Yaşlılarda görülen 'unutkanlık' hastalık habercisi olabilir

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Ekim 2012 17:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Medical Park Samsun Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Murat Sarıca, 'Alzheimer'ın ilerleyici bir hastalık olduğunu ve erken tanının hastanın kötüleşmesini önlediğini söyledi.

Halk arasında unutkanlık olarak bilinen 'Alzheimer Hastalığı' hakkında bilgi veren Uzm. Dr. Murat Sarıca, unutkanlığın alzheimer hastalığının en önemli belirtilerinden olduğunu bu nedenle yaşlı yakınlarının duyarlı olması gerektiğini kaydetti. ?Yaşlıların yakınları, unutkanlığı yaşlılığın doğal bir parçası olarak düşündükleri için doktora götürmemektedirler. Bu da teşhis ve tedavinin gecikmesine yol açmaktadır.? diyen Uzm. Dr. Sarıca konuşmasını şöyle sürdürdü; ?Alzheimer hastalığı ilerleyici bir hastalıktır. Erken tanı yaşam kalitesini ve tedaviye cevabının artmasına yol açıp, hastalığa bağlı kötüleşmenin yavaşlamasını sağlamaktadır. Günlük yaşamını etkileyecek derecede unutkanlık olması, daha önceden kolayca yaptığı işlerde zorlanmaların ortaya çıkması, problem çözmede ve planlamada zorlanmaların oluşması, konuşma ve kelime bulmakta zorlanmaların ortaya çıkması hastalığın belirtilerindendir. Kişinin kendine bakımında bozulmalar, sinirlilik, karamsarlık, kişilik değişiklikleri alzheimer hastalığı belirtileri olarak ortaya çıkabilir. Bu nedenle bu tarz yakınmaları olan 65 yaş üzerindeki hastaların alzheimer hastalığı açısından muayene ve tetkiklerinin yapılması önemlidir.?

Alzheimer hastalığının genelde 65 yaş üzerinde görülen ve unutkanlık ile günlük yaşam aktivitesini etkilemesi ve davranış bozuklukları ile seyreden bir beyin hastalığı olduğunu hatırlatan Sarıca, 65 yaş grubunda hastalığın yüzde 5 oranda görüldüğünü ancak, bu oranın 80 yaşlarında yaklaşık yüzde 50 ye çıktığını belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber