Vali'den topraklarını geri istediler

Sinop'un Durağan ilçesi Emirtolu köyü sakinleri, köy topraklarının bir kısmının 18 yıl önce başka bir köye bağlandığını iddia ederek, Sinop Valisi Ahmet Cengiz'den arazilerinin kendilerine verilmesini istediler.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Ekim 2012 19:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Köy topraklarının 18 yıl önce Gölgerişi köyüne bağlı Ayvacık Mahallesi'ne verildiğini, topraklarının alındığını öne süren Emirtolu köyü sakinlerinden oluşan yaklaşık 300 kişilik grup, Bülent Ecevit Caddesi İskele Meydanı'ndaki Atatürk anıtı önünde pankart açtı. Sinop Valisi Ahmet Cengiz'in alana gelmesini isteyen köylüler, emniyet güçleri tarafından sakinleştirildi.

Daha sonra köylülerden oluşturulan 10 kişilik grup, konuyla ilgili sorunlarını Vali Cengiz'e aktarmak için valilik binasına gitti. Burada sorunlarını dile getiren köylüler daha sonra tekrar diğer köy sakinlerinin yanına döndü. Sorunlarına yeterli cevabı bulamadıklarını aktaran köylülerin tümü bu kez meydandan ayrılarak ellerindeki dövizlerle valilik binası önüne geldi.

Burada Vali Cengiz ile görüşen grup temsilcileri, konunun çözülebileceği yönünde Vali Cengiz'den söz aldı.

Cengiz, köylülerle görüşmesi sırasında, devletin en önemli görevlerinden birinin vatandaşların can ve mal güvenliğinin korunması olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Yıllardır akraba ve komşuluk ilişkilerinizi yaşamaya devam ediyorsunuz. Büyük olmayan problemleri kaşıyıp büyüterek olayı bir güvenlik sorunu haline getirmemenizi tavsiye ediyorum. Bu problem iki tarafı ilgilendiriyor. Sizlerin sorunlarının çözülmesi başkalarını mağdur edecekse bizim açımızdan böyle çözüm olmaz. Bunun çözülmesi yönünde şu anda cevap vermem mümkün değil. Gerekli uzman ve yetkilileri görevlendirerek kanunlar çerçevesinde konunun yerinde görülmesi ve incelenmesi lazım. Kimsenin kanunu çiğneme gibi bir lüksü yok. Sizin yasal haklarınızı kullanmak gibi bir durumunuz söz konusu, bunu kullanın, biz de sizin bu konuda önünüzü açarız."

-"Topraklarımızı geri istiyoruz"-

Emirtolu köyü muhtarı Recep Dinç ise köylerinin 18 yıl önce çizilen haritasıyla şimdiki harita arasında büyük fark olduğunu savundu.

Köylerine su dahi getiremediklerini ileri süren Dinç, şunları kaydetti:

"Topraklarımızı geri istiyoruz. Yaklaşık bin kişilik köyümüzün topraklarının 95 kişilik Ayvacık Mahallesi'ne verilmesini kınıyoruz. Birilerinin zamanında, bizden habersiz muhtarlık alabilmek için bizim topraklarımızı belirli bir kılıfa uydurarak Ayvacık Mahallesi'ne dönüştürmesi karşısında çaresiz kaldık. Kötülük olmasın diye topraklarımızdan vazgeçecek değiliz. İki asırdır süren dostluğumuzun devam edebilmesi için elimizden alınan topraklarımızın geri verilmesini ve dostluğumuzun yeniden başlayabilmesi için bu hatanın düzeltilmesini istiyoruz."

Açıklamanın ardından köylüler, valilik önünde bekleyen otobüslere binerek köylerine hareket ettiler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber