Bursa'da Osmanlı'nın ilk sarayı orduevi engeli nedeniyle ortaya çıkarılamıyor

Bursa'da Osmanlı hanedanı tarafından yaptırıldığı bilinen ilk saray olan 'Bey Sarayı', tarihi kalıntılar üzerine kurulan Orduevi engeli nedeniyle bir türlü turizme açılamıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Kasım 2012 11:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Orhangazi tarafından yaptırıldığı bilinen saray, İstanbul fethedilene kadar önemli bir çok kabul ve kararın alındığı yer olarak biliniyor. Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı, Bursa'nın en gözde yerindeki Orduevi'nin başka bir yere taşınmasına 'onay' vermediği için 6 padişahın kullandığı Osmanlı Bey Sarayı bir türlü gün yüzüne çıkarılamıyor. Kapısı Moskova'daki bir müzede bulunduğu bilinen Bey Sarayı'na ait günümüze kadar ulaşmış bir çok tarihi belge bulunuyor.

"TURİSTLERE SARAYIN NEREDE OLDUĞUNU GÖSTEREMİYORUZ"

Bursa Kent Konseyi Başkanı Semih Pala, 130 yıl boyunca Osmanlı Devleti'ne başkentlik yapmış, 6 padişahın kullandığı Osmanlı'nın ilk sarayı Bursa Bey Sarayı'nın artık açığa çıkarılması gerektiğini belirtti. Turistlerin Osmanlı hanedanının kaldığı yeri sorduklarını fakat cevap vermekte zorlandıklarını söyleyen Kent Konseyi Başkanı Pala, "Bursa Kent Konseyi Tarihi Kültürel Miras Çalışma Grubu, ülkemiz ve şehrimizle ilgili önemli çalışmalar yapıyor. Bursa'nın sahip olduğu binlerce yıllık geçmişiyle bir dünya şehri. Bu tarihi geçmişin dünyaya tanıtılması lazım. Bunun içinde Bursa'daki tarihi ve kültürel mirasın açığa çıkarılması adına tüm kurum ve kuruluşların üstüne düşeni yapmalı. Bursa Osmanlı'ya 130 yıl başkentlik yapmış, ilk 6 padişahın türbesinin bulunduğu bir şehir. Böyle bir şehirde, bu 6 padişahının devleti Bursa'da nereden yönettiğini bilmiyoruz. Artık bu konu açığa çıkarılmalıdır. Osman Gazi ve Orhan Gazi'nin türbelerinin bulunduğu Tophane bölgesinde binlerce yıllık geçmişi olan bir Bitinya Sarayı var. Ayrıca Bursa Surları ve Bey Sarayı var. Bu şehir müthiş bir dünya mirasını barındırıyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi surları ve kapılarını canlandırıyor. Tarihi bölge yavaş yavaş açığa çıkıyor ama Bey Sarayı, şuan açığa çıkmış değil.? dedi.

BEY SARAYI'NIN GÜNYÜZÜNE ÇIKMASINI İSTİYORUZ

Tophane bölgesinin önce Bizanslılar ardından da Osmanlılar tarafından yerleşim yeri olarak kullanıldığını anlatan Konsey Başkanı Pala, ?Bursa tarihi için önemli olan Bey Sarayı'nın açığa çıkarılmasını Bursalılar olarak istiyoruz. Bey Sarayı'nın olduğu alanda günümüzde Orduevi bulunuyor. Bursa Kent Konseyi ve Tarihi Kültürel Miras Çalışma Grubu olarak Bey Sarayı üzerindeki betonarme binaların kaldırılmasını, Orduevi'nin başka bir yere naklini istiyoruz. Bu bizim doğal talebimiz. Genelkurmay Başkanlığı'nın ve Mlli Savunma Bakanlığı'nın orduevinin yerini değiştirecek kararları almasını bekliyoruz. Tarihi bölge tamamen boşaltılmalır. Hem Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin gayret ve çalışmaları neticeye ulaştırılmalı, hem de bölgenin tarihi değeri ortaya çıkarılmalı. Bu konuyu gündemimizde tutup konunun takipçisi olacağız. ? diye konuştu.

TURİSTLER, SARAYI SORUYOR

Bursa Kent Konseyi Tarihi Kültürel Miras Çalışma Grubu Temsilcisi Ayşe Yandayan ise Bursa'nın 1855 yılında büyük bir deprem geçirdiğini, depremde birçok anıt eserin kaybedilme noktasına geldiğini hatırlattı. Birkaç medeniyeti barındıran Hisar Bölgesi'nden 130 yıl boyunca Osmanlı Devleti'nin yönetildiğini söyleyen Yandayan, ?Konuştuğum turistler bana ?Tamam 130 yıl şehriniz başkentlik yapmış ancak nereden yönetildi?' diye soru soruyor. Orada Bey Sarayı'ndan kalma bir tek duvar var. Surların yanında Bey Sarayı'nın da ortaya çıkması bir bütünlük sağlayacak. Genelkurmay Başkanlığı'nın ve Milli Savunma Bakanlığı'nın izin vereceklerine inanıyorum.? dedi.

Tarihçi ve Yazar Erhan Yıldızalp da, Tekfur veya Bey Sarayı adıyla anılan yere Orduevi ve bölgeye hiç uygun olmayan 5 katlı lojmanların yapıldığını belirtti. Şehrin ortasında böyle bir değerin çıkarılmasında büyük fayda olduğunu ifade eden Yıldızalp, ?Bursalılar olarak buranın hem tarihe, hem de turizme kazandırılmasını istiyoruz. Askeri yetkililer ikna edilmelidir. Bunun yanında Bitinya Sarayı'na da el atılmalıdır. Bitinya Sarayı'nın kalıntıları Devlet Hastanesi'nin karşındadır.? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber