DHMİ, görevde yükselme yönetmeliğinde değişiklik yaptı
6 Kasım 2012 SALIResmî GazeteSayı : 28459
YÖNETMELİK
Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğünden:
DEVLET HAVA MEYDANLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ PERSONELİ
GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ YÖNETMELİĞİNDE
DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK
MADDE 1 ? 14/2/2006 tarihli ve 26080 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin 3 üncü maddesine ?657 sayılı Devlet Memurları Kanunu? ibaresinden sonra gelmek üzere ?ve 15/3/1999 tarihli ve 99/12647 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik? ibaresi eklenmiştir.
MADDE 2 ? Aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan ?Hizmet Süresi? tanımı aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı fıkrada yer alan ?Sicil Not Ortalaması? tanımı madde metninden çıkarılmıştır.
?Hizmet süresi: Aylıksız izinli geçen süreler hariç muvazzaf askerlik süresi dahil olmak üzere 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (B) bendinde sayılan süreleri?
MADDE 3 ? Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin (5) numaralı alt bendine ?Koruma ve Güvenlik Grup Şefi? ibaresinden sonra gelmek üzere ?Koruma ve Güvenlik Şefi? ibaresi eklenmiş ve aynı fıkranın (f) bendinin (1) numaralı alt bendine ?Sistem Programcısı? ibaresi eklenmiş, (2) numaralı alt bendi yürürlükten kaldırılmış, aynı fıkranın (g) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?g) İdari Hizmetler Grubu;
1) Hava Trafik Başkontrolörü, Hava Trafik Kontrolörü, Asistan Hava Trafik Kontrolörü, Stajyer Hava Trafik Kontrolörü,
2) Muhasebeci,
3) AIM Memuru, Apron Memuru, ARFF Memuru, Bilgisayar İşletmeni, İş Makineleri Sürücüsü, Koruma ve Güvenlik Görevlisi, Köprü Operatörü, Memur, Programcı Yardımcısı, Santral Memuru, Stajyer AIM Memuru, Şoför, Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni, Veznedar.?
MADDE 4 ? Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin (1) numaralı alt bendinde yer alan ?En az Fakülte veya 4 yıllık Yüksekokul mezunu olmak.? ibaresi ?Fakülte veya en az 4 yıllık Yüksekokul mezunu olmak.? şeklinde değiştirilmiş, aynı fıkranın (a) bendinin (2) numaralı alt bendinde yer alan ?hizmet şartlarını taşımak? ibaresi ?hizmet süresine sahip olmak? şeklinde değiştirilmiş, aynı fıkranın (b) bendinin (4) numaralı alt bendi yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 5 ? Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan ?hizmet şartlarını taşımak? ibaresi ?hizmet süresine sahip olmak? şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 6 ? Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 8 ? Bu Yönetmelik kapsamında yer alan kadro/pozisyonlara görevde yükselme suretiyle yapılacak atamalarda, aranacak özel şartlar aşağıda belirtilmiştir.
a) Hukuk Müşaviri kadrosuna atanabilmek için;
1) Hukuk Fakültesi mezunu olmak,
2) Kamu kurum ve kuruluşlarında en az 10 yıl avukatlık yapmış olmak veya avukatlık yapma yetkisini haiz olup, hakimlik ve savcılık mesleklerinde bulunmuş olmak.
b) Şube Müdürü kadrosuna atanabilmek için;
1) Kuruluşun merkez ve taşra teşkilatında teknik personel eliyle yürütülen şube müdürlüklerine atanabilmek için faaliyet alanı ile ilgili mühendislik veya mimarlık fakültelerinden mezun olmak ve kamu kurum ve kuruluşlarında Müdür Yardımcısı, Alan Müdür Yardımcısı, Teknik Uzman, Teknik Şef, Başmühendis, Mühendis, Mimar olarak en az bir yıl çalışmış olmak,
2) Kuruluşun merkez ve taşra teşkilatında teknik personel eliyle yürütülen Şube Müdürlükleri ile Seyrüsefer Şube Müdürlükleri dışında kalan Şube Müdürlüklerine atanabilmek için fakülte veya en az 4 yıllık yüksekokul mezunu olmak ve kamu kurum ve kuruluşlarında Müdür Yardımcısı, Alan Müdür Yardımcısı, Şef, Uzman, İstatistikçi, Ekonomist, Çözümleyici, Sistem Programcısı, Programcı, Mütercim, Tekniker olarak en az bir yıl çalışmış olmak,
3) Şube Müdürü (Hava Seyrüsefer, Hava Trafik, AIM) görevine atanabilmek için fakülte veya en az 4 yıllık yüksekokul mezunu olmak ve Hava Trafik Başkontrolörü, Hava Trafik Kontrolörü, AIM Şefi olarak en az bir yıl çalışmış olmak,
4) Şube Müdürü (Hava Seyrüsefer, Hava Trafik) görevine atanacaklarda Hava Trafik Kontrolörü Lisansına sahip olmak, Şube Müdürü (AIM) görevine atanacaklarda mesleğe ilişkin kursu başarı ile tamamlamış olmak,
5) Şube Müdürü (Hava Seyrüsefer, Hava Trafik, AIM, Eurocontrol, Sistem/Proje Geliştirme ve Değerlendirme, Bilgi İşlem Şube Müdürlüğü) görevine atanacak olanların 28 inci maddedeki yabancı dil şartını taşımak.
c) Koruma ve Güvenlik Müdürü kadrosuna atanabilmek için;
1) Fakülte veya en az 4 yıllık Yüksekokul mezunu olmak,
2) Kamu kurum ve kuruluşlarında Müdür Yardımcısı, Alan Müdür Yardımcısı, Koruma ve Güvenlik Grup Şefi, Koruma ve Güvenlik Şefi, Şef ve Uzman olarak en az bir yıl fiilen çalışmış olmak ve mesleğe ilişkin kursu başarı ile tamamlamış olmak.
d) Başuzman kadrosuna atanabilmek için;
1) Fakülte veya en az 4 yıllık Yüksekokul mezunu olmak,
2) Kamu kurum ve kuruluşlarında Müdür Yardımcısı, Alan Müdür Yardımcısı, Teknik Uzman, Teknik Şef, Şef, Uzman, Hava Trafik Başkontrolörü olarak en az iki yıl fiilen çalışmış olmak.
e) Alan Müdür Yardımcısı, Müdür Yardımcısı pozisyonuna atanabilmek için;
1) Fakülte veya en az 4 yıllık Yüksekokul mezunu olmak,
2) Kamu kurum ve kuruluşlarında en az beş yıl çalışmış olmak ve bu sürenin en az 2 yılını Bilgisayar İşletmeni, Çözümleyici, Ekonomist, İstatistikçi, Koruma ve Güvenlik Grup Şefi, Koruma ve Güvenlik Şefi, Memur, Mimar, Mühendis, Mütercim, Programcı, Sistem Programcısı, Şef, Tekniker, Teknik Uzman, Teknik Şef, Uzman, Uzman Yardımcısı, Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni pozisyonlarında geçirmiş olmak,
3) Meydan İşletme Temel Kursunu başarı ile tamamlamış olmak.
f) Teknik Uzman, Teknik Şef pozisyonuna atanabilmek için;
1) Kamu kurum ve kuruluşlarında olmak kaydıyla Mühendis, Mimar veya 29/4/1992 tarihli ve 3795 sayılı Bazı Lise, Okul ve Fakülte Mezunlarına Unvan Verilmesi Hakkında Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b), (c) ve (d) bentleri kapsamındaki okullardan mezun olanların bu unvanlarda en az beş yıl çalışmış olmak.
g) Hava Trafik Başkontrolörü, Hava Trafik Kontrolörü, Asistan Hava Trafik Kontrolörü ve Stajyer Hava Trafik Kontrolörü pozisyonuna, 7/12/1944 tarihli Uluslararası Sivil Havacılık Konvansiyonunun (ICAO) Ek-1 inde belirlenen kriterler ve 31/1/2007 tarihli ve 26420 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Ulaştırma Bakanlığının Hava Trafik Kontrol Hizmetleri Personeli Lisans ve Derecelendirme Yönetmeliği (SHY 65-01) çerçevesinde, sınav ve atama işlemleri yapılır. Bu pozisyonlara yapılacak atamalarda, bu Yönetmeliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi hükümleri aranmaz.
h) Başmühendis pozisyonuna atanabilmek için;
1) Kamu kurum ve kuruluşlarında en az beş yıl Mühendis olarak görev yapmış olmak.
ı) Şef pozisyonuna atanabilmek için;
1) En az 2 yıllık yüksek okul mezunu olmak,
2) Kamu kurum ve kuruluşlarında en az beş yıl çalışmış olmak ve bu sürenin en az iki yılını AIM Memuru, ARFF Memuru, Apron Memuru, Bilgisayar İşletmeni, Hemşire, Laborant, Memur, Muhasebeci, Programcı Yardımcısı, Santral Memuru, Sağlık Memuru, Teknisyen, Teknik Ressam, Tekniker, Topograf, Uzman Yardımcısı, Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni ve Veznedar pozisyonlarında geçirmiş olmak,
3) Atanacağı pozisyona ilişkin Genel Müdürlük tarafından verilen ilgili hizmet içi mesleki kursu başarı ile tamamlamak,
4) AIM Şefliği görevlerine atanacak olanların 28 inci maddedeki yabancı dil şartını taşımak, AIM Memuru olarak görev yapıyor olmak.
i) Koruma ve Güvenlik Grup Şefi, Koruma ve Güvenlik Şefi pozisyonuna atanabilmek için;
1) En az 2 yıllık yüksekokul mezunu olmak,
2) Kamu kurum ve kuruluşlarında en az beş yıl Koruma ve Güvenlik Görevlisi olarak çalışmış olmak,
3) İlgili mevzuatında belirtilen şartları taşımak ve Koruma ve Güvenlik Görevlisi olarak görev yapıyor olmak.
j) Uzman pozisyonuna atanabilmek için;
1) Fakülte veya en az 4 yıllık Yüksekokul mezunu olmak,
2) Kamu kurum ve kuruluşlarında en az beş yıl çalışmış olmak ve bu sürenin en az iki yılını ARFF Memuru, Apron Memuru, Bilgisayar İşletmeni, Hemşire, Laborant, Memur, Programcı Yardımcısı, Santral Memuru, Sağlık Memuru, Teknisyen, Teknik Ressam, Tekniker, Topograf, Uzman Yardımcısı, Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni ve Veznedar pozisyonlarında geçirmiş olmak.
k) Çözümleyici veya Sistem Programcısı pozisyonuna atanabilmek için;
1) Üniversitelerin Fizik, Matematik veya İstatistik bölümleri ile Mühendislik Fakültelerinin Elektrik, Elektronik veya Bilgisayar ya da 29/4/1992 tarihli ve 3795 sayılı Bazı Lise, Okul ve Fakülte Mezunlarına Unvan Verilmesi Hakkında Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi kapsamındaki okulların ilgili bölümlerinden mezun olmak,
2) Sistem çözümleme ve bilgi işlem yönetiminde en az bir yıllık deneyime sahip olmak ve bunu belgelendirmek,
3) En az iki güncel bilgisayar program dilini bilmek ve bunu belgelendirmek,
4) 28 inci maddedeki yabancı dil şartını haiz olmak.
l) Başhemşire pozisyonuna atanabilmek için;
1) Fakültelerin veya Yüksekokulların en az dört yıllık yüksek öğrenim veren hemşirelik bölümünden mezun olmak,
2) En az dört yılı Genel Müdürlük teşkilatında olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarında hemşire olarak en az beş yıl çalışmış olmak.
m) Muhasebeci pozisyonuna atanabilmek için;
1) Fakülte veya en az 4 yıllık yüksekokul mezunu olmak,
2) Kamu kurum ve kuruluşlarında en az beş yıl çalışmış olmak ve bu sürenin en az 2 yılını Bilgisayar İşletmeni, Memur, Programcı Yardımcısı, Uzman Yardımcısı, Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni ve Veznedar pozisyonlarında geçirmiş olmak,
3) Genel Müdürlük tarafından verilen Muhasebe Kursunu başarı ile tamamlamış olmak.
n) Programcı Yardımcısı pozisyonuna atanabilmek için;
1) En az 2 yıllık yüksekokul mezunu olmak,
2) Bilgisayar İşletmeni ya da Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni olarak kamu kurum ve kuruluşlarında en az beş yıl çalışmış olmak.
o) AIM Memuru pozisyonuna atanabilmek için;
1) Fakülte veya en az 4 yıllık yüksek okul mezunu olmak,
2) 30 yaşından büyük olmamak,
3) 28 inci maddedeki yabancı dil şartını taşımak,
4) Genel Müdürlük tarafından verilen, ilgili hizmet içi mesleki kursu başarı ile tamamlamak.
ö) Stajyer AIM Memuru pozisyonuna atanabilmek için;
1) Fakülte veya en az 4 yıllık yüksekokul mezunu olmak,
2) 30 yaşından büyük olmamak,
3) 28 inci maddede yer alan yabancı dil şartını taşımak.
p) Uzman Yardımcısı pozisyonuna atanabilmek için;
1) En az 2 yıllık yüksek öğrenim görmüş olmak,
2) Kamu kurum ve kuruluşlarında en az beş yıl çalışmış olmak ve bu sürenin en az iki yılını ARFF Memuru, Apron Memuru, Bilgisayar İşletmeni, Hemşire, Laborant, Memur, Programcı Yardımcısı, Santral Memuru, Sağlık Memuru, Teknisyen, Teknik Ressam, Tekniker, Topograf, Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni ve Veznedar pozisyonlarında geçirmiş olmak.
r) Veznedar pozisyonuna atanabilmek için;
1) En az lise veya dengi okul mezunu olmak,
2) Kamu kurum ve kuruluşlarında en az beş yıl hizmeti bulunmak,
3) Mali konularla ilgili disiplin cezası almamış olmak.
s) Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni veya Bilgisayar İşletmeni pozisyonuna atanabilmek için;
1) En az lise veya dengi okul mezunu olmak,
2) Milli Eğitim Bakanlığından onaylı bilgisayar kurslarına katılmış ve başarı göstermiş olmak ve bunu belgelendirmek,
3) Kamu kurum ve kuruluşlarında en az beş yıl hizmeti bulunmak.
ş) Memur, Apron Memuru, Santral Memuru, Köprü Operatörü pozisyonlarına atanabilmek için;
1) En az lise veya dengi okul mezunu olmak,
2) Köprü operatörü olarak atanabilmek için, Genel Müdürlük tarafından verilen ilgili hizmet içi mesleki kursu başarı ile tamamlamak,
3) Kamu kurum ve kuruluşlarında en az beş yıl hizmeti bulunmak.
t) Koruma ve Güvenlik Görevlisi pozisyonuna atanabilmek için;
1) En az lise veya dengi okul mezunu olmak,
2) 30 yaşından büyük olmamak,
3) En az 170 cm. boyunda olmak,
4) 10/6/2004 tarihli ve 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun ve ilgili yönetmeliklerinde belirtilen şartları taşımak.
u) ARFF Memuru pozisyonuna atanabilmek için;
1) En az lise veya dengi okul mezunu olmak,
2) 30 yaşından büyük olmamak,
3) ARFF kursunu başarı ile tamamlamak,
4) Kamu kurum ve kuruluşlarında en az beş yıl hizmeti bulunmak,
5) Türkiye'nin her yerinde ARFF Memuru olarak görev alabileceğine dair tam teşekküllü hastaneden sağlık kurulu raporu getirmek,
6) En az 170 cm. boyunda olmak.
