Kadına şiddete karşı hazırlanan panik butonları dağıtıldı
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü işbirliğiyle hazırlanan 'Panik Butonu' projesi hayata geçti
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Bursa'da düzenlenen törenle cihazları dağıttı. Şahin, ?Sevgi butonuna, vicdan butonuna, merhamet butonuna, hoşgörü butonuna basacağız. Ona basanların zaten bu butona ihtiyacı olmayacak.? dedi.
Bakan Fatma Şahin, Crowne Plaza Otel'de düzenlenen toplantıda uygulamayı başlattı. Projenin tanıtımını yapan Şahin, yola çıkarken hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını söylediklerini hatırlattı. İnsana hizmet etmenin en büyük emanet olduğunu, önce insan anlayışı ile çalıştıklarını anlatan Bakan Şahin, bakanlığının yeniden yapılandırılması sırasında yaşam standartlarını yükseltmeyi amaç edindiklerini dile getirdi.
Bugün gelinen noktanın 10 yıllık geçmişi olduğunu ifade eden Şahin, şöyle konuştu: ?İktidar olduktan sonra 98 yılında çıkmış Ailenin Korunması Kanunu vardı, fakat aile mahkemeleri kurulmadığı için kağıt üzerinde kalmıştı. 2003 yılında aile mahkemelerinin kurulmasıyla, bakanlıkların kurumsal altyapısı yükseldikçe, ülkemizdeki demokrasi yükseldikçe, çocuğun, bireyin, engellinin hakkı yükseldikçe bunlar daha görünür olmaya başladı.?
?HİÇBİR YERDE ŞİDDET İSTEMİYORUZ?
Daha önce töre ve namus cinayetleri konusunda sahada 4 ay çalıştıklarını ifade eden Bakan Şahin, asıl olan şeyin şiddetsiz bir hayat olduğunu vurguladı. Şahin, "Okulda da şiddet, hastanede de şiddet, trafikte de şiddet, evde de şiddet istemiyoruz. Bunun için gerekli bütün tedbirleri alıyoruz. Her şeye rağmen bunu önleyemiyorsak, önce dedik, yaşadığımız bu olayların, hukuk devleti olarak güçlü bir yasasını hazırlayalım. İşte o yüzden, önceki birikimlerimizle beraber, sivil toplum, baro ve aile mahkemeleri ile 6 ay yoğun çalıştık. Bugün dünyada örnek gösterilen bir ülkeyiz. Biz bunu imzaladığımızda; Euro bölgesi dediğimiz, bize akıl veren Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin; bunun maliyeti var, krizdeyiz, gereğini yapamayız diyerek parlamentoda beklettiklerini gördük. Sayın başbakanımızın talimatı ile şiddetle mücadelenin maliyeti olmaz diyerek önce imzaladık ve dünyaya örnek olduk. Şimdi diğer ülkelerin imzalamasını bekliyoruz.
?KENDİ HUKUKUMUZU DÜZELTTİK?
Kendi hukukumuzu da düzelttik. Ailenin korunmasındaki 4 maddenin 25 maddelik temel bir yasaya dönüşmesi, koruyucu tedbirler, şiddet mağduru yapılanmalar, destek mekanizmasını nasıl oluşturacağız, ilgili birimlerin koordinasyonunu nasıl sağlayacağız, hepsi ayrı ayrı metotlarımız oldu. Bizim bakanlık olarak kurumsal altyapımızın güçlendirilmesi için en büyük sorunun koordinasyon, işbirliği ve takımın birlikte çalışacağı bir anlayış olduğunu gördük. Bugün yeşil Bursa'da iki önemli şey yapıyoruz. Birisi, bu gördüğünüz yeni sistemi hayata geçiriyoruz. Tamamen bilgi ve teknoloji çağının gerektirdiği her şeyi içine alan ama aynı zamanda yerli bir teknoloji. Ben huzurlarınızda bu altyapıdan ve verdiği destekten dolayı AVEA genel müdürüne teşekkür ediyorum. İçişleri Bakanlığımızın, Emniyet Genel Müdürlüğümüzün desteklerine teşekkür ediyorum.? şeklinde konuştu.
?AMACIMIZ, BİREYİN EN ZOR DURUMUNDA YANINDA OLMAK?
?Burada önemli olan, 7 gün 24 saat çalışan İçişleri ve Adalet bakanlığının, baronun, sivil toplum kuruluşlarının, Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlığı'nın, aynı çatı altında gelen vakayı hızlı değerlendirip, verilerinin takibini yapıp, sonuçta canın kurtarıldığı bir hayattır bizim istediğimiz. Yasanın 12. maddesini bugün hayata geçiriyoruz. Beraberinde şiddet izleme merkezilerini sizlerle yapacağız ama bugün bunun da uygulamasını yapacağız. Amacımız ve muradımız, bireyin en zor zamanında yanında olmak. Onun yaşadığı zorluğu çözecek her türlü desteği vermek." diye ifade eden Şahin; ekonomik, psikolojik, hukuki destek, vatandaşın neye ihtiyacı varsa hukuki mekanizmayı kurmak ve verileri düzgün toparlamak istediklerini kaydetti.
?TEK BAŞINA BU SİSTEM YETMEZ?
Bu yeni sistemlerin, bugün yaşanan bir çok sorunu çözeceğine dikkat çeken Şahin, şöyle devam etti: ?Kağıt üzerinde kalan ailenin korunması, kadına şiddet, çocuğun, şiddeti erkek görüyorsa, erkeğin korunduğu bir sistemi hayata geçirmek. Bugün başlatacağımız çalışma ile çok daha güçlü bir altyapıyı oluşturacağız. Tek başına bu sistem yetmez, doğru, tek başına buna güvenmek doğru değil ama ?sayın bakanım her vakanın başına bir polis mi dikeceğiz, biz bunu nasıl başaracağız' diyen bir anlayış vardı. Ama şimdi her vakaya bir polis dikmeden bu sistemle bunu yapabileceğimizi gördük. Bu, bir iç güvenlik meselesidir. Kadına yönelik, çocuğa yönelik şiddette bir bakanlık görevi değildir. Nasıl terörle mücadele ediliyorsa, diğer sorunlarla mücadele ediliyorsa, bu sorunla da birlikte hareket etmek gerekiyor. Biz daha bir yıllık bakanlığız, bunu tek başına bizim başarmamız mümkün değil, en güçlü kurumlarla işbirliği yapmamız çok önemli.
?VİCDAN BUTONUNA BASACAĞIZ?
Aslında niyetimiz, gayemiz, bu butona ihtiyaç olmaması. Bu butonun kullanılmadığı bir Türkiye için mücadele edeceğiz. Sevgi butonuna, vicdan butonuna, merhamet butonuna, hoşgörü butonuna basacağız. Ona basanların zaten bu butonuna ihtiyacı olmayacak. Bizim mücadelemiz bu insanlarla olacak. Biz bu sorunu bir insanlık sorunu olarak görüyoruz, kalkınma sorunu olarak görüyoruz. Her bir kardeşimizin, 74 milyonun huzurlu, barış içinde mutlu bir hayat sürmesi en büyük temennimidir.?
?KADININ YANINDA OLDUĞUMUZU GÖSTERSEK, NİYET BİLE EDEMEYECEK?
Bu butonun psikolojik bir etkisinin olacağına işaret eden Şahin, şunları kaydetti: ?Aslında bu buton bu işin psikolojik olarak oluşumunu da engelleyecek bir sistem olarak görülüyor. Kadına, sosyal devlet olarak şiddet görenin yanında olduğumuzu gösterebilsek, zaten gelip zile basamayacak, yolda yolunu kesemeyecek, buna niyet bile edemeyecek. Bu sistem, psikolojik bir yaptırım da getirmiş olacak. Bunun bir başlangıç olduğunu unutmamamızı, bununla her şeyin düzeleceğini düşünmemenizi özellikle istirham ediyorum. Biz her bir kademesini tek tek ilerleterek sonuna kadar bunun arkasında olacağız. Çocuklarımızın, kadınlarımızın yanında olacağız.?
?ÜÇ MAYMUNU OYNAYAMAYIZ?
Bakanlığın, bu çalışmalarla aile değerlerini bozduğu yönündeki eleştirilere de cevap veren Şahin, şöyle devam etti: ?Güçlü aile, mutlu aile nedir dediğimizde, kadının ve ailenin bütün fertlerinin mutlu olduğu bir aile ve devlet istiyoruz. Ama bu zayıf kadın demek değildir, şiddet gören bireyler değildir. Bu, ?ben severim de döverim de' demek değildir. Hepsini birbirinden ayırmamız lazım. Ailemizi koruyacağız, bunun için gerekenleri yapıyoruz ama şiddeti de önleyeceğiz, koruyacağız. Koruyamıyorsak, başımızı kuma gömemeyiz, yok sayamayız, üç maymunu oynayamayız. Biri birinin alternatif değildir. Hiçbir yerde şiddet istemiyoruz. Şiddetle mücadelede sıfır toleransla yolumuza devam edeceğiz.?
HARPUT: BURSA'DA 900'E YAKIN KADIN KORUMA ALTINDA
Vali Şahabettin Harput ise devletin, kadına verdiği değeri net bir şekilde ortaya koyduğunu belirterek, Bursa'da pozitif ayrımcılığa tabi tutulan bütün kesimlerle alakalı çok ciddi çalışmalar yapıldığını ifade etti. Şehirde 900'e yakın kadının koruma altına alındığını hatırlatan Harput, geliştirilen bu projenin devrim niteliğinde rahatlık getireceğini vurguladı.
AKDEMİR: KADINLAR İÇİN KORUYUCU BİR KALKAN
AVEA CEO'su Erkan Akdemir de hayata geçirilen projenin sağladığı caydırıcılık ile kullanıcılarının kendilerini daha güvenli hissedeceğini söyledi. Akdemir, tamamen yerli kaynaklarla geliştirilen projenin yeni bir teknoloji olduğunu ifade etti.
Konum bilgileri ve veri akışlarının emniyet müdürlüğüne ulaştırıldığını belirten Ekdemir, ?Kadınlar için koruyucu bir kalkan görevi görüyor.? dedi.
Bakan Şahin, daha sonra Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Zeki Çatalkaya ve AVEA CEO'su Erkan Akdemir ile birlikte, cep telefonunun yarısı büyüklüğündeki panik butonuna basarak ilk uygulamasını yaptı.