının usulsüzlük yaptığına dair deliller varsa, bu delilleri adalete teslim etmesi gerektiğinin belirtildiği açıklamada "Sayın İnan, bu konuda Türk adaletine ve güvenlik güçlerine güvenmek zorundadır. Sayın İnan, bu sözleri bir genelleme yaparak kullandıysa, 500-600 dolayındaki çalışanı ve ailesini zan altında bırakmanın vicdani sorumluluğunu taşımalıdır. İddia sahibi, iddiasını ispat etmekle mükelleftir. Elindeki yetkileri alınmış, eskisi gibi itibar görmeyen emekli bir İl müdürünün gündem yaratmak adına basın toplantısı yaparak, aynı çatı altında çalıştığı iş arkadaşlarını kamuoyunun önüne atması kabul edilemez bir durumdur." dedi.