ü) İş Makineleri sürücüsü (Operatör) pozisyonuna atanabilmek için;
1) En az lise mezunu olmak,
2) "E" sınıfı sürücü belgesine haiz olmak, (Şoförler arasından, İş Makineleri Sürücüsü (Operatörü) olmak isteyenlerden ayrıca İş Makineleri Operatörü belgesi istenir.)
3) Kamu kurum ve kuruluşlarında en az beş yıl hizmeti bulunmak.
v) Şoför pozisyonuna atanabilmek için;
1) En az lise mezunu olmak,
2) "E" sınıfı sürücü belgesine haiz olmak,
3) Kamu kurum ve kuruluşlarında en az beş yıl hizmeti bulunmak.
y) Teknisyen Yardımcısı pozisyonuna atanabilmek için;
1) En az ilköğretim/ortaokul mezunu olmak,
2) Kamu kurum ve kuruluşlarında en az beş yıl hizmeti bulunmak,
3) Milli Eğitim Bakanlığınca verilmiş ustalık veya kalfalık belgesine sahip olmak.
z) Aşçı pozisyonuna atanabilmek için;
1) En az lise mezunu olmak,
2) Herhangi bir bulaşıcı hastalığı bulunmadığını sağlık kurulu raporu ile belgelendirmek.
aa) Hizmetli pozisyonuna atanabilmek için;
1) En az ilköğretim/ortaokul mezunu olmak,
gerekir.?
MADDE 7 ? Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinin (2) numaralı alt bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı fıkranın (l) bendinin birinci alt bendinde yer alan ?En az Fakülte veya 4 yıllık Yüksekokul mezunu olmak.? ibaresi ?Fakülte veya en az 4 yıllık Yüksekokul mezunu olmak.? şeklinde değiştirilmiştir.
?2) Teknisyen (uçucu) pozisyonuna atanabilmek için, hava araçları bakım lisansına sahip olmak ve bunu belgelendirmek.?
MADDE 8 ? Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan ?Öğrenci? ibaresi ?Ölçme? şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 9 ? Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesinin dördüncü ve beşinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Sınav kurulunu teşkil eden üyeler, sınava alınacak personelden, öğrenim ve ihraz ettikleri unvanlar itibariyle daha düşük seviyede olamazlar.?
?Sınav kurulunun başkan ve üyelerinin, sınava eşlerinin ikinci dereceye kadar (bu derece dahil) kan ve sıhri hısımlarının katıldığının tespit edilmesi halinde, bu üye veya üyeler sınav kurulu üyeliğinden çıkartılır ve bunların yerine yeni üye veya üyeler görevlendirilir.?
MADDE 10 ? Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan ?Kurumlarca? ve ?Kurumlar? ibareleri ?Genel Müdürlükçe? ve ?Genel Müdürlük? şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 11 ? Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesinin birinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 12 ? Aynı Yönetmeliğin 28 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 28 ? Bu Yönetmeliğin özel şartları arasında yabancı dil şartı aranan kadro/pozisyonlar için son beş yıl içerisinde KPDS'den en az D seviyesinde İngilizce bildiğini belgelemek veya ÖSYM tarafından belirlenen yabancı dil eşdeğerlilik tablosunda KPDS (D) seviyesine denk puan almış olduğunu belgelemek.?
MADDE 13 ? Aynı Yönetmeliğin 31 inci maddesinin ikinci, üçüncü ve dördüncü fıkraları yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 14 ? Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 15 ? Bu Yönetmelik hükümlerini Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü yürütür.