Süt ürünlerine 'D vitamini' takviyesi önerisi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Ekim 2012 16:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cebeci Araştırma ve Uygulama Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurdan Taçyıldız, D vitamini eksikliğinin çocuklarda bazı rahatsızlıklara yol açabildiğini belirterek, ''Süt ürünlerinin, yurt dışında olduğu gibi D vitamini yönünden zenginleştirilmesi gerekir'' dedi.

Taçyıldız, 5. Uluslararası Beslenme ve Kanser Kongresi'ne katılmak için geldiği Elazığ'da, yaptığı açıklamada, geçen yıl kongrede sunduğu ''D vitamini araştırması'' hakkında bu yıl da sunum yaptığını belirtti.

Araştırmalarında, sağlıklı ve hasta çocukların hemen hemen hepsinde D vitamini eksikliğinin saptandığına dikkati çeken Taçyıldız, bunun nedenini araştırdıklarında ise çocukların oyun oynamadıkları, güneş ışığını yeterince alamadıkları ve içerisinde D vitamini bulunan besinleri çok az tükettikleri sonucuna vardıklarını ifade etti.

Çocukların yumurta ve balık gibi içerisinde D vitamini bulunan besinleri çok az tükettiğini, ailelerin yüzde 60'ının ise bu konudan haberdar olmadıklarını belirten Taçyıldız, şunları kaydetti:

''Halk sağlıkçıları ve belki Sağlık Bakanlığı'na da bu bulgularımızı ileterek, ailelerin eğitiminde daha çok vakit ayırmamız lazım. Belki de süt ürünlerinin, yurt dışında olduğu gibi D vitamini yönünden zenginleştirilmesi gerekir. Bazı süt ürünlerinin üzerine işaret koyarak, 'D vitamininden zenginleştirilmiştir' denebilir. Yurt dışından gelen bilim adamları da öyle önerdiler. Zira onların ülkelerinde destekleniyor.''

D vitamininin kemiklerin gelişimine faydası olduğunu ifade eden Prof. Dr. Taçyıldız, D vitamininin bağışıklık sistemindeki kötü başlangıçlı hücreleri öldürme yeteneğinin yanı sıra kalp damar sistemini koruduğunun da yapılan araştırmalarla belirlendiğini söyledi.

Taçyıldız, D vitamini eksikliğinde çocuklarda kemik hastalıkları ve bacaklarda bozukluk meydana gelebileceğine dikkati çekerek, hastalığın ilerlemesi halinde daha ciddi kemik bozukluklarının oluşabileceği uyarısında bulundu.

Taçyıldız, D vitamininin doktor kontrolünde alınması gerektiğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber