Elazığ başarılı kalp ameliyatları merkezi oldu

Fırat Üniversitesi Kalp Damar Cerrahisi ABD öğretim üyesi Doç.Dr.Oktay Burma, dış merkezlerde çok kolay yapılamayan ameliyatların Fırat Tıp Merkezi'nde başarı ile yapıldığını söyledi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Kasım 2012 17:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Burma, "Kalp hastalıkları gençlik yıllarında veya çocukluk yıllarında geçirilmiş enfeksiyonlardan ortaya çıkmış romatizmal hadiseyle karşımıza çıkıyor" dedi.

Doç.Dr. Oktay Burma, bölgede çok sık rastlanan kroner artel hastalıkları, kalp kapak hastalıkları, aort genişlemeleri ve yırtılmaları gibi hastalıklar başarılı bir şekilde tedavi edilmekte olduğunu belirtti. Burma, "Bu tedaviler kardiyoloji, anestezi ve kalp damar cerrahisi tarafından yapılmaktadır. Hastalarımız genelde Tunceli, Bingöl, Muş'tan gelen hastalara burada şifa verilmektedir. Özellikle vatandaşların büyük illere gitme ve buralarda ameliyat olma ihtiyaçları tamamıyla gereksiz ihtiyaçtır. Sadece, insanlar bu merkezlerde daha iyi hizmet aldıklarını zannediyorlar. Halbuki, merkezimizde bu hizmetler rahatça batıdaki merkezlerden farklı oylayan bir şekilde üstün kalite ile verilmektedir. Bu nedenle bölgede yaşayan insanımızın ciddi mali külfet altına girerek büyük merkezlere gitmesi gerekli değildir ve orada gelişebilecek hastayla ilgili ameliyat sonrası ciddi hastalıklarda ciddi sorunlar yaşanmaktadır. Bu sıkıntıları gidermek kendi bölgelerinde daha kolay olmaktadır. Bir ameliyat sonrası yoğun bakım da 3-5 ay kalan bir hastanın başında beklemek veya benzeri ihtiyaçlarını karşılamak elbet de ki, sıkıntılı olacaktır" dedi.

Bölgede en çok görünen hastalıkların kroner artel hastalıkları olduğuna işaret eden Doç.Dr. Oktay Burma, kalbin kendisini besleyen damarlardaki damar sertliğine bağlı kalp krizi veya göğüs ağrılarına çok sık rastlandığını anlatarak "Bunun tedavisi kardiloyoji bölümü tarafından yapılan anjio veya bizim yaptığımız cerrahi yöntemlerdir. Bundan sonra en sık rastladığımız hastalıklar özellikle romatizmal hadiselere bağlı kalp kapak hastalıklarıdır Bu da tamir edilemeyecek kapakların tamiri eğer tamir edilemeyecekse bu kapakların değişilmesi yoluyla tedavi edilmektedir" diye belirtti.

Doç. Dr. Oktay Burma, kalp kapaklarının beslenmeyle çok fazla ilgisinin olmadığına işaret ederek, "Kalp hastalıkları gençlik yıllarında veya çocukluk yıllarında geçirilmiş enfeksiyonlardan ortaya çıkmış romatizmal hadiseyle karşımıza çıkıyor bu tür hastalıklar. Kalplerde ciddi daralmalar ortayı çıkıyor. Kapağın kanı tutamaması geri kaçırması söz konusu olabilir uzun dönemlerde kalp de ciddi zorlanmalar ve kalp yetmezliğine sebep olabilir" dedi. - ELAZIĞ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber